Companii

Ryanair, cel mai mare operator low-cost din Europa, ataca piata locala prin Arad si Constanta

Ryanair, cel mai mare operator low-cost din Europa, ataca piata locala prin Arad si Constanta
19.12.2007, 17:36 26

Compania Ryanair, cel mai mare operator low-cost din Europa care va transporta anul acesta 50 de milioane de pasageri, adica de peste 20 de ori mai mult decat toata piata low-cost din Romania, va intra anul viitor pe piata locala pe rutele Arad-Milano si Constanta-Pisa.
"Cu aceasta ruta, Aradul nu numai ca va avea garantate cele mai joase preturi spre Milano, dar va beneficia si de o marire a numarului de turisti, care va impulsiona dezvoltarea regiunii", a declarat Wilhelm Hamilton, managerul pentru Europa de Nord al Ryanair.
Zborurile pe ruta Bucuresti-Arad vor fi operate marti, joi si sambata si vor atrage un numar de 40.000 de pasageri in primul an, potrivit reprezentantilor companiei.
Biletele pentru un drum Arad - Milano Bergamo vor costa de la 12,99 euro, pret care include si taxele de aeroport.
Ryanair a introdus cele doua rute cu plecare din Romania in cadrul celei mai mari extinderi din istoria companiei, care va lansa 50 de noi rute in 2008. Desi majoritatea companiilor low-cost prefera sa opereze prima data din Bucuresti (doar Wizz Air a intrat pe piata din Targu Mures), Ryanair a ales doua aeroporturi din provincie pe care competitorii au o prezenta scazuta sau nu opereaza deloc.
Astfel, pe Aeroportul International Arad opereaza, in prezent, compania Blue Air, in timp ce pe aeroportul Constanta opereaza doar compania de linie regulata Malev.
"Noi nu operam pe Constanta, iar din Arad zburam catre Stuttgart, Verona si Valencia, deci nu concuram deocamdata direct cu Ryanair", au spus reprezentantii Blue Air.
Reprezentantii Ryanair au purtat discutii si cu alte aeroporturi din tara, inclusiv cu aeroportul Baneasa. "Cu cei de la Ryanair am avut niste discutii la nivel de intentie acum doi ani, dar nu s-a concretizat nimic", a spus Stefan Mladin, reprezentantul aeroportului Baneasa din Capitala.
Si aeroportul din Cluj este o posibila destinatie pentru cel mai mare operator low-cost.
"Suntem in discutii cu ei, dar nu avem nimic concret deocamdata. Oricum, intrarea Ryanair in Romania e o miscare binevenita atat din punctul de vedere al pasagerilor, cat si al aeroporturilor", a spus David Ciceo, directorul general al Aeroportului International Cluj-Napoca.
Pe de alta parte, directorul Aeroportului International Arad Dan Balacel a precizat ca oficialii companiei au fost interesati de deschiderea acestei curse de mai bine de un an. "Compania a efectuat, pe parcursul unui an, mai multe audituri, atat in ceea ce priveste dotarile, cat si in ceea ce priveste capacitatea bazei noastre de a prelua zboruri noi. Suntem in negocieri si cu alte companii care isi vor anunta intentiile la inceputul anului 2008", a spus el.
Operatorul irlandez Ryanair este cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa cu 23 de baze si 605 rute din 26 de tari. La sfarsitul lunii martie a anului 2008, compania va opera cu o flota compusa din 163 de aeronave tip Boeing 737 si are lansata o comanda ferma pentru alte 99 de aeronave noi, care vor fi livrate in urmatorii cinci ani.
Ryanair, cu afaceri de peste 2,2 miliarde de euro in ultimul an fiscal finalizat in martie 2007, are in prezent o echipa de 5.000 de angajati si estimeaza sa transporte aproximativ 50 de milioane de pasageri in anul 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO