Companii

QAB: vom face angajari in vanzari, nu in productie

21.03.2006, 00:00 28

Compania Quadrant Amroq Beverages (QAB), imbuteliatorul bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca, isi va extinde personalul cu aproximativ 9%, a spus Eusediu Margasoiu, directorul de marketing al companiei.

"Este posibil ca in productie numarul de angajati chiar sa scada in urma investitiilor - ca urmare a achizitionarii unor linii de productie automatizate - si in altele sa creasca, spre exemplu in vanzari. Per total insa numarul de angajati va creste in 2006 cu 9%, ceea ce inseamna 110 angajati mai mult", a spus acesta.

QAB are in prezent circa 1.200 de angajati.

Totodata, compania si-a marit departamentul juridic, ca urmare a necesitatii de a fi la curent cu noutatile legislative. "Sunt foarte multe schimbari legislative si trebuie sa fim la curent cu ele. Am angajat noi oameni in departamentul juridic si am inceput sa apelam si la terti, adica la specialisti", spune Margasoiu.

Cresterea numarului de angajati este asteptata in contextul unor proiecte de investitii de 17,6 mil. euro pentru acest an.

"In ultimii sase ani, ritmul mediu de crestere anual a companiei QAB a fost de 40%, in conditiile in care piata a avut o crestere de 8-9%. Pentru a sustine si anul acesta ritmul de crestere sunt necesare noi investitii", a afirmat directorul.

Potrivit datelor furnizate de companie, circa 72% (circa 10 mil. euro) din bugetul de investitii alocat acestui an va fi destinat productiei. Obiectivul companiei este ca prin aceste investitii sa majoreze cu 42% productia de bauturi necarbonatate si cu 92% pe cea de bauturi carbonatate.

QAB a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 159 milioane de dolari (128 de milioane de euro), in crestere cu 48% fata de anul precedent. Potrivit lui Margasoiu, ritmul de crestere al vanzarilor companiei va fi mai redus anul acesta comparativ cu anul trecut, in conditiile scumpirii unor materii prime si a unor costuri suplimentare prilejuite de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. El spune ca, in volum, cresterea companiei QAB pentru anul 2006 este prognozata la 12%.

"In primul rand, zaharul s-a scumpit dramatic, ceea ce are un impact asupra costurilor. In al doilea rand, apar costuri suplimentare legate de procesul de aliniere la standardele Uniunii Europene", spune directorul QAB.

Potrivit acestuia, QAB a alocat anul acesta 300.000 de euro pentru punerea in functiune a unor sisteme de tratare a apelor reziduale in fabricile din Bucuresti si Covasna. Compania QAB concureaza pe piata bauturilor racoritoare cu Coca-Cola, European Drinks, Romaqua si alte companii mai mici.

Piata bauturilor racoritoare, inclusiv apele minerale, este estimata la circa 500 mil. euro si a fost afectata in ultimii doi ani de vremea racoroasa din timpul sezonului cald. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO