Eveniment

Le Monde ne plange de mila: Politica incoerenta a Guvernului de la Bucuresti a condus la esec

13.08.2009, 19:08 25

Politica incoerenta a Guvernului de coalitie alcatuit din liberal-democratii lui Traian Basescu si socialisti a condus la esec, Romania ajungand intr-un impas care o obliga sa se imprumute pentru a putea plati salariile functionarilor si pensiile, comenteaza Le Monde, in editia electronica.

Prinsa in vartejul crizei economice, Romania intampina mari dificultati pentru a depasi situatia, comenteaza cotidianul francez. Executivul a adoptat masuri drastice pentru a tine sub control cheltuielile. Astfel, functionarii publici ar putea fi obligati sa-si ia zece zile de concediu fara plata in perioada septembrie-noiembrie.

Romania a ajuns intr-un impas care o obliga sa se imprumute pentru a putea plati salariile si pensiile. Bucurestiul a obtinut acordul FMI pentru a aloca platii salariilor din sectorul public o parte a imprumutului de 20 de miliarde de euro contractat in luna martie de la aceasta institutie, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Politica incoerenta a Guvernului de coalitie alcatuit din democrat-liberalii presedintelui Traian Basescu si socialisti a condus la esec, adauga Le Monde.

Inaintea alegerilor prezidentiale, programate la sfarsitul anului, cei doi parteneri de coalitie petrec mai mult timp razboindu-se decat guvernand. In plus, scrie cotidianul francez, constrangerile impuse de FMI privind finantele publice au fost gestionate defectuos de Guvern, care a improvizat solutii cu consecinte catastrofale.

Medicii denunta o penurie de medicamente, iar majoritatea spitalelor nu mai sunt in masura sa asigure serviciile medicale curente. Fondurile alocate luptei impotriva cancerului, hepatitei, diabetului si SIDA s-au epuizat de la sfarsitul lunii iulie.

In acest context, romanii sunt cu atat mai socati de excesele unor oameni politici, intr-o tara unde coruptia institutionalizata face regula.

Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, care ia in considerare sa candideze la presedintie, se pregateste sa cheltuiasca 700.000 de euro pentru a placa cu aur douazeci de ceasuri din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO