Companii

O parte din noua recoltă de cereale va ajunge peste o lună în port, timp în care va veni şi marfa din Ucraina

O parte din noua recoltă de cereale va ajunge peste o...

Autor: Florentina Niţu

20.05.2022, 00:07 1565

România va recolta în aproximativ o lună  grâul, orzul şi rapiţa, recolte ce totalizează peste 10 milioane de tone, iar mulţi dintre fermierii români nu deţin spaţii proprii de depozitare. Închirerea spaţiilor nu este rentabilă din cauza costurilor crescute, astfel că vor trimite marfa în port, pentru a fi depozitată în capacităţile deţinute de traderi străini, iar jucătorii din transport şi agrobusiness se aşteaptă la blocaje şi mai mari în port.

„În judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi, nu avem probleme cu capacitatea totală de depozitare a cerealelor, dar problema este că mulţi fermieri nu au spa­ţii proprii de depozitare a cerealelor şi vând marfa direct de pe câmp după recoltare şi o duc într-unul dintre por­turi, din care fie va pleca spre o destinaţie, fie va fi depo­zitată, iar prioritate va avea cel care va oferi cel mai bun preţ, dar o să fie cu siguranţă blocaje şi mai mari în acea perioadă în portul Constanţa“, a spus Ionuţ Lungoci, preşedinte al cooperativei agricole Dobrogea Sud.

Judeţul Constanţa are o capacitate totală de depozitare a cerealelor de 3,8 milioane de tone, iar grupul elveţian Ameropa are 20% din capacitatea aceasta, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii de la finalul anului 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO