Eveniment

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor
26.01.2007, 19:49 16

Ruxandra Stoian, 39 de ani
Este director HR Services la PricewaterhouseCoopers. Este specializata in consultanta in managementul resurselor umane, contabilitate, salarizare, taxe, fiind implicata in mai multe proiecte de training pentru clienti autohtoni si internationali. Este presedinte al HR Club Management Association din Romania si membru afiliat al Chartered Institute of Personnel and Development, UK. Lucreaza de 10 ani in cadrul PwC.

Bogdan Andriescu, 43 de ani
Este managing partner al societatii de brokeraj in asigurare Eos Risq Romania si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania. Dupa ce a lucrat la mai multe companii din asigurari, si-a infiintat in mai 1995 propria firma de brokeraj Eastern Insurance Services, care a fost cumparata in 1998 de olandezii de la Eos Risq.

Titus Corlatean, 39 de ani
Este din decembrie trecut al doilea om in ierarhia PSD. Este secretarul general al partidului dupa ce, la congresul din decembrie, l-a invins pe influentul Miron Mitrea. Este jurist, a lucrat in diplomatie sapte ani (1994-2001) pentru ca apoi sa fie consilierul personal al fostului prim-ministru Adrian Nastase (2001-2003) si secretar de stat la Cancelaria primului-ministru
(2003-2004).

Ionut Dumitru, 27 de ani
S-a alaturat echipei Raiffeisen Bank in aprilie 2005, ca analist in cadrul Departamentului de Cercetare de Trezorerie. In decembrie acelasi an a fost numit manager al departamentului. Dumitru este doctor in economie si cadru didactic universitar in cadrul ASE Bucuresti. Intre 2001 si 2002 a urmat cursuri in cadrul Scolii Doctorale de Finante Banci, cu specializarea Strategii si Politici Monetare.

Razvan Pasol, 31 de ani
Este presedintele si directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, fiind unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata de capital. El a facut parte la inceputul acestui an din Comitetul Bursei de Valori, dar a renuntat la aceasta functie. El a devenit in 1999, la 23 de ani unul din cei mai tineri presedinti de societate de brokeraj, la Intercapital Invest. Ulterior el a plecat la studii in SUA si a revenit in Romania tot ca presedinte al Intercapital.


Making of: pagina 1 a Ziarului Financiar dezbatuta de experti

"UPC- ul e cel mai interesant", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest despre stirea referitoare la competitia agresiva care incepe sa ia amploare pe piata de profil si la rezultatele financiare ale companiei aferente anului 2006.
Si asa s-a decis main-ul (n.r. stirea principala) din pagina intai a Ziarului Financiar construita de experti.
In timpul sedintei de redactie, cititorii si-au exprimat parerile despre majoritatea subiectelor si si-au aparat destul de hotarat preferintele. Desi a obtinut o majoritate a voturilor, aceasta nu a fost stirea care a incins cel mai mult spiritele. Au existat trei subiecte clare de care expertii nostri s-au dovedit extrem de sensibilizati.
Unul dintre ele a fost greva de o ora de la bursa de ieri dimineata, subiect pe care Ziarul Financiar l-a tratat ieri pe prima pagina.
"As face un follow-up pentru greva de la bursa", a spus Ruxandra Stoian, director de resurse umane la PricewaterhouseCoopers. Si cu doi sustinatori puternici, ca Razvan Pasol si Ionut Dumitru, analist sef la Raiffeisen Bank, care s-au dovedit a fi extrem de transanti fata de incoerenta cu care legislatorii au tratat problema platii impozitelor pentru castigurile la bursa, stirea nu putea sa ajunga decat pe prima pagina. "Ministerul ignora contribuabilii", ne-a sugerat Ionut Dumitru titlul, cerandu-ne, in acelasi timp, sa adoptam o pozitie mai transanta fata de subiectele abordate si o mai mare virulenta a discursului.
"Am fost de acord cu greva, in ideea de a trimite un semnal. As fi vrut sa nu fim nevoiti sa o facem", si-a exprimat Pasol pozitia de expert si de persoana direct implicata fata de criza pe care a creat-o sistarea activitatii bursiere timp de o ora.
O alta stire care a primit aprobarea tuturor invitatilor nostri a fost cea legata de reducerea dobanzilor la credite de catre BCR.
"Investitorii sunt foarte atenti la tot ce face BCR si mai ales ar vrea sa stie cat ar face actiunile BCR cumparate de Erste", si-a motivat Dumitru alegerea.
Titus Corlatean, secretarul general al PSD, prins intre oamenii de afaceri, a sustinut cauza subiectelor politice de pe prima pagina si mai precis surprinderea reactiilor de pe scena politica venite ca raspuns la declaratiile premierului Tariceanu din emisiunea de la televiziunea nationala de ieri. "Cine se misca mai rapid are de castigat din voturile celuilalt", a comentat Corlatean frictiunile accentuate dintre cele doua partide din alianta aflata la putere. In acelasi timp, el a negat posibilitatea unei aliante intre PNL si PSD impotriva presedintelui Basescu, dar a avertizat ca au fost deja adunate semnaturile necesare pentru initierea procedurii de suspendare a presedintelui.
"Nu sunt elemente care sa justifice sustinerea de catre PNL a motiunii de suspendare a presedintelui propuse de PSD. Iar PSD nu-si poate permite concubinaje si jocuri de picioare", a adaugat Corlatean.
Oamenii de afaceri s-au aratat mai putin interesati de "circul din politica", cum l-a numit Razvan Pasol. "Scandalul politic nu are asupra pietei o influenta atat de mare precum a fost uneori prezentata in presa. Exista acea componenta obiectiva care ne intereseaza, si anume strategiile, obiectivele, impactul politicii asupra economiei. Piata are nevoie de stabilitate, indiferent cine ar iesi invingator din acest circ mediatic", a concluzionat Pasol.
Prin urmare, stirea politica, desi interesanta si mult discutata a pierdut prima pagina in favoarea stirii despre Banca Mondiala, conform careia economia Romaniei da semne de crestere prea rapida, cu efecte negative asupra inflatiei si a deficitelor externe si interne, adica de o supraincalizire economica.
"Cosider ca aceasta stire este foarte importanta atat timp cat ea este comentata si analizata in detaliu, iar conceptul de supraincalizre economica este bine explicat", a spus Ruxandra Stoian, obtinand aprobarea tuturor colegilor de discutie.
Discutia a deviat apoi din nou, spre o alta tema de interes general. Totul a pornit de la stirea conform careia Viorel Catarama va concedia si anul acesta o parte din angajati, mai exact 6% din numarul total.
"Catarama este interesant din perspectiva faptului ca intr-un moment in care toate lumea se extinde, face angajari si se plange de lipsa de personal, el concediaza", s-a aratat Andreescu intrigat de decizia omului de afaceri.
Astfel, expertii invitati de ZF au dezbatut indelug si infocat problema fortei de munca din diverse domenii. S-au facut previziuni, s-au cautat solutii si in final ni s-a propus sa facem o analiza intr-un numar viitor.
O sa plecam de la previziunea Ruxandrei Stoian, de la PWC, care spune ca "cresterile salariale nu sunt solutia pentru a rezolva lipsa de oameni intens specializati. De altfel, nici nu cred ca salariile o sa creasca cu mai mult de 15%."


Prima pagina, in viziunea expertilor:



UPC Romania: Va fi o concurenta teribila

Adrian Seceleanu
Acesta este primul an de competitie pe toate palierele pietei: telefonie fixa si mobila, cablu TV & DTH si acces la Internet.
Competitia de pe piata locala de comunicatii si servicii multimedia va fi una teribila, intrucat aceasta se va manifesta, in premiera, pe absolut toate segmentele industriei, afirma Richard Anderson - CEO al UPC Romania, cel mai mare operator de servicii de cablu TV (CATV) din tara.
"Daca pana acum nu prea a existat competitie pe piata locala aceasta se va manifesta acum pe toate palierele de piata. Pe piata de servicii video (cablu TV - n. red.) - concurenta nu prea a existat intrucat un numar mic de consumatori avea posibilitatea unei optiuni, dar acum - odata cu aparitia serviciilor de televiziune prin satelit (DTH - Direct to Home), toata lumea are posibilitatea de a alege un jucator sau altul. Si pe piata de servicii de acces la Internet exista o multitudine de operatori - de la retelele de cartier, pana la jucatorii mari precum RCS&RDS, Romtelecom si UPC", a declarat pentru ZF Richard Anderson.
El considera ca 2007 va fi, de asemenea, si primul an in care competitia se va resimti puternic si pe piata telefoniei fixe si mobile.
"Din punctul meu de vedere, cea mai semnificativa miscare a fost cea a Romtelecom, care a devenit astfel un operator triple-play. Pe toate pietele din lume, operatorii de tipul Romtelecom sunt de departe cei mai mari competitori ai industriei de cablu, astfel ca aceasta este pentru noi cea mai importanta mutare", a declarat Anderson. El afirma ca Romtelecom si-a demonstrat cu serviciul Dolce abilitatea de a lansa si implementa rapid un produs pe piata, compania fiind motivata de necesitatea de a stopa scaderea numarului de abonati.
Seful UPC Romania crede ca obtinerea de catre RCS&RDS, al doilea mare operator de cablu de pe piata locala, a unei licente 3G care ii confera dreptul de a oferi servicii de telefonie mobila nu va afecta cel mai puternic businessul UPC. "Cel mai mare efect ar fi daca RCS&RDS ar oferi serviciile de telefonie mobila la fel cum o face cu cele de telefonie fixa. Acest lucru ar trebui sa-i ingrijioreze pe cei care activeaza in businessul GSM", a declarat Richard Anderson.
Majoritatea inivitatilor ZF Expert au considerat interviul acordat de Richard Anderson drept cel mai important subiect care ar trebui sa fie publicat pe pagina 1 a ziarului, datorita marimii companiei si a numarului sau de clienti. Toti invitatii ZF Expert au propus "subiectul UPC" pe pagina 1, iar trei dintre ei l-au propus ca subiect principal al editiei de vineri a ZF.



BM: cresterea prea rapida urca deficitele

Mihai Bobocea
Un raport prezentat ieri de Banca Mondiala arata ca economiile Romaniei si ale altor state din regiune au crescut prea rapid in ultimii ani, ceea ce a creat riscuri pentru deficitele din economie si pentru inflatie.
"In cazul Romaniei, riscul de supraincalzire a economiei (adica riscul adancirii dezechilibrelor din cauza cresterii prea rapide, n.r.) este mai redus decat in alte state, dar el exista", a spus Thomas Laursen, autorul raportului si economist-sef al BM pentru Europa Centrala si de Est si Asia Centrala.
Invitatii ZF au considerat stirea ca fiind printre cele mai importante ale zilei, plasand-o pe prima pagina a ZF Expert.
Raportul BM arata ca economia poate fi in pericol de supraincalzire, pericol manifestat prin cresterea presiunilor inflationiste, a deficitului de cont curent si a datoriei externe.
Ca raspuns la aceste riscuri, Romania ar trebui sa incerce sa reduca ritmul de crestere a creditului privat si a consumului, precum si sa coreleze mai bine politicile economice.
Anul acesta, cresterea economica a Romaniei va incetini (de la 7,5%-8% anul trecut la peste 6%), spun cei de la Banca Mondiala. In realitate insa, cresterea economica ar putea fi mai mare, din cauza economiei informale (denumirea Bancii Mondiale pentru economia subterana), au concluzionat expertii Bancii.
In 2006, economia a fost trasa inainte de cererea de consum, care a beneficiat de cresterile salariale, accesul mai usor la credite si volumul de investitii straine.
"Principala masura pentru a contracara aceste riscuri ar fi stimularea economisirii, care sa tempereze consumul si sa limiteze deficitele", a precizat Laursen. "In plus, politicile economice trebuie armonizate, adica ar trebui sa existe o mai buna corelatie intre politica fiscala, cea de cheltuieli publice si cea monetara", a adaugat Catalin Pauna, economistul Bancii Mondiale in Romania.
Un alt risc pentru continuarea cresterii economice a Romaniei, spun cei de la Banca Mondiala, este volatilitatea politica. "Pe termen scurt, instabilitatea politica este deja obisnuita, in toata lumea. In schimb, daca ea continua pe termen mai lung, ea poate afecta cresterea, pentru ca scoate din prim plan programul de reforma economica", a comentat Laursen, referindu-se la Romania si statele din regiune.



BCR se bate pe piata creditelor imobiliare

Liviu Chiru
BCR a dat un prim semnal privind planurile sale ambitioase pe piata creditelor pentru achizitii imobiliare, anuntand o reducere cu mai bine de un punct procentual a dobanzilor la euro si dolar.
Stirea a fost considerata importanta de catre toti expertii invitati de ZF, avand in vedere ca BCR are o felie de mai bine de un sfert din piata creditului.
In plus, miscarea agresiva arata ca BCR nu este dispusa sa piarda teren in perioada de integrare in cadrul grupului noului sau actionar, Erste Bank.
De altfel, Andreas Treichl, seful Erste Bank, a aratat intr-un interviu acordat ZF la sfarsitul anului trecut ca se asteapta la o crestere spectaculoasa a creditului imobiliar in anii urmatori.
Austriecii au stabilit tinte ambitioase pentru BCR, care ar trebui sa isi majoreze cota detinuta pe segmentele tinta, iar in paralel sa obtina si cresteri anuale ale profitului cu 40%, pana in 2009.
"Investitorii sunt foarte atenti la tot ce face BCR", si-a motivat Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank, alegerea acestei stiri ca una dintre cele mai importante.
Potrivit anuntului de ieri, BCR a redus dobanzile la creditele in euro si in dolari prin ingustarea marjei pe care o percepe. Nivelul acestei marje este insa confidential, putand fluctua in functie de bonitatea clientului.
BCR ofera acum credite imobiliare cu o dobanda de 6,2% pe an, fixa in primul an.
Clientii pot opta si pentru o varianta cu dobanda fixa in primii doi ani de contract, caz in care nivelul este de 7,2% pe an. Dobanda variabila anuntata acum de BCR este de 8,7% pe an la euro, pentru creditele cu o maturitate mai mare de un an.
De altfel, BCR a extins si perioada de rambursare cu cinci ani, pana la 30 de ani. Pentru dolar dobanzile sunt de 7,5% sau 8,5% pe an, in variantele cu cost fix in primul an, respectiv in primii doi ani. Dobanda variabila la dolar este in prezent de 9,15% pe an.



Scandalul impozitelor la Bursa: Finantele ignora contribuabilii

Vlad Nicolaescu
Ministerul de Finante nu s-a lasat impresionat ieri de protestul Bursei, brokerilor si investitorilor-contribuabili, nevenind cu nicio precizare suplimentara privind modul in care investitorii trebuie sa plateasca impozitul pe castigurile de anul trecut, in ultima zi pana la care acestia erau obligati sa le declare.
Cei care nu au inteles pana ieri ce obligatii au si nu au depus declaratiile risca in schimb sa primeasca amenzi pentru intarziere.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a "atentionat" ieri Bursa din Bucuresti si cea din Sibiu ca au suspendat tranzactionarea fara a anunta autoritatea pietei de capital, insa CNVM a lasat sa se inteleaga, printre randuri, ca nu dezaproba protestul. "Acceptand faptul ca motivul protestului poate fi intemeiat, CNVM considera ca masura de suspendare a unei piete reglementate creaza un precedent periculos", precizeaza comunicatul emis de CNVM.
Cititorii ZF prezenti ieri la sedinta de sumar a redactiei au fost in totalitate de acord cu protestul Bursei, acestia criticand Ministerul Finantelor pentru ignorarea prevederilor din Codul Fiscal si pasivitatea fata de exasperarea la care au ajuns contribuabilii, investitori la Bursa, care nu stiu dupa cine sa se ia: dupa declaratiile ANAF sau dupa litera Codului Fiscal.
"Cei care sunt vinovati sunt cei din Ministerul Finantelor, iar intr-o tara normala situatia creata s-ar fi lasat cu demisii", a spus ieri Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank. "Uite un titlu bun: 'Ministerul ignora contribuabilii'", a spus el.
"Am fost de acord cu greva, in ideea de a trimite un semnal. As fi vrut sa nu fim nevoiti sa o facem", a spus Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest si fost membru in Comitetul Bursei de Valori.
Singura reactie de pe scena politica la protestul pietei de capital a venit ieri de la Partidul Conservator. Acesta a anuntat ca va solicita demisia ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, daca investitorii de la bursa decid sa dea in judecata ministerul. Presedintele Bursei anuntase cu o zi inainte, ca exista brokeri care se gandesc sa actioneze Finantele in justitie. (vezi pagina 4)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO