Eveniment

Finantele scot cazinourile de la parterul blocurilor si le taxeaza mai aspru

Finantele scot cazinourile de la parterul blocurilor si le taxeaza mai aspru
27.05.2009, 00:00 65

Cazinourile nu vor mai putea functiona in incinta blocurilor, ci numai in imobile fara destinatie de locuinta sau in hoteluri clasificate cu minimum trei stele, conditie obligatorie pentru organizatori in obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc.

"Activitatea de tip cazinou urmeaza a se organiza in imobile care nu au destinatia de locuinta sau in locatii care fac parte din hoteluri avand o clasificatie, conform normelor nationale in vigoare, de cel putin 3 stele", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor.
In mod exceptional se admite organizarea de jocuri de noroc in cinematografe, sali de spectacole, sali de sport, case de cultura si altele de acest fel, cu conditia sa fie asigurat acces separat pentru jucatori, sa nu fie deranjate in vreun fel celelalte activitati si sa poata fi restrictionat total accesul minorilor.
Mijloacele de joc tip slot-machine trebuie sa fie dotate cu un sistem electronic integrat de monitorizare, inregistrare si evidentiere a tuturor operatiunilor de exploatare, iar salile de pariuri vor fi operate prin intermediul unor programe informatice independente, unice la nivelul societatii organizatoare, indiferent de numarul de unitati in care se desfasoara activitatea respectiva, cu obligativitatea centralizarii intr-un sistem electronic central a informatiilor care sa evidentieze fiecare terminal de joc in parte, totalul taxelor de participare colectate si totalul premiilor acordate.
Sistemul electronic central va fi conectat, pe cheltuiala organizatorului, cu un terminal situat la Ministerul Finantelor, pus la dispozitie gratuit de organizatori, si va contine sau va permite accesul la informatii privind totalul taxelor de participare colectate in orice zi, totalul premiilor acordate in ziua respectiva, precum si evidenta terminalelor interconectate in sistem (numarul acestora si adresa la care sunt exploatate fiecare in parte). Cu cel putin 30 de zile inainte de obtinerea autorizatiei, fiecare spatiu in care se desfasoara activitatea de pariuri trebuie sa fie identificat in sistemul central.
Proiectul mai prevede ca taxele pentru jocurile de noroc vor fi majorate semnificativ, cu o crestere de pana la patru ori in cazul cazinourilor, si va introduce obligatia unei licente de organizare si a unui capital social minim, iar regimul de taxare va fi aplicabil si Companiei Nationale Loteria Romana.
Ca urmare a analizei indicilor de inflatie anuali, a rezultat, potrivit sursei citate, o crestere de 3,86 ori fata de cuantumul taxelor aferente anului 2000, noile taxe anuale fiind stabilite la o suma fixa, in functie de tipul activitatii.
Proiectul prevede astfel o taxa anuala aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc de 800.000 de lei pentru jocurile loto si de 400.000 de lei pentru pariuri mutuale, in timp ce pentru pariuri in cota fixa este stabilita o taxa de 5% din incasarile efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai putin de 300.000 de lei, pe baza documentatiei tehnico-economice de eficienta prezentate de agentul economic.
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor va fi impusa o taxa anuala de 250.000 de lei pentru fiecare masa in Bucuresti si de 150.000 de lei pentru fiecare masa in alte localitati decat Capitala. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine va fi achitata o taxa de 4.800 de lei, iar pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc taxa va fi de 45.000 de lei pentru fiecare sala, precum si 5% din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Imprimeria Nationala, care se achita in avans la Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plata vizat de trezorerie la ridicarea cartoanelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO