Companii

Turcii investesc in a doua fabrica la Reghin

12.08.2008, 19:39 191

Compania nu a stabilit deocamdata capacitatea fabricii si suma care va fi investita, insa, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei, suma ar putea sa urce si pana la 100 de milioane de euro.
"Probabil vom produce tot PAL (placi aglomerate din lemn) melaminat, dar exista si alte variante. In scurt timp vom stabili aceste detalii", a declarat pentru ZF Mehmet Ilhan, director vanzari si planificare al Prolemn.
El nu a precizat cu ce tari a fost concurenta Romania pentru realizarea acestei investitii, afirmand ca "au proiecte in mai multe state".
Kastamonu Entegre a rulat anul trecut afaceri de 70 de milioane de dolari (50 de milioane de euro), pentru anul acesta estimand atingerea a 100 de milioane de dolari (70 de milioane de euro).
"In primul semestru am inregistrat o crestere de 20% a afacerilor", a mai spus Ilhan, care a precizat ca preturile nu s-au apreciat comparativ cu anul trecut.
Circa 80%-85% din productia de la Reghin este orientata catre export in tari din Uniunea Europeana, dar si Rusia, Ucraina, Turcia, Egipt sau Pakistan.
Inainte de integrarea in Uniunea Europeana si de explozia pietei constructiilor nivelul exporturilor era de circa 90%, insa avantul de pe piata interna a micsorat aceasta pondere.
In cadrul unitatilor de productie detinute de grupul turc la Reghin se realizeaza in principal fete de usi, dar si placaje pentru constructii, paneluri, usi si panouri masive.
Astfel, la cresterea afacerilor companiei cu circa 40% anul trecut a contribuit si sectorului constructiilor din Romania.
Kastamonu Entegre a renuntat in 2006 la o investitie in Romania cu o valoare similara, pe fondul neintelegerilor cu Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), alegand Bulgaria pentru acel proiect.
Kastamonu Entegre, parte a grupului Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia, a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Prolemn de la Fondul Proprietatii de Stat. Prin contractul de privatizare, Kastamonu Entegre
s-a obligat la investitii de 75 de milioane de dolari in perioada august 1998-decembrie 2002.
AVAS a actionat in justitie in 2006 compania din Turcia pentru nerespectarea la timp a obligatiilor investitionale asumate, suma investita fiind mai mica cu 25 de milioane de dolari.
Reprezentantii Prolemn au precizat ca firma turca a fost pusa in imposibilitatea de a investi cele 75 de milioane de dolari de modificarile legislative si ca au instiintat AVAS de acest lucru.
In industria de prelucrare a lemnului mai sunt active companii precum Egger, Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Losan, Diana Forest. Dintre acestea Egger, Kronospan si Holzindustrie sunt producatori de PAL si MDF (placi din fibre de denistate medie), materiale care se folosesc in industria prelucrarii lemnului.
In timp ce Kronspan si Holzindustrie detin de mai multi ani capacitati de productie locala, Egger a demarat abia la inceputul acestui an productia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO