Companii

Radu Enache, Continental: Cresterea costurilor ne va afecta profitul operational si lichiditatile

Radu Enache, Continental: Cresterea costurilor ne va afecta profitul operational si lichiditatile

Radu Enache spune ca dupa primele sase luni compania este in grafic cu cifra de afaceri estimata pentru acest an la 31-32 de milioane de euro

18.07.2008, 00:00 29

Omul de afaceri Radu Enache, care controleaza lantul hotelier Continental, spune ca fluctuatia de personal s-a majorat de patru ori fata de nivelul din 2005, la 27%, cel mai inalt grad de deficit fiind inregistrat pe pozitii situate mai jos de middle management.
"Fluctuatia de personal a crescut foarte mult, ajungand la 27% fata de 7% in urma cu trei ani. Este din ce in ce mai greu sa gasesti personal, in special de la middle management in jos", a spus Enache.
Salariile din turism sunt printre cele mai scazute la nivel de economie. Salariul mediu net al angajatilor din hoteluri si restaurante a ajuns la 200 de euro in luna mai a acestui an, in urma unei cresteri de doar 1,5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, arata datele de la Institutul National de Statistica. Salarii mai mici decat in turism se inregistreaza doar in industria textila si cea de prelucrare a lemnului.
Daca in prezent Continental are peste 1.000 de angajati, numarul acestora urmeaza sa se dubleze in 2010-2011, cand va fi finalizat planul de investitii de 135-138 de milioane de euro care va duce numarul de unitati hoteliere din lant la peste 35. Lantul Continental are in prezent 14 unitati hoteliere in Bucuresti si in tara sub brand-urile Ibis si Continental Forum, in septembrie urmand sa devina operational primul hotel de doua stele Hello.
"Vom deschide primul hotel Hello, brand-ul de doua stele al Continental, in septembrie in zona Garii de Nord. Urmarim sa construim hoteluri Hello si in Arad, Iasi, Cluj si vizam si o a doua unitate in Capitala", a precizat Enache. Desi piata din Capitala a primit un aflux de camare de patru si cinci stele prin intrarea Rin Grand Hotel de patru stele, Ramada Plaza de patru stele plus si Radisson SAS de cinci stele, Enache considera ca noile unitati vor fi absorbite de piata aflata inca in continua crestere.
"Desi in Capitala au aparut multe hoteluri, iar gradul de ocupare a scazut cu circa 3% in acest an, mizam in continuare pe cresterea pietei si urmarim sa mai deschidem cel putin doua unitati in afara de cele anuntate deja", a precizat Enache, care este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe piata locala, alaturi de George Copos, care detine grupul Ana Hotels, precum si hotelul Hilton din Capitala, Joseph Goschy, proprietarul lantului Unita sau Mohammad Murad, care controleaza grupul Perla Majestic.
Anul trecut, Enache a atras in cadrul lantului fondul de investitii ceh PPF care detine in prezent 40,2% din Conti Hotels, vehicul cu o participatie de 76% la Continental, potrivit ultimelor informatii disponibile. Totodata, pentru a atrage finantari, Enache a vandut doua hoteluri din grup, Continental Arad si Ibis Parlament, printr-un contract de tip sale&lease back, catre Raiffeisen Leasing, urmand ca dupa perioada standard de 10 ani sa redevina proprietarul acestor unitati. Enache este in negocieri cu Raiffeisen Leasing pentru vanzarea Ibis Constanta, afirmand ca pentru moment nu mai intentioneaza sa opereze nicio alta tranzactie de acest tip.
Scaderea lichiditatilor a venit si ca o consecinta a majorarii costurilor, in conditiile unor cheltuieli mai mari cu utilitatile si electricitatea. "Profitul operational se situeaza la 30%-35% si va fi afectat in acest an de cresterea costurilor, care au luat un avans de peste 7%. Totodata, cresterea costurilor a afectat si lichiditatile", a spus Enache. Anul acesta lantul Continental a alocat un buget de 28-30 de milioane de euro pentru investitii, pana la sfarsitul anului numarul de unitati ajungand la 15 cu noul hotel Hello. "Pentru hotelul Hello de la Gara de Nord vizam un grad de ocupare de 65%-67% in conditiile in care acesta are o capacitate de 150 de camere", a mai spus Enache, care a precizat ca investitia intr-un hotel de doua stele este de cel putin trei ori mai mica fata de unul de patru stele, excluzand terenul.
Dupa primele sase luni ale anului Continental a inregistrat o crestere de 3% a afacerilor comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Dupa sase luni suntem in grafic in ceea ce priveste cifra de afaceri estimata pentru acest an, de 31-32 mil. euro, iar anul viitor vizam o crestere de pana la 40 mil. euro", a mai spus Enache. In 2009 Continental va mai deschide un Ibis la Sibiu si hotelul de cinci stele pe Calea Victoriei, singurul clasificat astfel din cadrul grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO