Eveniment

Coada la bani: sute de oameni s-au calcat in picioare pentru a obtine finantari de la stat

Coada la bani: sute de oameni s-au calcat in picioare pentru a obtine finantari de la stat

Aproximativ 560 de cereri au fost depuse in Bucuresti pentru obtinerea de fonduri nerambursabile

11.04.2007, 19:22 16

Reprezentantii firmelor mici si mijlocii s-au inghesuit ieri dimineata in fata sediului Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMMC) din Bucuresti, dupa ce s-a dat startul la accesarea celor opt programe de finantate de la bugetul de stat destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Motivul disputei a fost ordinea de intrare, pentru care unele persoane facusera liste.
Solicitantii au putut depune dosarele in toate cele opt oficii regionale, inclusiv in Bucuresti. Reprezentantii firmelor au intocmit liste cu ordinea de depunere a dosarelor inca de saptamana trecuta, insa agentia nu a tinut cont de acestea, iar firmele au fost inscrise pe criteriul "primul venit, primul servit".
Multe dintre companii nu sunt la prima incercare de a obtine fonduri nerambursabile. Reprezentanta firmei Info Grup din Giurgiu, companie de tehnologia informatiei care asigura servicii de outsourcing, a precizat ca doreste sa obtina finantare pentru realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea accesarii fondurilor structurale si a optat in acest sens pentru suma de 13.000 de lei (3.700 de euro). Firma a mai obtinut si anul trecut o finantare de 11.000 de lei (3.150 de euro) pentru implementarea si certificarea sistemelor calitatii si serviciile de instruire a personalului, la care a avut o dezactivare, deoarece una din componente nu s-a putut realiza in intervalul specificat
Si compania Potpuriu din Onesti si-a depus dosarul doar pentru programul de crestere a competitivitatii IMM-urilor, prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii, acesta fiind singurul program eligibil in domeniul in care isi desfasoara activitatea.
Orice IMM a putut aplica pentru toate cele sase programe in acelasi timp, cu exceptia firmelor care au primit in ultimii ani astfel de ajutoare care au o valoare cumulata de maximum 200.000 de euro. Cele mai multe dosare au fost depuse pentru programele de sustinere a serviciilor (1.064 dosare) si dezvoltarea exportului (754 dosare). Cele mai putine inscrieri s-au inregistrat pentru programul de sprijinire a IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.
Pentru inscriere, unele firme au apelat la firmele de consultanta pentru intocmirea si depunerea dosarelor. Comisionul unei firme de consultanta se ridica la 10-20% din fondul nerambursabil solicitat, in cazul in care acesta este obtinut. Cel mai mare numar de dosare inscrise de o persoana a fost de 115.
Dosarele depuse trebuia sa contina dovada ca este un IMM, sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetele locale si de asemenea datele de eligibilitate.
Purtatorul de cuvant al ANIMMC, Eduard Dragusin, a precizat ca s-a discutat cu patronatele ca pe viitor sa existe si posibilitatea inscrierii online a dosarelor, in special pentru programele de investitii.
Sute de reprezentanti de firme mici si mijlocii asteptau ieri si in marile orase din provincie, pentru a depune dosarele in vederea finantarii unor programe.
Spre exemplu, la Targu Mures, la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, au fost depuse 237 de dosare pentru alocatiile financiare nerambursabile, iar in judetul Timis au fost primite 500 de dosare de la intreprinzatorii din judet.
Peste 3.200 de firme s-au inscris ieri in toata tara pentru a obtine fonduri nerambursabile din cele 9 milioane de euro puse la dispozitie de la bugetul de stat.
La oficiile din Galati, Constanta si Cluj-Napoca, inscrierile s-au incheiat la ora 12, iar in Bucuresti ultimul dosar depus a fost la ora 14.30.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO