Eveniment

Afacerile din Centrul Istoric au scazut

15.09.2005, 19:22 29

Oamenii de afaceri care au investit in Centrul Istoric al Bucurestiului au reluat ieri criticile la adresa autoritatilor, acuzand faptul ca dupa sase luni de la inchiderea circulatiei in zona nu s-a inregistrat nici un progres al lucrarilor, timp in care veniturile lor s-au injumatatit.

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI), firmele din zona inregistreaza pierderi medii de 50% si peste 84% din companii apreciaza ca afacerile merg rau sau foarte rau.

"Vadul a disparut pentru ca afacerile sunt legate de numarul de vizitatori din zona. Aprovizionarea este deficitara si, in plus, nu exista o comunicare directa cu oamenii de aici", a declarat ieri Teodor Frolu, co-managing partner la DC Communication, firma membra a AICI. El a apreciat ca este nevoie de un plan de dezvoltare care sa implice etapizarea corecta a procesului si care sa nu izoleze zona. In lipsa acestui plan, oamenii de afaceri pretind ca nu isi pot construi un plan de afaceri coerent pentru viitor. Ei doresc publicarea unei astfel de strategii, care sa faca referire la dezvoltarea comerciala, la conditiile de locuit, la dezvoltarea infrastructurii si a transportului public, precum si la accesul in zona.

AICI propune ca solutie pentru accesul vizitatorilor organizarea unei parcari cu taxa in Centrul Vechi, cu stationare gratuita pentru primele 30 de minute. De asemenea, investitorii sustin infiintarea unui birou de comunicare cu publicul in zona respectiva.

Gheorghe Udriste, directorul Directiei Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei din cadrul Primariei Capitalei, admite ca exista o problema de comunicare cu investitorii din zona, dar sustine ca aceasta va fi rezolvata.

"Suntem absolut interesati sa existe o buna comunicare cu acestia si probabil ca va fi infiintat un astfel de birou", a spus Udriste.

Pe strazile Centrului Istoric functioneaza, printre altele, banci, hoteluri, birouri, cafenele si baruri, precum si diverse magazine ce comercializeaza de la antichitati si mobilier, pana la sticlarie si haine. Traficul rutier in zona a fost interzis din 25 februarie.

Reabilitarea Centrului Istoric va costa aproximativ 30 mil. euro, banii urmand sa fie asigurati dintr-un credit BERD (9,5 mil. euro) si din emisiunea de euroobligatiuni Bucuresti (20 mil. euro).



Capitala aduce 33% din veniturile bugetului de stat

Contribuabilii din Capitala au platit in primul semestru la bugetul de stat 56.348 mld. lei vechi (circa 1,5 mld. euro), respectiv 33% din totalul incasarilor la nivelul tarii, dar ponderea scade la jumatate in cazul contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, reiese din datele Directiei Generale a Finantelor (DGFP) Bucuresti. Potrivit situatiei prezentate de directorul executiv al DGFP Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina, incasarile aferente bugetului de stat au depasit estimarile cu 21%, in timp ce la bugetul asigurarilor sociale s-au obtinut venituri cu 7,4% peste planul bugetar. Un rezultat peste planificari a fost realizat si la fondul de somaj, unde incasarile de 2.389 mld. lei reprezinta 22,7% din colectarea totala pentru aceste contributii. Venituri sub asteptari au fost consemnate la bugetul asigurarilor de sanatate, unde ponderea din incasarile la nivelul tarii este de numai 19%. Potrivit lui Stoina, pe totalul bugetului aferent primului semestru, incasarile au depasit cu 9% sumele stabilite la inceputul anului. Intrebat despre situatia cluburilor de fotbal din Bucuresti, Stoina a declarat ca in toate cazurile sunt demarate procedurile de executare silita, dar nici una nu a fost finalizata. El a adaugat, ca desi s-au facut plati esalonate, nici un club de fotbal nu a ajuns la zi cu achitarea obligatiilor fiscale. (Ovidiu Tempea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO