Companii

Tranzactia QAB - Pepsi Americas, cu 55 mil. $ mai mare

13.02.2007, 19:47 65

Compania americana Pepsi Americas a preluat de la imbuteliatorul produselor PepsiCo in Romania si o datorie de 55,4 mil. dolari (44,3 mil. euro) in momentul achizitiei pachetului ramas de 51% din actiuni, in luna iulie a anului trecut.
"Pretul de achizitie a pachetului ramas de 51% din compania QAB a fost de 81,9 mil. dolari cash si, in plus, am preluat o datorie de 55,4 mil. dolari", se arata intr-un comunicat emis actionarilor Pepsi Americas de catre companie.
QAB este un holding care, prin intermediul subsidiarei Quadrant-Amroq Beverages, imbuteliaza, distribuie si vinde produsele PepsiCo si alte bauturi racoritoare in Romania si Republica Moldova.
Pepsi Americas a preluat initial un pachet de 49% din actiunile QAB in luna iunie a anului 2005, pentru 51 mil. dolari. "Am platit un pret mai mare pentru a prelua integral compania QAB, comparativ cu prima tranzactie in care am achizitionat 49% din actiuni, datorita imbunatatirii performantelor operationale ale companiei in perioada dintre cele doua tranzactii", au explicat oficialii Pepsi Americas actionarilor. Reprezentantii Quadrant Amroq Beverages nu au facut niciun comentariu pe acest subiect pana la inchiderea editiei.
Licenta de imbuteliere si distributie a bauturilor racoritoare PepsiCo pentru piata romaneasca si in Republica Moldova este detinuta de Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QAB).
QAB, inregistrata in Marea Britanie, detinea in momentul preluarii integrale de catre Pepsi Americas un pachet de 99% din actiunile Quadrant Amroq Beverages SA (QAB) din Romania.
Omul de afaceri Eli Davidai, presedinte si fost actionar al QAB, este partener si consultant al companiei QAB dupa preluarea acesteia de catre Pepsi Americas, potrivit declaratiilor reprezentantilor americani.
QAB a realizat o cifra de afaceri de 124 de mil euro in anul 2005, in crestere cu 48% fata de anul precedent, si un profit net de 5,6 mil. euro, conform datelor Ministerului de Finante.
Investitiile companiei din ultimii cinci ani au reprezentat 7-10% din cifra de afaceri realizata, in conditiile in care cresterea vanzarilor QAB a inregistrat in aceeasi perioada un ritm superior evolutiei pietei locale de soft drinks. QAB detine doua unitati de productie, in Bucuresti si Covasna, in care a investit anul trecut 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO