Eveniment

Băncile ar putea prelua rolul Finanţelor în absorbţia fondurilor UE din 2014-2020

Băncile ar putea prelua rolul Finanţelor în absorbţia...

Autor: Adelina Mihai

21.08.2013, 21:48 1527

Băncile ar putea prelua rolul Ministerului de Finanţe în absorbţia fondurilor europene din următorul exerciţiu financiar, prin eliminarea ministerului din circuitul de plată, potrivit unei iniţiative discutate de către reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cei ai Asociaţiei Române a Băncilor. Oficialii celor două instituţii s-au întâlnit marţi pentru a discuta despre modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei de fonduri europene în următorul exerciţiu financiar, care va avea loc în perioada 2014- 2020.

Această propunere surprinzătoare ar avea ca scop o simplificare a procedurii de absorbţie a banilor şi este cerută de mult timp de bancheri. În prezent, banii proveniţi din rambursările de la Comisia Europeană intră în ţară printr-un cont al Băncii Naţionale, după care sunt trimişi la Ministerul de Finanţe (la Autoritatea de Certificare şi Plăţi), care trimite la rândul său banii la autorităţile de management din fiecare program, printr-un cont deschis la Trezorerie. Mai departe, fiecare autoritate de management transmite decontările beneficiarilor fie prin contul acestora deschis la Trezorerie, fie printr-un cont deschis de beneficiar la o bancă comercială.

Negocierile care se poartă în prezent pentru exerciţiul financiar viitor vizează eliminarea din această schemă a trecerii banilor prin Trezorerie (adică banii europeni nu vor mai fi la Ministerul de Finanţe şi nici la autorităţile de management). Astfel, banii de la Comisie vor intra tot într-un cont al BNR, dar care va transmite fondurile rambursate direct băncilor comerciale la care beneficiarii au conturi deschise. Astfel, spun surse din minister, se doreşte o “optimizare a fluxului financiar“ , iar autorităţile de management nu mai au funcţie de plată, pentru că “oricum aveau probleme în ceea ce priveşte lichidităţile“.

În perioada 2007 – 2013, România are la dispoziţie 19,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin intermediul a şapte programe operaţionale. Până la finalul lunii iunie, Comisia Europeană a făcut rambursări de 3,67 miliarde de euro, rata de absorbţie ajungând astfel la 19%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO