Companii

UTI vrea să investească 50 mil. euro pentru achiziţii de companii din ţară şi străinătate

UTI vrea să investească 50 de milioane de euro pentru achiziţia de companii în ţară şi străinătate

Tiberiu Urdăreanu, preşedintele grupului UTI

Autor: Liviu Iancu

25.03.2012, 14:06 1481

UTI va investesti 50 milioane de euro pentru achiziţia în următorii doi ani a mai multor companii în ţară şi străinătate, cu activităţi în domeniile de securitate, IT&C, managementul traficului, construcţii şi facility management, în care activează de altfel şi grupul deţinut de Tiberiu Urdăreanu.

"În forecast-ul pentru perioada 2012-2013 avem prevăzute 20 de milioane de euro din surse proprii pentru achiziţii de companii în România şi în regiune. În condiţiile de finanţare actuale, vom mai atrage 30 de milioane de euro împrumuturi bancare, tot pentru achiziţia de companii", a declarat Tiberiu Urdăreanu, preşedintele grupului UTI.

Acesta a declarat că anul trecut a cumpărat 70% din acţiunile firmei româneşti Softrust Vision Analytics, care activează în domeniul tehnologiilor de înregistrare şi stocare de date video, dar şi analiză video inteligentă.

"Avem negocieri avansate cu alte două firme din România şi suntem în fază incipientă privind cumpărarea unor firme din ţările unde UTI a pătruns recent, în special Polonia, Cehia şi Italia", a adăugat Urdăreanu.

Anul trecut, UTI a înregistrat cele mai mari creşteri în domeniul instalaţiilor şi contrucţiilor (de la 32 milioane de euro în 2010 la 51 milioane de euro în 2011), datorită unor proiecte mari, precum lucrările de instalaţii şi contrucţii pentru Arena Naţională Bucureşti, modernizarea şi extinderea staţiei de epurare care deserveşte oraşul Cluj-Napoca, lucrările de instalaţii pentru noul terminal al aeroportului Henri Coandă şi reabilitarea unui corp al aeroportului Aurel Vlaicu.

Grupul a deschis în 2011 două noi sedii, în Polonia şi Azerbaidjan. În urma unor licitaţii câştigate în Polonia, o firmă a grupului derulează deja contracte de 5,5 milioane de euro. Astfel, UTI a câştigat două licitaţii pentru managementul traficului în Polonia, una anul trecut, în valoare de 1,8 milioane de euro, şi cealaltă, de 5 milioane de euro, în luna martie a acestui an.
Şi în Albania grupul a semnat două contracte în domeniul IT.

"În 2011 am realizat venituri de 6,3 milioane de euro din contractele din Bulgaria, Albania, Polonia, SUA şi Ucraina, care au reprezentat 4% din veniturile totale ale grupului. Faţă de anii trecuţi, în 2011 am început parteneriate şi contracte în Polonia, Bulgaria şi Ucraina. În 2012 se preconizează o cifră de afaceri externă de circa 10 milioane de euro, în varianta pesimistă a bugetului", a spus Urdăreanu.

La nivelul întregului grup, cifra de afaceri a fost anul trecut de 157,4 milioane de euro, cu EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 21,7 milioane de euro.

Comparativ cu anul 2010, cifra de afaceri a scăzut cu 6,7%, pe fondul prelungirii crizei economice, după cum explică Urdăreanu. Însă, compania şi-a crescut profitabilitatea, de la 13% în 2010, la 14% în 2011, prin măsuri de adaptare la condiţiile pieţei - analize financiare lunare, controlul costurilor şi salarizarea variabilă.

Acţionariatul UTI este format din TIU Holdings (57.06%), PineBridge Investments (27.02%), Fundaţia UTI (9.92%) şi 6% alţi acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO