Companii

RAEF: Reinvestim banii din vanzarea Bancii Romanesti

30.09.2003, 00:00 17



Fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) va reinvesti integral pe piata romaneasca banii obtinuti din vanzarea participatiei la Banca Romanesca, a declarat pentru Ziarul Financiar Horia Manda, vicepresedinte al RAEF.



"Vom urmari sa ne consolidam pozitiile de actionar detinute deja in mai multe companii si vom cauta, de asemenea, oportunitati noi de investitii, in special domeniile financiar si energetic", a precizat Manda.



RAEF a ajuns de curand la un acord de vanzare a unui pachet de actiuni reprezentand circa 83% din capitalul social al Bancii Romanesti catre Banca Nationala a Greciei, tranzactia fiind estimata la 40 de milioane de dolari.



Acordul de vanzare asteapta aprobarea Bancii Nationale a Romaniei.



Reinvestirea unei sume de 40 de milioane de dolari pe piata romaneasca este o decizie importanta pentru RAEF, tinand cont de faptul ca fondul a avut la infiintare, in 1994, o capitalizare de 60 de milioane de dolari.



RAEF este in prezent actionar semnificativ sau majoritar la mai multe companii romanesti importante, printre care Policolor Bucuresti (vopsele), Rolast Pitesti (cauciuc sintetic), Motoractive (leasing), Tec Miaco (industrie alimentara), Comtel Rom (operator hotelier) sau Titan Mar - Marmosim (marmura).



De asemenea, RAEF a infiintat anul acesta, cu sprijinul financiar al mai multor banci - printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), o societate de credit ipotecar si una pentru investitii in sectorul energetic.



Neluand in considerare cele doua companii infiintate in 2003, RAEF a intrat in majoritatea societatilor unde este actionar in urma cu cinci - sase ani. Prin urmare, datorita "maturizarii" investitiilor, fondul a inceput sa caute anul acesta variante pentru vanzarea unui numar important de participatii din portofoliu.



"Cautam variante de exit insa, in unele cazuri, situatia sectorului in care activeaza compania nu este tocmai favorabila unor astfel de demersuri. In concluzie, nu ne grabim sa vindem", a precizat Manda.



In multe din companiile din portofoliu (Policolor, Rolast, Titan Mar, Tec Miaco), RAEF este actionar alaturi de un alt fond important de investitii de pe piata romaneasca - Romanian Investment Fund (RIF).



RIF ar fi trebuit sa isi incheie durata de viata anul acesta, insa exista o probabilitate foarte mare ca actionarii fondului sa prelungeasca durata de viata a acestuia cu inca doi sau trei ani.



Prin urmare, vanzarea companiilor detinute in comun de cele doua fonduri s-ar putea amana.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO