Companii

Producatorul de bere Albrau a inchis o fabrica in Iasi si concentreaza productia la Onesti

10.06.2008, 20:16 369

Producatorul independent de bere, Albrau Grup din Onesti, care a rulat anul trecut afaceri de peste 13,6 milioane de euro, vizeaza in urmatorii ani extinderea distributiei la nivel national pe fondul finalizarii unor investitii de 25 de milioane de euro in cresterea capacitatii de productie.
"Produsele noastre sunt distribuite in prezent doar in zona Moldovei. Am inceput cresterea distributiei pe lateralele acestei regiuni, urmand ca pe termen mediu sa ne orientam catre o distributie nationala", a declarat Luminita Martin, directorul general al Albrau Grup.
Producatorul brandurilor Coroana si Zimbru a inceput in prima parte a anului 2006 lucrari de modernizare la fabrica de bere detinuta in Onesti, prin intermediul carora va majora capacitatea de productie de la 80.000 de hectolitri la 800.000 de hectolitri anual.
"Investitiile realizate anul trecut au reprezentat aproximativ 70% din suma totala de 25 de milioane de euro alocata acestor modernizari. Banii au provenit atat din imprumuturi, cat si resurse proprii", a spus Martin.
Producatorul a investit anul trecut in achizitionarea unor linii noi de malt, fierbere si imbuteliere (sticla, butoi si PET) si unei noi capacitati de fermentare.
Albrau Grup mai detine de asemenea o capacitate de productie in Iasi, denumita anterior National Bere Holding sau fosta fabrica Zimbru, preluata in urma unui proces de fuziune in 2004.
"De la 1 martie fabrica de bere de la Iasi nu mai functioneaza, ambele branduri (Coroana si Zimbru - n.red.) fiind produse la Onesti. Fabrica a fost dezmembrata, o parte din echipamente fiind aduse la Onesti. In ceea ce priveste ce se va face mai departe cu fabrica si terenul pe care este situata, aceasta va fi decizia actionarilor", a afirmat directorul general al Albrau Grup. Potrivit Luminitei Martin, inainte de inchiderea fabricii Zimbru de la Iasi, compania avea aproximativ 300 de angajati. "Angajatii fabricii din Iasi au fost disponibilizati treptat, o parte din ei continuand sa lucreze intr-un depozit pe care il detinem in Iasi. In prezent Albrau Grup detine circa 180 de angajati", a spus reprezentanta companiei.
Albrau Grup a luat fiinta ca societate la 1 ianuarie 2007, divizandu-se de fostul Albrau Onesti. Potrivit informatiilor companiei, producatorul a finalizat primul an de functionare cu o cifra de afaceri de 13,6 mil. euro si un profit net de aproximativ 35.000 de euro. "Asteptam o crestere cu 10% a profitului net in cursul acestui an", a adaugat Martin, nedorind sa faca o estimare de evolutie si pentru cifra de afaceri a companiei.
Albrau Grup este detinuta in proportie de 90,4% de grupul de firme Interprest (fosta firma de comert Socomind Onesti) si de 9,6% de Almas Grup (parte a Interprest, cu activitati in industria constructiei si lemnului). Din grupul Interprest Onesti, controlat de omul de afaceri bacauan Vasile Ciobanu, mai fac parte centrul comercial Victoria Shopping Center si Hotelul Dobru din localitatea Slanic Moldova.
Albrau Grup este unul dintre cei mai mari producatori independenti de bere, alaturi de companiile European Food (producatorul brandului Burger), Bermas Suceava, Martens Galati, Robema Teleorman si Bere Azuga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO