Eveniment

Balkan Accession Fund are 20 mil. euro pentru Romania si Bulgaria

27.01.2005, 00:00 34

Societatea Balkan Accession Managemant Company a lansat luna aceasta un nou fond de investitiii Balkan Accession Fund, orientat catre investitii in tarile din Balcani. Fondul urmeaza sa se concentreze in prima faza catre finantari acordate companiilor din Romania si Bulgaria. Lansarea fondului a fost o initiativa a societatilor de administrare a doua fonduri de investitii americane prezente in Romania si Bulgaria, Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) si Fondul Bulgaro-American de Investitii.
Balkan Investment Fund a reusit sa stranga de la investitori 20 milioane de euro, la care se adauga alte 7,5 milioane de euro reprezentand intentii de investitii. Tinta fondului este de a ajunge la o capitalizare de 75 milioane de euro.
Valoarea unei investitii BAF urmeaza sa se situeze intre 3 si 8 milioane de euro. Fondul va fi axat pe operatiuni de mezzanine finance (operatiuni de finantare a companiilor care combina imprumuturile si participarile la capitalul social), dar fondul va putea realiza si operatiuni de aport de capital.
Principalii investitori ai fondului sunt Compania Germana de Investitii si Dezvoltare (DEG) si Fondul Olandez de Finantare pentru Dezvoltare (FMO). Ambele fonduri au deja plasamente in Romania, fiind prezente in actionariatul ProCredit Bank, acordand in plus mai multe linii de finantare unor banci romanesti.
Managerii BAF declarau la finalul anului trecut ca plasamentele fondului ar urma sa vizeze in special companii din domeniul serviciilor financiare, al telecomunicatiilor, al serviciilor medicale sau cel al transporturilor si logisticii.
Prima tranzactie a noului fond ar putea fi preluarea unei parti a investitiei FRAI in retailerul de produse electeonice si electrocasnice Domo.
FRAI a devenit actionar al Domo Retail, compania care detine reteaua de magazine de produse electronice si electrocasnice Domo, in urma unei tranzactii complexe in valoare totala de 10 milioane de euro. RAEF detine in prezent 20% din actiunile Domo Retail, dar tranzactia a implicat si un imprumut convertibil. In plus, FRAI si Domo Retail au lansat impreuna si societatea de credite pentru consum Estima Finance.
FRAI a fost infiintat printr-o hotarare a Congresului SUA si este prezent pe piata romaneasca din 1995. El a investit in banci, afaceri (Banca Romaneasca si Banca Agricola) din care a iesit in profit, companii industriale si in companii cu profil agricol.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO