Constructii & Imobiliare

Paul Chipriean, Rehau: Vorbim mult de sustenabilitate în ultima perioadă, dar în realitate foarte mulţi nu fac nimic. Nu se prea aplică zona de nZEB

ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024

Paul Chipriean, Rehau: Vorbim mult de sustenabilitate în...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2024, 15:42 196

Sustenabilitatea este un concept promovat din ce în ce mai mult, inclusiv în piaţa imobiliară, dar în realitate foarte multe companii nu fac eforturi în această direcţie, a explicat Paul Chipriean, directorul diviziei Window Solutions România în cadrul Rehau, prezent în conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024.

„Vorbim mult de sustenabilitate în ultima perioadă, dar în realitate foarte mulţi nu fac mai nimic. Deşi există o lege sau nişte ghidaje pe zona nZEB, nu se prea aplică. Nici municipalitatea nu vine neapărat în zona asta să spună că avem măsuri foarte stricte, că trebuie să construim eficient energetic şi că asta este minima cerinţă”.

Rehau investeşte pe mai multe dintre diviziile sale în cercetare pentru a obţine produse mai sustenabile, iar ferestrele şi modul în care sunt ele instalate pot face diferenţa în ceea ce priveşte eficienţa energetică.

„Ne uităm la ce se întâmplă deja de câţiva ani în Italia, unde guvernul sau municipalitatea oferă subvenţii masive pe zona de reabilităări, de anveloparea clădirilor. Cred că şi aici ar trebui guvernul să vină cu un program naţional foarte bine implementat. (...) Ferestrele sunt importante pentru a nu avea o piedere de căldură sau de răcoare, pentru că o pondere importantă nu este doar căldura într-o locuinţă, ci şi partea legată de cum să ţii răcoarea pe timp de vară”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024

  • Referitor la ce i-aş cere primarului, cred că ar trebui să definitivăm PUG-ul. Cred cu tărie că predictibilitatea poate veni doar din PUG, vom şti cu toţii unde avem, ce avem de construit, ce proiecte putem face şi cred că şi investitorii străini au această şansă să poată vedea din orice colţ al planetei care este regimul de înălţime, care este POT, CUT, dacă vor cumpăra un teren.
  • Părerea mea este că nu PUZ-ul este un factor determinant pentru o dezvoltare urbană omogenă şi armonioasă, cred că PUG-ul ar putea fi cheia de boltă pentru un Bucureşti sau un oraş mare precum Iaşi, Cluj sau Timişoara.
  • Ferestrele noastre nu doar că sunt sustenabile, ele sunt şi circulare. Astăzi avem până la 25% material reciclat, dar ţinta este să atingem amprentă de carbon zero şi acum am lansat în martie o fereastră cu bioatribut, care are amprentă zero de carbon. Este foarte scumpă, dar dacă dorim cu adevărat să mergem în zona aceasta în momentul de faţă avem soluţii şi ne putem duce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO