Eveniment

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

27.06.2008, 20:34 57

Mihai Popescu, 37 de ani
Este directorul de marketing al AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata. Popescu a absolvit Universitatea Politehnica si a mai lucrat ca brand manager la Procter & Gamble si ca relationship manager la Citibank. De sase ani activeaza in compania AIG, iar pe pozitia de director de marketing a fost numit la inceputul acestei luni, dupa ce a ocupat functia de director de asigurari de grup si institutii financiare. Noua pozitie presupune coordonarea intregii activitati de vanzari si marketing pentru toate liniile de distributie ale companiei: agentie, brokeri, institutii financiare, vanzari directe si marketing direct.


Mihail Marcu, 38 de ani
Este presedintele Consiliului de Administratie al MedLife, unul dintre principalii operatori de clinici private de pe piata locala. Anterior, in perioada 2000-2004 Marcu a ocupat pozitia de vicepresedinte al RoBank. El este absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. MedLife mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 21 mil. euro, cu 70% peste valoarea inregistrata anul trecut.


Tellu Striinu, 36 de ani
Lucreaza in businessul auto din 1997, in prezent fiind director general al BDT, unul dintre primii dealeri Ford de pe piata romaneasca. Primul sau job in industria auto a fost de consultant vanzari, devenind apoi showroom supervizor, director de vanzari, iar in prezent director general de vanzari al dealerului Ford. Striinu lucreaza din 2001 in structurile Ford.


Adrian Borotea, 40 de ani
De la inceputul lunii februarie 2006 s-a alaturat echipei create de cehii de la CEZ, echipa menita sa restructureze din temelii cea mai mare companie de distributie si furnizare de energie electrica, fosta Electrica Oltenia, castigata de cehi in urma unui proces de privatizare. Borotea ocupa din 2006 functia de corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania, anterior acestei functii ocupand pozitia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.



Making of: cum au construit expertii pagina 1 a ZF

Cei patru experti invitati la sedinta de sumar de ieri a Ziarului Financiar au dezbatut aproape toate subiectele zilei, iar votul final a fost in unanimitate pentru doua stiri considerate de interes pentru prima pagina: majorarea dobanzii de politica monetara la 10% anuntata de BNR si problema gasirii de specialisti, plecand de la anuntul indienilor de la Wipro de a angaja anul acesta 450 de oameni si de a iesi in provincie.
Intrebati ce schimbari vad in businessul pe care il gestioneaza dupa o alta majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale anuntata de BNR, expertii ZF au avut opinii contradictorii.
"Majorarea dobanzii va afecta foarte mult persoanele fizice care vor sa achizitioneze o masina cu o valoare intre 10.000-12.000 de euro. Ei sunt cei care apeleaza cel mai des la aceste credite. Eu nu am cum sa scad pretul masinilor, avand in vedere ca pretul materiilor prime si al manoperei creste. Cred ca BNR ar trebui sa scada dobanda", a spus Tellu Striinu, director general de vanzari BDT Cars, dealer autorizat Ford.
Spre deosebire de acesta, Mihai Popescu, chief marketing officer la AIG Life, considera ca piata asigurarilor nu va avea de suferit de pe urma acestei decizii. "Nu o sa se simta un impact imediat pe piata asigurarilor. Teoretic, am putea fi afectati, dar inca nu resimtim. Noi apelam la capacitatea oamenilor de economisire, la nevoia lor de protectie", a spus el. "Cred ca daca mai trece o luna, doua, inflatia o sa fie stapanita. Cresterea dobanzii e nesemnificativa", a mentionat Mihai Marcu, presedintele MedLife.
De aici a pornit o discutie legata de inflatie, pe care Adrian Borotea, Corporate Affairs Manager al CEZ Romania, unul dintre principalii jucatori pe piata locala a energiei, proprietarul fostei Electrica Oltenia o vede ca depasind doua cifre anul acesta. "Cu toate masurile pe care le ia BNR o sa avem o crestere a inflatiei si ma astept ca aceasta sa fie de cel putin doua cifre", precizeaza el.
Un alt subiect care a aprins interesul expertilor ZF a fost forta de munca specializata, considerata o mare problema pentru toate sectoarele din economie, si salarizarea angajatilor.
"Salariile au crescut foarte mult, din lipsa de specialisti pe piata, astfel incat am ajuns sa platim un vopsitor cu 1.000-1.500 de euro pe luna. Nu exista scoli care sa pregateasca specialisti in domeniu, iar forta de munca pentru care sa asiguri training gasesti foarte greu. Toata lumea vrea sa fie director", a mentionat Tellu Striinu. Opinia acestuia a fost intarita de Adrian Borotea. "Avem o problema in gasirea oamenilor, avand in vedere ca zona Olteniei nu este foarte tentanta. Alegem in principal dintre absolventii care vor sa se relocheze si am incercat sa crestem salariile de la privatizare. Numai anul trecut aceasta crestere a fost de 30%, iar salariul mediu a ajuns la noi la 800 de euro", a spus el.
Vorbind de pagina de politic din ZF, expertii au avut din nou pareri contradictorii. "Sincer ocolesc pagina de politic deoarece sunt numai scandaluri. Am fost la lansarea Ford la Craiova si ma uitam cu stupoare la schimbul de replici dintre presedinte si premier. Pur si simplu translatorii nu stiau ce sa traduca pentru oficialii Ford", a afirmat Striinu. Mihai Popescu si Adrian Borotea s-au aratat in schimb interesati de impactul schimbarilor politice asupra businessului.
"Pe mine de exemplu ma intereseaza sa citesc despre schimbarile care se produc in organismele care au legatura cu domeniul bancar", a spus directorul de marketing al AIG Life. (Adriana Rosoga)


Prima pagina, in viziunea expertilor:


BNR a majorat dobanda de politica monetara la 10%

ZF
Decizia BNR de a majora dobanda-cheie la leu pentru a sasea oara la rand, ducand-o la 10% pe an, face loc pentru noi scumpiri ale creditelor, dar si pentru discutii privind majorari ulterioare. Acesta a fost al doilea pas consecutiv de crestere a dobanzii cu un sfert de punct procentual.
In timp ce analistii din bancile comerciale locale considera ca BNR va incheia aici actualul ciclu de crestere a dobanzii, proxima miscare urmand sa fie o scadere, in piata exista si opinii contrare.
Banca centrala da astfel semnalul ca ramane ingrijorata de evolutia inflatiei, care ar putea sa inregistreze noi varfuri in iulie, la peste 9% potrivit analistilor, pe fondul ajustarilor de preturi administrate, de la nivelul de 8,5% in mai.
Analistii Citi considera ca miscarea BNR raspunde asteptarilor pietei si ca ar fi necesare cresteri suplimentare pentru a contracara presiunile inflationiste.
"Supraincalzirea economiei si dezechilibrul extern substantial constituie argumente pentru continuarea majorarii dobanzii si ca atare nu excludem noi pasi in aceasta directie pana la sfarsitul anului. Oprirea cresterii la nivelul de 10% nu ar fi o strategie prudenta", comenteaza Citi.
Analistii bancii americane estimeaza ca inflatia va urca la 6,8% anul acesta, fata de 6,6% in 2007, adica mai rau decat indica ultima prognoza a BNR, de 6%.
"Nu sunt semne de slabire a presiunilor inflationiste. Totusi, este incert daca BNR va continua sa ridice dobanda."
Principalele sperante pentru incetinirea inflatiei vin din partea productiei agricole, catalogata chiar "extraordinara" de oficialii bancii centrale si care ar trebui sa determine scaderi de preturi la produsele alimentare incepand din august. Spre comparatie, in august 2006 Romania a inregistrat deflatie (o scadere generalizata a preturilor), pe fondul ieftinirii puternice a legumelor.
Inclusiv analistii locali incep sa se indoiasca de rezultatul luptei BNR pentru scaderea inflatiei.
"Chiar daca cresterea preturilor este vizibila la nivelul economiei europene in intregul ei fara a fi o caracteristica aparte a economiei romanesti, trebuie sa subliniem un fapt grav: in Romania atat consumul irational, cat si risipa au atins niveluri inacceptabile pentru o economie functionala de piata", afirma Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Inclusiv guvernatorul BNR Mugur Isarescu a subliniat inca din toamna trecuta ca banca centrala nu poate realiza obiectivul de incetinire a inflatiei fara sprinjin din partea politicilor fiscale si salariale, care sunt in responsabilitatea Guvernului.
"Cred ca ar fi mai realist si totodata precaut sa discutam despre reintrarea in banda tinta de inflatie undeva la mijlocul anului 2010", mai spune Libocor.
Expertii cititori ai ZF, prezenti ieri la sedinta de sumar a ziarului, au considerat majorarea dobanzii de catre BNR ca subiect principal pe prima pagina si au subliniat impactul pe care aceasta il va avea asupra persoanelor fizice.
"Cu toate ca cei mai afectati de cresterea dobanzii sunt persoanele fizice, am observat ca tot mai multi romanii cumpara masini cu o valoare de peste 10.000 de euro. Cred ca acest lucru se datoreaza cresterii veniturilor, iar clasa de mijloc incepe sa fie tot mai numeroasa si de asemenea sa isi creasca pretentiile", a spus Tellu Striinu, director general de vanzari BDT.
Spre deosebire de acesta, Mihai Popescu, director de marketing AIG Life, spune ca aceasta crestere a dobanzii este naturala, mentionand ca piata asigurarilor va fi foarte putin influentata pe termen scurt. De aici a pornit o discutie despre inflatie, pe care unul dintre expertii ZF a vazut-o ca fiind greu de stapanit.


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR Wipro angajeaza 450 de oameni in Bucuresti

Alina Pahoncia
Filiala locala a Wipro, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing din India, va ajunge la 600 de angajati pana la sfarsitul anului viitor, iar reprezentantii companiei iau in considerare deschiderea unei noi locatii in afara Bucurestiului.
"Ne gandim in ce masura am putea sa iesim din Capitala anul viitor. Exista discutii avansate cu privire la deschiderea unei noi locatii in provincie", spune Roxana Tesiu, manager de resurse umane al Wipro Technologies Romania.
La nivel local, insa, Wipro este prezenta doar cu divizia de Business Process Outsourcing (BPO) - externalizare de servicii, unde lucreaza 154 de angajati, toti deservind clienti internationali. "Anul acesta vom angaja inca 100 de oameni, urmand ca in 2009 sa ajungem la 600 de angajati", spune Tesiu. Planurile de recrutare pentru anul viitor ar putea insemna si relocarea activitatii din Bucuresti, in conditiile in care compania are spatiu disponibil doar pentru 250 de angajati in incinta Sema Park. "Fie vom deschide o locatie in Bucuresti, fie vom muta complet operatiunile", explica Tesiu.
Oferta relativ limitata de forta de munca din Capitala este principalul motiv care ii determina pe jucatorii din zona de servicii sa iasa in provincie. "Ne ghidam dupa principiul ca trebuie sa mergem noi acolo unde sunt candidatii. Informatiile noastre arata ca si costurile cu forta de munca sunt mai scazute in afara Bucurestiului", spune Tesiu, care nu a oferit detalii cu privire la numarul angajarilor care urmeaza sa fie facute in noua locatie.
Expertii ZF au intarit aceasta idee, precizand ca in prezent forta de munca bine pregatita este greu de gasit, iar unele companii incearca sa colaboreze cu facultatile de profil pentru recrutarea de studenti inca de pe bancile scolii. Ei au adaugat ca in principal companiile care decid sa se relocheze se orienteaza catre centrele universitare slab industrializate.
"In asigurari tot timpul este nevoie de oameni, mai ales in domeniul asigurarilor. In general, companiile care urmaresc sa se relocheze se indreapta catre centre universitare slab industrializate", a spus Mihai Popescu, director de marketing la AIG Life.
Totodata, expertii au precizat ca se merge tot mai mult pe corelarea salariului cu productivitatea. "Pe langa salariul de baza, mergem foarte mult pe bonusuri acordate in functie de rezultate", a adaugat Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO