Companii

Simcor Oradea si Celco Constanta s-au aliat pentru achizitia Soceram

08.10.2004, 00:00 86

Producatorii de materiale de constructii Simcor Oradea si Celco Constanta vor sa preia impreuna Soceram Bucuresti, ultimul activ mare detinut de catre stat pe acest segment de piata. Termenul pentru depunerea ofertelor privind cumpararea pachetului de 80% din actiuni detinut de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost pentru a doua oara amanat in ultimul moment, pentru 14 octombrie, spun surse apropiate afacerii.
Soceram a starnit un interes puternic in randul jucatorilor romani de profil, printre care se numara Elpreco Craiova (al carui actionar majoritar este fondul american de investitii Broadhurst), Metaleuroest, alti producatori de materiale de constructii.
Simcor si Celco sunt interesati de portofoliul de productie al Soceram, care dispune de patru fabrici de BCA, caramizi, tigla ceramica sau alte produse pentru constructii din tigla arsa. Niciuna dintre cele doua companii nu activeaza pe piata caramizilor, care a devenit in ultima vreme o tinta pentru investitorii straini, pe fondul cresterii pe acest segment.
"Va fi o alianta 50% - 50% intre Simcor si Celco pentru Soceram Bucuresti. Vrem sa facem investitii la Soceram pentru a produce cel putin la nivelurile actuale", a spus pentru Ziarul Financiar Mihai Voiculescu, presedintele Consiliului de Administratie si unul dintre principalii actionari de la Simcor Grup, care a realizat afaceri de peste 20 milioane euro anul trecut.
Nicu Dusu, unul dintre principalii actionari ai Celco Constanta, afirma ca "alianta cu un partener serios a fost necesara pentru ca una din conditiile cerute de autoritati a fost aceea a unui prag minim al volumului de afaceri de 30 mil. euro".
Celco Constanta produce BCA, adezivi pentru zidaria de BCA, dar activeaza si in domeniul distributiei de materiale de constructii pe un areal extins pana catre nordul Moldovei. Celco are 230 de angajati si o cifra de afaceri de peste 8,5 milioane euro in 2003. Pentru acest an, este previzionat un nivel minim de 10 milioane euro.
Soceram are un capital social de 84,1 mld. lei (2,05 mil. euro). Pe langa pachetul detinut de AVAS, mai detin actiuni SIF Muntenia - 17,7%, iar 1,83% apartin unor persoane fizice devenite actionari in urma derularii Programului de Privatizare in Masa. Surse apropiate afacerii spun ca Soceram a fost evaluata in ultimii ani la circa 10 milioane dolari.
In 2003, Soceram a facut afaceri de 310 mld. lei (circa 8,6 mil. euro) si un profit de circa 5,7 mld. lei, in conditiile in care societatea a acumulat penalitati si majorari de intarziere de circa 38 mld. lei (circa 1 mil. euro).
Soceram are fabrici la Urziceni (caramizi), Doicesti (BCA si produse ceramice), Bucov (BCA, refractare electrotopite) si Tandarei (caramida). Soceram are o pozitie foarte buna pe piata capitalei, unde incearca sa se pozitioneze sau sa-si intareasca prezenta mai multe companii de profil.
Unul dintre investitorii straini care s-a interesat initial de achizitia Soceram Bucuresti a fost si grupul austriac Wienerberger, care insa a anuntat ulterior ca nu este interesat de un asemenea demers. Wienerberger a anuntat recent un plan de investitii masiv de 100 mil. euro, din care deja a cheltuit circa 38 mil. euro. Austriecii au deja cea mai puternica pozitie de producatori de caramizi pe piata romaneasca.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO