Eveniment

Consilierul economic al premierului Nastase sustine cota unica de impozit. La venit si la profit

18.05.2004, 00:00 175



Junior Chamber International (JCI) Romania, organizatie de tineri antreprenori, condusa de Alexandru Popa, consilier pe probleme economice al premierului Nastase, a lansat ieri propunerea introducerii din 2005 a unei singure cote de impozit atat pentru impozitul pe venit, cat si pentru impozitul pe profit. Cota recomandata ar trebui sa fie intre 14% si 18%. Slovacia a introdus de la 1 ianuarie o asemenea cota, la nivelul de 18%.



"Introducerea ueni cote unice de impunere trebuie sa fie o prioritate a strategiei fiscale", se arata in propunerea JCI. Din organizatie face parte si Tiberiu Vespan, consilier al ministrului finantelor, care nu a fost insa prezent la lansarea propunerii.



Cota unica pe impozitul pe venit egala cu impozitul pe profit ar stimula munca si ar reduce evaziunea fiscala. "Aceasta masura nu poate fi in nici un caz considerata o injustete", se arata in pozitia JCI.



Daca pana de curand ministrul finantelor respingea public oportunitatea introducerii unei cote unice de impozit pe venit, Mihai Tanasescu a declarat saptamana trecuta ca aceasta ramane o varianta posibila. Ministerul Finantelor a incheiat insa zilele trecute discutiile cu o echipa de experti ai FMI privind strategia fiscala pentru 2005, fara ca ideea cotei unice sa se regaseasca in proiectul de modificare a Codului fiscal.



Gabriel Biris, membru JCI si partener la firma de consultanta Haarman Hemmelrath, sustine ca in cele sapte saptamani in care, potrivit legii mai pot fi aduse amendamante Codului fiscal pentru forma care va fi aplicata de la 1 ianuarie 2005, inca este timp pentru discutatea unor propuneri de genul celor avansate de JCI.



Ramane de vazut care este capacitatea de lobby a unei organizatii din care fac parte un consilier al premierului si unul al ministrului finantelor. Printre membrii Consililului de Politici Economice al JCI se numara oameni de afaceri de succes precum Marius Ghenea (Flanco), Cornel Marian (Oresa Ventures), Georgiana Dragomir (HP) sau Cosmin Alexandru (GfK).



Potrivit propunerilor de strategie fiscala ale JCI, cmpetitivitatea fiscala a Romaniei la nivel regional, in vederea atragerii de investitii straine directe, ar fi ameliorata si prin introducerea posibilitatii ca toate companiile sa opteze pentru un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, dupa sistemul practicat pentru microantreprinderi, la un nivel de 2%.



De asemenea, JCI propune, dupa modelul occidental, amnistia fiscala a averilor repatriate si/sau nedeclarate, conditionata de o impozitare moderata a sumelor ce ar fi declarate, ca masura de "albire" a fondurilor care circula prin economia subterana si companii off-shore. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO