Eveniment

Interes uriaş pentru programul de finanţare a digitalizării companiilor non-IT: 7.200 de aplicaţii, dintre care peste 6.000 pe ultima sută de metri

Interes uriaş pentru programul de finanţare a...

Autor: Răzvan Botea

01.07.2023, 17:37 1796

În programul dedicat finanţării proiectelor de digitalizare pentru companiile care nu sunt din domeniul IT a înregistrat aproape 7.200 de aplicaţii, cele mai multe venind în ultimele două săptămâni. Programul se derulează prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Apelul pentru digitalizarea IMM-urilor non-IT s-a lansat în 15 februarie 2023. Se adresează IMM-urilor şi microîntreprinderilor care vor să implementeze soluţii digitale şi înseamnă granturi în valoare de până la 100.000 de euro pe companie, în funcţie de dimensiunea companiei, cu o cofinanţare de cel puţin 10% din partea companiei.

La conferinţa „De la idee la business inteligent, cu finanţări europene”, care a avut loc pe 20 iunie la Bucureşti, antreprenorii din sală erau sceptici că, până la finalul lunii, se va atinge pragul de 5.000 de aplicaţii necesare derulării programului, în condiţiile în care, în acel moment, erau 800 de aplicaţii. Sala a fost întrebată la conferinţă şi cei mai mulţi participanţi au susţinut că nu se va atinge pragul.

Oana Bâra, coordonator programe de finanţare la BCR România, a rămas însă tare pe poziţii şi a susţinut public pariul că se va atinge pragul: „În sprijinul idee mele care merge pe optimism, v-aş invita să vă uitaţi cum au evoluat scrierile de anul trecut cu Start-Up Nation. Am văzut la final cum curba a mers în sus. Mai avem 10 zile şi vom afla cine a avut dreptate, scepticii sau optimiştii”, a spus ea la conferinţa „De la idee la business inteligent, cu finanţări europene”, organizată de ZF în parteneriat cu Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională (ROREG) şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov.

Rezultatele afişate au arătat că „optimiştii” au avut dreptate, pentru că în ultimele 10 zile s-au depus peste 6.500 de dosare pentru acest program.

Toate IMM-urile care nu sunt din IT pot accesa granturi de până la 100.000 de euro prin acest program. Firma trebuie să fie înfiinţată cel târziu în 31 decembrie 2021, sediul social să fie în România, cofinanţarea minimă este de cel puţin 10%

La finalul implementării proiectului, compania trebuie să atingă şase din cele 12 criterii DESI (indicele economiei şi societăţii digitale - n. red.). Printre aceste criterii se numără: cel puţin 50% din angajaţi să folosească computere cu acces la internet, compania să fie prezentă pe cel puţin două reţele de socializare, să folosească soluţii de automatizare, să aibă servicii de cloud computing sau IoT etc.

Printre criteriile de eligibilitate pentru această linie de finanţare se numără: IMM sau micro înfiinţată cel târziu în 31 decembrie 2021, activitate continuă în 2022, profit în 2021, nu se află în faliment, insolvenţă etc.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO