Eveniment

Familia Sturdza cere statului 65 mil. euro

27.02.2007, 18:48 79

Familia Sturdza va cere statului roman despagubiri in valoare de 65 de milioane de euro, la un proces care va fi intentat la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru neretrocedarea unui teren cu o suprafata de 65 de hectare, situat in orasul Constanta.
"Dupa ce a constatat faptul ca orice plangere penala depusa impotriva celor vinovati de nereconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 65 de hectare, obtinut prin hotarare irevocabila din septembrie 2005, familia Sturdza a ajuns la concluzia ca nu mai are nicio optiune decat aceea de a intenta statului roman cel mai mare proces pe care Romania l-a avut vreodata la CEDO", potrivit firmei de colectare si recuperare a debitelor Urban&Asociatii, mandatarii familiei Sturdza.
Urmasii familiei Sturdza sustin ca autoritatile constantene au refuzat intentionat sa aplice decizia instantei referitoare la punerea in posesie a terenului situat in intravilanul orasului Constanta si la emiterea titlurilor de proprietate sau de despagubire la Fondul Proprietatea.
"Intrucat orice incercare de rezolvare amiabila sau prin negocieri a acestei situatii este total blocata, s-a decis initierea acestei actiuni, pe care statul roman si intreg sistemul juridic si administrativ din Romania, care permit unui primar cum este Radu Mazare (primarul Constantei - n.r.) sa nu tina cont de efectele pe care le are refuzul sau de a respecta hotararile judecatoresti, vor trebui sa raspunda acum patrimonial, aruncand nepasarea si neglijenta in povara financiara a intregului popor roman", se mentioneaza in comunicat.
Suma de 65 milioane euro, ceruta in instanta de la statul roman, reprezinta valoarea de piata actuala a celor 65 ha de teren revendicate, conform sursei citate. Totodata, in cazul in care va pierde procesul, statul va plati si onorariul avocatilor, estimat la 500.000-800.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO