Companii

QAB a plusat cu 48% pana la 160 mil. dolari cifra de afaceri

19.01.2006, 20:28 47

Compania Quadrant Amroq Beverages (QAB), imbuteliatorul bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca, a inregistrat anul trecut o crestere cu 48% a cifrei de afaceri pana la 159 de milioane de dolari (128 mil. euro).

Cel mai mare ritm de crestere a fost inregistrat pe cel de-al treilea trimestru al anului trecut - cu 64%.

"Factorii care au contribuit la aceasta evolutie sunt investitiile de 14,5 milioane de dolari pe piata bauturilor racoritoare din Romania in 2005, lansarea de noi produse carbonatate si nercarbonatate, introducerea sistemului de ambalaje ce asigura integritatea produselor", a spus Eusediu Margasoiu, director de marketing QAB.

El a mentionat ca numarul de angajati ai companiei a crescut pe parcursul anului trecut cu 11% fata de anul 2004. Compania are in prezent peste 1.000 de angajati.

QAB a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 108 de milioane de dolari (85 mil. euro), in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent. Imbuteliatorul a avut in ultimii ani unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere din industria in care activeaza. Compania are doua unitati de productie la Bucuresti, iar in 2004 a finalizat o investitie de 7 mil. $ (6 mil. euro) intr-o noua fabrica la Covasna, pentru productia de apa minerala.

Pentru QAB, bauturile necarbonatate reprezinta segmentul cu cea mai mare rata de crestere in acest an.

Astfel, marca Prigat a inregistrat anul trecut un ritm de crestere de 59% fata de anul precedent. "Aceasta majorare se datoreaza si unor factori precum diversificarea gamei de produse - lansarea Prigat Pulp - si introducerii unui sistem de asigurare a integritatii produsului", a spus Margasoiu.

Potrivit unui studiu al companiei de cercetare a pietei bauturilor racoritoare din Romania, Canadean, marca Prigat detine o cota de piata de 18,4%, pe segmentul nectar.

Gama Pepsi a inregistrat anul trecut o crestere cu 48% a cifrei de afaceri. "Dintre produsele fara zahar, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a inregistrat-o Pepsi Light, de 73%", au precizat reprezentantii companiei.

Conform studiului Canadean citat de companie, anul trecut piata bauturilor racoritoare din Romania a inregistrat o crestere cu 6%. De asemenea, unul din segmentele de piata care au adus o crestere importana companiei este cel al bauturilor "light". "Pe acest segment, QAB a inregistrat in 2005 o crestere a cifrei de afaceri cu cu 61% fata de anul precedent", a spus Margasoiu. Pe segmentul bauturilor de tip ice tea, marca Lipton a inregistrat o cifra de afaceri cu 53% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2004, in timp ce vanzarile 7-Up au crescut cu 81%. Tot anul trecut, compania si-a schimbat si actionariatul, dupa ce gigantul american PepsiAmericas a achizitionat un pachet de 49% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), proprietarul QAB, pentru suma de 51 mil. $ (42 mil. euro).

Grupul Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL) include mai multe companii.

QAB concureaza cu companii precum Coca-Cola HBC Romania, European Drinks si Romaqua si Carlsrom Beverages. Piata romaneasca a bauturilor racoritoare si a apelor minerale este estimata la 500-600 mil. euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO