Constructii & Imobiliare

Corporatiştii se mută în vestul Bucureştiului. Polul Orhideea-Politehnica s-a apropiat ameninţător de nordul Capitalei la tranzacţiile de birouri, cu o treime din totalul închirierilor

Corporatiştii se mută în vestul Bucureştiului. Polul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.08.2016, 12:45 2415

Zona de centru-vest a Capitalei şi-a adjudecat, în prima jumătate a anului, o treime din totalul pieţei de închirieri de birouri, valoare în creştere comparativ cu ponderea de 10% pe care a avut-o anul trecut. Astfel, această zonă a urcat pe locul al doilea ca importanţă în decizia de relocare a companiilor, după nordul Capitalei, potrivit unei analize realizate de firma de consultanţă ESOP Consulting – Corfac International

Creşterea interesului pentru această zonă s-a produs ca urmare a numărului mare de proiecte de birouri de amploare ridicate aici în perioada octombrie 2015-aprilie 2016, atrăgând atenţia managerilor companiilor în căutare de sedii noi.

„Subzonele Orhideea-Politehnica şi Cotroceni au fost vârf de lance şi au atras tranzacţii de birouri care au însumat 50.209 de metri pătraţi, numai în primele şase luni din 2016, conform datelor centralizate în Forumul principalelor companii imobiliare de pe piaţa de birouri. Acest volum reprezintă mai mult decât dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzacţiilor din această zonă la nivelul anului trecut (în 2015, în zona de centru-vest s-au încheiat contracte de închiriere de 19.000 de metri pătraţi)”, se arată în comunicatul ESOP Consulting – Corfac International.

În primul semestru, cei mai mari chiriaşi de spaţii de birouri care au încheiat tranzacţii în zona de centru-vest au fost BCR (cu un contract de preînchiriere într-un spaţiu de birouri de 20.000 de metri pătraţi, în clădirea de birouri The Bridge, încă în construcţie, a celor de la Forte Partners), Misys (un contract de preînchiriere de 8.000 de metri pătraţi în proiectul Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo) şi Adobe, care şi-a reînnoit un contract de 6.500 de metri pătraţi în clădirea Anchor Plaza, a turcilor de la Anchor Grup.

Alte contracte mari, realizate în primele luni din 2016 în celelalte zone din Bucureşti au fost cele încheiate de Telekom, pentru un spaţiu de birouri de 13.000 mp (o reînnoire de contract în zona de centru-nord), IBM pentru un spaţiu de 10.000 mp şi Vodafone cu 4.300 mp, în zona de centru-sud.

„În piaţa de birouri a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani: zona Barbu-Văcărescu – Dimitrie Pompeiu s-a dezvoltat accelerat, în timp de zona de centru-vest şi zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, puţine proiecte au fost demarate şi, de regulă, acestea au fost cu suprafeţe mici sau medii. În ultima perioadă, am remarcat însă un interes în creştere atât din partea dezvoltatorilor, cât şi din partea companiilor pentru zona Orhideelor-Politehnică şi credem că, în următorii trei-patru ani, această zonă va fi în lumina reflectoarelor, iar stocul de birouri aferent va recupera parţial decalajul faţă de zona de centru-nord. Pe termen mediu şi lung, considerăm că o dezvoltare echilibrată a trei sau patru zone de birouri în Bucureşti poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto şi o dezvoltare mai echilibrată a zonelor în care se construiesc proiecte rezidenţiale, care de obicei urmează proiectelor de birouri”, spune Alexandru Petrescu, manging partner la ESOP Consulting – Corfac International.

În topul zonelor de birouri din Bucureşti conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp şi o pondere de 54% din totalul tranzacţiilor, în primul semestru din 2016. Din acest an însă, zona de centru-nord are concurenţă serioasă, pierzând din cota de piaţă circa 14% numai în ultimele şase luni (la nivelul întregului an 2015 ponderea a fost de 68%), potrivit sursei amintite.

Pe locul doi în top în primul semestru din 2016 se află zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrală (la mare distanţă însă ca volum de primele două şi cu o pondere de 6%), urmată de zonele de centru-est şi centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. În restul zonelor unde s-au încheiat tranzacţii în 2016, de sud şi de vest, volumul însumat abia atinge 1% din total.

Comparativ cu anul trecut, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piaţă, în timp ce zona de nord a scăzut cu 7% şi zona ultracentrală cu 4%.

”Credem că perioada următoare, zonele de centru-vest şi de centru-nord vor fi în prim-plan şi în aceste zone se va livra cel mai important stoc de birouri, ambele oferind o bună infrastructură de transport public, metrou în special. Zona de centru-nord are ca principale avantaje competitive proximitatea aeroportului şi a zonei rezidenţiale pentru expaţi, iar zona de centru-vest proximitatea de campusul universitar Regie-Grozăveşti unde există forţă de muncă pentru domeniul IT&C şi a cartierelor de locuinţe din sectoarele cinci şi şase, pentru angajaţi”, adaugă Alexandru Petrescu, de la ESOP. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO