Companii

Pe harta francizei McDonald's stau sa intre si Constanta, Arad, Craiova

03.07.2003, 00:00 472

Inca trei conducatori de restaurante din reteaua McDonald's sunt pe "lista de asteptare" pentru preluarea francizei de la compania americana, dupa ce primul francizat va fi, in toamna, managerul restaurantului de la Brasov.  Cele trei restaurante sunt situate la Constanta, Arad si Craiova, iar reprezentantii companiei spun ca momentul acordarii francizei depinde de "bunul mers al economiei".
"La nivel international, aproximativ 70% din restaurantele McDonald's opereaza in sistem franciza. Credem ca in cativa ani se va ajunge si la noi ca o buna parte din afaceri sa se deruleze in acest sistem," a declarat directorul general al companiei pentru Romania, Moldova si Bulgaria, Marian Alecu.
Pana atunci, primul restaurant care va trece la sistemul integral de franciza, in aceasta toamna, este un McDrive situat la Brasov si condus de Adrian Danes, in varsta de 39 de ani. McDonald's are in Romania 48 de restaurante.
Ceilalti trei selectionati pentru a obtine franciza sunt, la aceasta ora, managerii restaurantelor respective.
Danes va dobandi franciza totala dupa aproape opt ani de teste si cursuri pe care le-a sustinut cu reprezentantii McDonald's, in Romania si in Statele Unite.
La inceput, Danes a trebuit sa demonstreze ca dispune de 75.000 de dolari si ca suma a fost obtinuta prin munca proprie.
"El a trebuit sa dovedeasca, in acelasi timp, ca aceste bunuri nu au fost mostenite sau ca nu au fost primite cadou. Acest lucru reprezinta o garantie a calitatilor manageriale," spune directorul general al McDonald's Romania, Marian Alecu.
De fapt, sistemul de franciza al companiei are doua componente: sistemul business facility leasing (BFL), preliminar francizei, in care cel care preia restaurantul vine cu o suma mai mica in afacere si lucreaza in parteneriat cu compania, si franciza propriu-zisa.
In sistemul BFL, preliminar francizei, se afla si cei trei candidati de la Constanta, Arad si Craiova.
Pentru franciza propriu-zisa, francizatul plateste o suma de peste 300.000 de dolari si devine proprietar al dotarilor din restaurant, si nu al cladirii.
La nivel international, exista cazuri in care francizatul poate fi proprietarul cladirii.
Pana acum, Danes a operat restaurantul in sistem BFL, iar in momentul obtinerii francizei totale, va trebui sa achite companiei cei 300.000 de dolari.
El spune ca suma va fi achitata din profiturile obtinute si dintr-un imprumut bancar.
"Voi deveni atunci proprietarul restaurantului, mai putin al cladirii," a spus Danes.
In continuare, el va plati, lunar, un procent din cifra de afaceri, care poate sa ajunga la aproximativ 25%.
El va trebui sa achite 5% pe luna pentru a folosi numele companiei (royalty tax), 4% pentru a beneficia de marketingul companiei si pana la 16% pentru chirie (acest procent variaza, in functie de marimea restaurantului).
"Este destul de convenabil, pentru ca oricum se obtine un mic profit," este de parere Danes.
El spune ca, pe langa "cotizatia" pe care va trebui sa o plateasca firmei-mama, va investi in fiecare luna intre 1-2% din vanzari in actiuni de promovare pe plan local.
In calitate de francizor, el are libertatea de a-si fixa singur preturile, dar pana acum a lucrat doar cu preturile promovate de companie, deoarece nu a dori sa concureze celalalt restaurant al companiei din localitate.
De asemenea, Danes poate sa-si stabileasca singur politica de personal si salarizare.
Exista insa si restrictii: nu poate vinde altceva decat produsele companiei.
"Desigur, putem aduce diverse imbunatatiri sau introduce, la un moment dat, anumite produse, cum este cazul Big Mac, care este un produs creat de un francizat," a mai spus el.
Anul trecut, restaurantul pe care il conduce Danes a avut o cifra de afaceri de aproximativ un milion de dolari, in crestere cu 15% fata de 2001, a spus el, fara a mentiona care a fost profitul. Restaurantul are 45 de angajati.
Inainte de a fi interesat de sistemul de franciza, Danes a fost partener intr-o afacere cu terenuri de joaca, alaturi de un cetatean englez, dar a trebuit sa renunte in momentul in care a intrat in contact cu McDonald's.
"Cel care preia franciza trebuie sa se concentreze 100% asupra acestui business", afirma el.
Seful McDonald's Romania, Marian Alecu spune ca, in 1996, cand compania si-a exprimat intentia de a opera restaurante in franciza, s-au prezentat sute de candidati.
"O parte n-au putut dovedi de unde aveau banii, iar pe altii inca ii mai avem la dosar. Pe masura ce se va misca piata, vom apela si la aceste dosare," spune Alecu.
Dupa ce a fost admis, Danes a lucrat, timp de un an de zile, pe toate posturile posibile intr-un restaurant McDonald's din Bucuresti.
"Am facut orice, de la dat cu mocul pe jos pana la servit si condus restaurantul," isi aminteste el.
Perioada de training, pe care si-a platit-o cu banii proprii, a inclus si un stagiu de doua saptamani in SUA, la Hamburger University din Chicago, Illinois. claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO