Eveniment

Patru din zece SA-uri sunt in pericol de desfiintare

Patru din zece SA-uri sunt in pericol de desfiintare
30.10.2006, 18:26 17

Un numar de peste 5.000 de societati pe actiuni (SA) si in comandita pe actiuni (SCA) nu aveau majorat capitalul social la data de 26 octombrie 2006, ultima zi de majorare a capitalului pana la limita minima de 25.000 de euro, potrivit reprezentantilor Oficiului National al Registrului Comertului.
"Potrivit Legii 302/2005, neindeplinirea obligatiei legale de majorarea capitalului social atrage posibilitatea dizolvarii judiciare a societatilor", spune Eugen Ghiulea, directorul ONRC.
Conform legii, societatile pe actiuni care nu respecta obligatia majorarii capitalului social pana la limita minima stabilita pot fi dizolvate prin decizie a tribunalului, la cererea ONRC sau a oricarei alte persoane interesate.
La oficiul comertului sunt inregistrate 12.671 de SA-uri si SCA-uri, acestea reprezentand 1,4% din totalul societatilor inregistrate.
Legea 302/2005 a intrat in vigoare la data de 29 octombrie 2005 si prevedea ca societatile comerciale pe actiuni si cele in comandita pe actiuni sa isi majoreze, in termen de un an, capitalul social pana la echivalentul in lei a minimum 25.000 de euro. Vineri, 27 octombrie 2006, a fost ultima zi lucratoare a intervalului de un an prevazut.
La data intrarii in vigoare a legii, 6.981 de SA-uri si SCA-uri aveau un capital mai mic decat echivalentul in lei a 25.000 de euro. Dintre acestea, 1.951 si-au majorat capitalul sau si-au schimbat forma de activitate in perioada de un an pusa la dispozitie.
Potrivit legii, firmele care nu si-au majorat capitalul pana la data prevazuta isi vor putea continua activitatea prin schimbarea formei de organizare juridica in societati cu raspundere limitata (SRL), societati in nume colectiv sau societati in comandita simpla (SCS).
"In opinia noastra, termenul legal pentru efectuarea majorarii potrivit legii a capitalului social nu este un termen de decadere in sensul ca societatile pot solicita si dupa data de 30 octombrie 2006 majorarea capitalului social sau schimbarea formei societatii pana la data cand hotararea de dizolvare a tribunalului va ramane irevocabila", spune Ghiulea. El a adaugat ca nu se poate pronunta asupra cauzelor pentru care societatile nu au respectat conditia de majorare a capitalului social, aratand insa ca lipsa de informare nu poate constitui un motiv, prevederile legii fiind mediatizate inclusiv prin afisare la oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale.
Numarul de firme inregistrate la Registrul Comertului s-a micsorat in ultima perioada si din alte cauze, precum neschimbarea certficatelor de inmatriculare. Astfel, anul trecut 230.000 de firme au fost actionate in dizolvare pentru nepreschimbarea certificatelor de inmatriculare, conform ONRC.
Totodata, in primele sase luni ale anului, numarul de inmatriculari la Registrul Comertului a IMM-urilor a scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul de radieri a crescut intr-o proportie si mai mare, de 125%, arata indicele IMM-urilor pe primul semestru realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO