Companii

Polirom: E greu de crezut ca cei doua milioane de cumparatori de carte vor fi primii atinsi de criza

13.01.2009, 18:04 35

Editura Polirom, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de carte romaneasca, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 24,5 milioane de lei (6,7 milioane de euro), mai mult cu circa 24% fata de 2007, totusi sub nivelul de 7,5 mil. euro pe care il anuntase compania anterior.

"Am mentinut acelasi ritm ridicat al cifrei de afaceri ca in anii precedenti pe baza noilor titluri publicate", a declarat Silviu Lupescu, directorul general si unul dintre actionarii companiei.
Lupescu a mai precizat ca profitul incasat pe anul trecut se va ridica la circa 3,8-4 milioane de lei (circa 1 milion de euro), calculele pentru stabilirea exacta a acestuia nefiind finalizate inca.
"Cea mai mare parte a profitului urmeaza a fi reinvestit pentru a asigura dinamica de dezvoltare in anii 2009-2010. Pentru anul in curs dorim sa mentinem acelasi ritm de crestere din ultimii ani", a spus el.
In plus, editura isi propune pentru acest an mai multe titluri editate, 650 de titluri fata de 600 in anii anteriori, dintre care 75% vor fi titluri noi.
"Resursele financiare vor fi folosite pentru investitiile in portofoliul editorial. Pentru anul acesta ne propunem un numar de 650 de titluri, dintre care 75% titluri noi. Totusi, multe dintre acestea vor aparea in 2010, deoarece pregatirea editoriala poate dura de la sase luni la 2 ani", a mai mentionat el.
Lupescu a mai adaugat ca bugetul pentru anul acesta prevede o serie de investitii pentru imbunatatirea capacitatii de depozitare si comercializare a cartilor, inclusiv pentru e-commerce si imbunatatirea soft-urilor dedicate activitatii comerciale, dar si pentru achizitionarea de copyright-uri si cooperari internationale.
Cea mai "spinoasa" problema cu care se confrunta editura este cea a cursului de schimb, deoarece multe dintre cheltuieli, in special cele cu hartia, licentele de traducere si altele vor influenta costurile, daca nu se va stabiliza cursul.
"In ceea ce priveste criza economica pot aparea fenomene secundare care ne afecteaza, precum cursul de schimb. Veniturile editurii sunt rezultatul exclusiv al cifrei de afaceri si nu provin din alte surse atrase, deci nu avem probleme legate de credite", a declarat el.
De asemenea, Silviu Lupescu a mai adaugat ca este greu de presupus ca cei doua milioane de cumparatori activi de carte vor fi primii atinsi de pierderea locului de munca in conditiile actuale de pe piata. Pe de alta parte, eventualele reduceri ale fondurilor publice destinate achizitiei de carte de catre biblioteci vor influenta in mica masura piata de carte romaneasca, deoarece ponderea acestora este foarte redusa, dupa cum sustine el.
"In plus nu stim inca nici in ce masura planurile de dezvoltare ale difuzorilor de carte nu vor fi revizuite, dat fiind faptul ca in momentul de fata Romania are un sistem de distributie al cartii putin dezvoltat, ceea ce duce si la o cifra globala de afaceri redusa, implicit la un consum de carte redus comparativ cu alte tari europene", a spus el.
Compania opereaza cu un numar de 8 librarii care functioneaza in franciza sub brandul Polirom in diferite orase din tara si o librarie proprie in Bucuresti.
Principalii actionari ai Editurii Polirom sunt Lupescu Silviu Alexandru (17%), Bunduc Viorel (2,5%), Butuca Adrian (54,04%), Dolhascu Irina Oana (13,2%), Tiron Anca Claudia (13,176%).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO