Companii

Profit in scadere pentru Elba Timisoara

02.05.2006, 00:00 121

Producatorul de corpuri de iluminat Elba din Timisoara a realizat anul trecut un profit brut de aproape 6 milioane de euro (21,3 milioane lei), in scadere cu 8% fata de anul precedent, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 28 mil euro (101,7 mil lei), in crestere cu peste 18% fata de nivelul de 23,6 milioane de euro (95,6 mil lei) din anul 2004. Oficialii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarea acestor rezultate.

O pondere importanta in cifra de afaceri a Elba o detin livrarile de faruri si lampi auto catre Automobile Dacia, pentru modelul Dacia Logan, potrivit datelor companiei. In acelasi timp, contractele cu municipalitatile pentru modernizarea si intretinerea iluminatului stradal in Arad, Timisoara si Harghita au avut si ele o contributie semnificativa.

Compania previzioneaza pentru acest an o crestere a afacerilor de peste 20%, pana la 34 de milioane de euro, in conditiile in care planurile de investitii se ridica la o valoare de aproximativ 4 milioane de euro, pentru achizitionarea de utilaje noi, modernizarea si extinderea spatiilor de productie. Investitiile realizate anul trecut au fost de 4,7 mil euro, orientate in special spre productia de componente auto.

Reprezentantii Elba estimau anterior ca la baza cresterii cifrei de afaceri va sta segmentul de componente auto, dar si segmentul iluminatului stradal.

Piata de corpuri de iluminat este intr-o continua dezvoltare, atat din punct de vedere cantitativ, cat si al provocarilor pe care noile tehnologii le aduc.

Elba este unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de corpuri de iluminat. Concurenta pe aceasta piata este reprezentata de produsele importate din tari precum China sau Italia.

Elba s-a privatizat integral in anul 1995, iar doi ani mai tarziu a infiintat o societate mixta in domeniul iluminatului stradal, impreuna cu concernul olandez Philips, noua firma numindu-se Philips & Elba Street Lighting SRL.

In anul 2000, Elba a devenit actionar, impreuna cu compania franceza Plastique du Val de Loire, al companiei Elbromplast, din domeniul injectiei de mase plastice.

A treia firma mixta la care Elba participa ca actionar este Rosign SA, impreuna cu Drumuri Municipale SA.

Elba isi comercializeaza produsele pe piata interna direct catre clientii majori, dar si prin intermediul unei retele de reprezentanti care acopera intreaga tara si care sunt reuniti de reprezentanta comerciala Elba-Com SA, cu sediul in Timisoara.

Corpurile de iluminat marca Elba sunt exportate, in proportie de 20%, in tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria si Orientul Mijlociu. Elba are in prezent peste 1.100 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO