Companii

Posta Romana se lupta cu firmele de curierat pentru a castiga cota de piata. Solutia: achizitia unui jucator

Posta Romana se lupta cu firmele de curierat pentru a castiga cota de piata. Solutia: achizitia unui jucator

Mihai Toader, directorul general al Postei Romane: Daca pe segmentul de corespondenta avem 95%-96% din piata, pe coletarie avem o cota de doar 13%. Pentru a ne creste cota de piata pe acest segment cea mai buna solutie ar fi achizitia unui jucator de talie mare de pe piata. Nu avem un buget stabilit, dar tranzactiile in acest domeniu sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

15.05.2008, 20:10 288

"Vom externaliza activitatea de transport valoric catre Group 4 Securicor, iar 1.100 de angajati vor fi preluati cel mai probabil de aceasta firma in decurs de un an. In prezent au statutul de detasati. Totodata, vom automatiza centrele de procesare a corespondentei si vom externaliza activitatea de mentenanta si curatenie. In total, vom renunta la 2.650 de posturi", a spus Mihai Toader, directorul Postei Romane.
Toader a afirmat insa ca majoritatea angajatilor vor fi relocati pe alte posturi, fiind estimata o crestere continua a numarului angajatilor in urmatorii ani pe baza avansului afacerilor.
Posta Romana a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de un miliard de lei (312 mil. euro), pentru acest an fiind estimata o crestere de 40%. Rezultatele din primul trimestru confirma aceasta evolutie, rulajul in primele trei luni fiind cu 47% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, pana la 94 mil. euro.
La evolutia afacerilor din acest an va contribui si campania electorala pentru alegerile locale.
"Avem servicii adaptate campaniei si, in acelasi timp, am plasat 300 de plasme in oficiile postale unde se pot rula spoturi", a mai spus Toader.
Cresterea Postei Romane este incurajata mai ales de contractele cu firmele private, tinta reprezentantilor companiei fiind reducerea ponderii contractelor cu statul in cifra de afaceri. "Suntem multumiti de faptul ca afacerile cu statul roman asigura doar 30% din cifra de afaceri, fata de 60% cu un an in urma, cu toate ca valoarea contractului a crescut odata cu majorarea pensiilor", a completat Toader.
Practic, intreaga piata de posta si curierat a parcurs un trend ascendent in ultimii ani. Operatorii privati de curierat precum Cragus, Fan Courier, Curiero sau TCE Logistica s-au intrecut in ritmuri de crestere. "Raportat la volumele de pe pietele europene, estimez ca traficul actual din Romania este la un nivel de 15%-20%, in principal ca urmare a limitarii puterii de cumparare", a precizat Toader.
Avansul rapid al curierilor locali a muscat din cota de piata a postei pe segmentul de curierat, desi pe partea de corespondenta continua sa conduca detasat. Practic, activitatea de posta de scrisori contribuie cel mai mult la afacerile companiei, cu circa 30%, in timp ce posta rapida reprezinta doar 5%, iar coletele doar 3%. O pondere consistenta o au si serviciile financiare, care au un aport de peste 7% la rulaj.
"Daca pe segmentul de corespondenta avem 95%-96% din piata, pe coletarie avem o cota de doar 13%. Pentru a ne creste cota de piata pe acest segment cea mai buna solutie ar fi achizitia unui jucator de talie mare de pe piata. Nu avem un buget stabilit, dar tranzactiile in acest domeniu sunt de ordinul zecilor de milioane de euro", a spus Toader.
Pe piata locala s-a vandut pana acum compania Cargus la o valoare estimata in piata la circa 50 de milioane de euro, si 80% din titlurile Pegasus catre GeoPost si Yurtici Kargo intr-o tranzactie estimata de ZF la
6-9 mil. euro. Totodata, Asesoft a intrat in actionariatul Curiero preluand 25% din titluri, iar UPS a intrat direct in Romania prin achizitia agentului sau autorizat Trans Courier Service. Dintre companiile mari mai este de vanzare TCE Logistica, in timp ce proprietarii Fan Courier au afirmat ca mizeaza in continuare pe dezvoltarea pe cont propriu.
Achizitia unei companii in domeniul curieratului este una dintre solutiile propuse de consultantul Roland Berger pentru intarirea prezentei Postei pe acest segment. Planul de restructurare al companiei urmeaza sa fie aprobat de Guvern in perioada urmatoare.
"In acest moment Posta Romana se afla in pragul unui proces de restructurare. In mai putin de o luna planul de restructurare va fi aprobat in Guvern. Pana atunci insa noi am demarat unele din masurile din acest plan", a precziat Toader.
In acest sens, compania va investi in schimbarea flotei de masini, avand in acelasi timp un credit de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un centru de sortare in Capitala, precum si in modernizarea celui existent din Cluj. Investitia, care este in derulare, se va ridica la 50 de milioane de euro.
"Vom achizitiona un parc nou de 700 de masini, iar investitia se va ridica la 25 de milioane de euro si suntem in discutii avansate pentru francizarea unor oficii in Spania si Italia", a rezumat Toader investitiile din acest an. Avand in vedere ca flota va fi achizitionata in leasing, cheltuielile operationale ale companiei vor fi in crestere, astfel ca nici in acest an Posta nu va inregistra o marja de profit foarte ridicata.
"Anul acesta nivelul profitului nu va putea creste spectaculos din cauza nivelului cheltuielilor operationale", a mai spus Toader. In primul trimestru rezultatul net a fost de 48 mil. lei (13,2 mil. euro), peste profitul inregistrat pe tot anul trecut, de 8,4 mil. euro.
Totodata, bugetul de salarii a crescut cu 30% in acest an, dupa ce in ultimul an salariul mediu pe companie a ajuns la nivelul salariului mediu pe economie.
"Inainte, circa 12.000 de angajati primeau salariul minim pe economie", a mai spus Toader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO