Companii

Telocitele, celulele descoperite de cercetătorii români, au fost folosite pentru prima dată în China într-un transplant experimental

Telocitele, celulele descoperite de cercetătorii români, au fost folosite pentru prima dată în China într-un transplant experimental

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

02.04.2013, 18:21 1184

Telocitele, celule descoperite întâmplător de cercetătorii români, au fost folosite pentru prima dată într-un transplant experimental, într-unul dintre cele mai mari laboratoare din lume, la Guangzhou, China, la finele anului trecut, a anunţat Institutul Naţional de Patologie Victor Bebeş, de unde provine echipa de cercetători români care au făcut această decoperire.

«Este vorba despre izolarea cardiacă a Telocitelor şi transplantul lor în inima post infarct miocardic. Rezultatele acestui transplant au arătat o îmbunătăţire clară a performanţelor inimii bolnave", arată datele Institutul Naţional de Patologie Victor Bebeş.

La finalul acesti săptămâni, mai multe cercetători din SUA, China, India, Europa, dar şi zone emergente din America de Sud (Argentina) sau Orientul Mijlociu vor veni la Bucureşti pentru un Simpozion Internaţional despre Telocite, parte a Congresului Internaţional care are ca temă regenerarea organelor.

Cercetătorii de la Institutul "Victor Babeş"au descoperit întâmplător, în timp ce făceau studii ale celulelor din intestin, prezenţa unor celule care împreună cu cele stem ar putea reface muşchiul inimii afectat de infarct.

Analizând aceste celule, cercetătorii au ajuns la o concluzie foarte importantă, şi anume că atât inima, cât şi creierul au puterea de regenerare.

Telocitele sunt celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi văzute la microscopul obişnuit, întrucât prelungirile sunt sub limita de detecţie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranţă fragmente de telopode, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO