Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România şi coordonatorul CFO Program în România, a vorbit la ediţia de anul acesta a Deloitte CFO Summit România despre sondajul pe care compania de consultanţă şi audit l-a condus în rândul mai multor directori financiari la nivel global. În cazul României, sondajul a relevat că directorii financiari se aşteaptă mai degrabă ca inflaţia să crească în 2024.
„În ce priveşte indicele preţurilor de consum, marea majoritate a directorilor financiari se aşteaptă să crească, ceea ce nu e o surpriză, pentru că deşi inflaţia a avut un trend descendent faţă de 2022, totuşi există în continuare presiune inflaţionistă determinată de creşterea salariului minim, dar şi de creşterea taxelor anunţată de guvern la finele anului 2023“, a spus el la conferinţa amintită, organizată cu sprijinul media al Ziarului Financiar.
Directorii financiari din România sunt optimişti, a mai spus Zeno Căprariu: „Mai optimişti decât omologii lor din Europa Centrală şi de Est, astfel că 38% consideră că România va avea în 2024 o creştere economică moderată, între 1,5 şi 2,5%, faţă de 60% ponderea directorilor financiari din Europa Centrală şi de Est, care apreciază că de fapt, creşterea economică va fi mai degrabă redusă, sub 1,5%.“
Pe de altă parte, adaugă el, există o pondere de 16% dintre directorii care consideră că creşterea economică a României va fi peste 2,5%. Directorii financiari însă sunt mai pesimişti decât prognozele analiştilor financiari locali, a mai adăugat Zeno Căprariu.
„În orice caz, predicţiile economice ale directorilor financiar se situează sub predicţiile oficiale ale Băncii Naţionale ale României. Sunt foarte multe riscuri şi incertitudini, atât locale, cât şi regionale şi globale.“
În aceeaşi vreme, însă, directorii financiari sunt mai pesimişti când vine vorba de evoluţia companiilor în care activează decât în privinţa avansului economiei în ansamblu, a mai relevat studiul Deloitte CFO Survey România.
„Deşi 38% dintre respondenţi sunt extrem de pozitiv vizavi de evoluţia economică a României, totuşi doar 26% cred că această evoluţie pozitivă a economiei româneşti se va reflecta şi în performanţa financiară a companiilor pe care le reprezintă“, a mai spus Zeno Căprariu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE