Companii

Piata cimentului a crescut dublu fata de valoarea estimata

07.11.2006, 18:31 15

Piata cimentului a crescut in primele noua luni ale anului cu 20%, dublu fata de valoarea estimata la inceputul anului.
Proiectele imobiliare de amploare aflate in derulare anul acesta si reluarea proiectelor de infrastructura au fost principalii factori care au condus la cresterea accelerata a consumului de ciment, potrivit jucatorilor din domeniu. Astfel, cantitatea de ciment vanduta anul acesta ar putea ajunge la circa 7,3 milioane de tone, in timp ce valoarea totala va depasi 450 mil. euro.
"Cresterea pietei cimentului in 2006 va fi una peste estimarile initiale. Pe primele noua luni piata a crescut in medie cu aproximativ 20%, dublu fata de cat estimasem la inceputul anului. Aceasta crestere s-a facut simtita inca de la finele primului semestru al anului si s-a mentinut si in toamna", a declarat pentru ZF Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
Numarul foarte mare de proiecte imobiliare de anvergura care au fost incepute in special in Bucuresti, dar si in marile orase din tara, a condus la o crestere semnificativa a vanzarilor de ciment si betoane. Atat in sectorul rezidential, cat si in cel de birouri, companiile de constructii au lucrat la "turatie" maxima. Vanzarile de ciment ale companiei Carpatcement Holding au crescut cu 20% in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Numai in Bucuresti am inregistrat o majorare a livrarilor, in lunile de vara, cu circa 30% fata de perioada similara a anului trecut. Trendul ascendent al vanzarilor a fost mentinut, la nivel national, si de investitiile in realizarea marilor proiecte de infrastructura, precum centurile ocolitoare pentru cateva mari orase din tara si reluarea lucrarilor la autostrazi", precizeaza Rohan.
Carpatcement estimeaza pentru acest an o crestere cu 20% a cifrei de afaceri, pana la 230-240 mil. euro, soldul investitiilor companiei urmand sa ajunga la 300 mil. euro. Mai mult, cifra de afaceri a producatorului de ciment va creste la 250-270 mil. euro anul viitor, cand firma are programate investitii de 35 mil. euro.
Germanii de la HeidelbergCement impart piata cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge, fiecare avand aproximativ o treime din piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO