Eveniment

Câştigul salarial mediu net a crescut în martie cu 8,7%, la 2.704 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în martie cu...

Autor: Mediafax

10.05.2018, 00:00 410

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5% până la 2.704 lei în luna martie 2018, comparativ cu luna martie a anului precedent, informează Institutul Naţional de Statistică.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 4.488 lei, cu 8,7% mai mare decât în luna februarie 2018, iar salariul mediu net faţă de luna precedentă a fost cu 217 lei (+ 8,7%) mai mare. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate şi asistenţă socială (+22,3%), respectiv în învăţământ (+18,4%). De asemenea, o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net s-a înregistrat şi în administraţia publică (+1,3%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 6.689 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.541 lei. În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a premiilor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO