Eveniment

De ce nu a reuşit CFR Marfă să îi atragă pe giganţii Deutsche Bahn sau Rail Cargo, cu afaceri de miliarde de euro?

De ce nu a reuşit CFR Marfă să îi atragă pe...

Autor: Mirabela Tiron

04.06.2013, 18:48 1348
Investitorii înscrişi în cursa pentru privatizarea companiei de stat CFR Marfă, Grup Feroviar Român (GFR), asocierea formată din Transferoviar Grup împreună cu fondul austriac Donau Finanz şi americanii de la Omnitrax trebuie să depună până mâine în plic sigilat oferta preliminară pentru a intra în a doua etapă a procesului, negocierea pe baza ofertelor depuse.
 
„Pentru a participa la etapa a doua a procesului de privatizare a 51% din capitalul social al CFR Marfă, ofertanţii înscrişi pe «lista scurtă» vor depune la registratura generală a Ministerului Transportului, până pe  5 iunie 2013, ora 16, termen de decădere, documentele afe­rente acestei etape. Deoarece procesul de pri­va­tizare este în curs de derulare, alte informaţii su­plimentare nu pot fi oferite“, au transmis oficialii biroului de presă al Ministerului Transporturilor.
 
După ce la prima încercare de privatizare toţi cei trei investitori care au depus documentaţia de participare au fost descalificaţi, Transporturile au reluat privatizarea prin relaxarea nejustificată a condiţiilor. Astfel, nivelul cifrei de afaceri s-a redus de cinci ori, de la 100 milioane de euro la 20 milioane de euro, dar preţul de vânzare a rămas acelaşi, respectiv 180 milioane de euro.  Chiar şi după această decizie, în cursă au intrat tot cei trei investitori înscrişi şi în prima etapă, GFR (cu afaceri de 177 mil. euro în 2011) OmniTRAX (cu afaceri de 30 mil. euro) şi asocierea formată din Trans­feroviar Grup (cu afaceri de 20 mil. euro în 2011, potrivit Ministerului de Fi­nanţe) şi Donau Finanz (nu este cunoscută cifra de afaceri).
 
De ce nu a reuşit CFR Marfă să atragă giganţi precum Deutsche Bahn, cu afaceri de 37 de miliarde de euro, sau Rail Cargo, cu afaceri de circa 2 miliarde de euro?
 
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013
ZF Corporate este serviciul de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (Tel fix. 0318.256.286 Tel. mobil. 0766.606.994) sau trimiteţi un email prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maxim o oră.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO