Eveniment

Pregatiti-va portofelele, de astazi tarifele la utilitati sunt mai mari!

01.07.2005, 19:31 11

Tarifele la gaze naturale se vor majora de astazi cu o medie de 10,2%, tot la aceasta data fiind prevazute si cresteri cu 5,2% pentru preturile la electricitate si cu 20% pentru pretul national de referinta la energia termica.

Pentru gazele naturale, consumatorii incadrati in prima categorie de consum, de pana la 2.400 de metri cubi pe an, vor achita 694,7 lei noi pe o mie de metri cubi daca sunt clienti ai Distrigaz Nord, in timp ce la Distrigaz Sud noul pret pentru aceeasi cantitate va fi de 699,7 lei noi. In aceasta grupa intra majoritatea consumatorilor casnici.

Firmele care au inregistrat anul trecut un consum intre 1.240.000 si 12.400.000 de metri cubi de gaze naturale vor achita 591,16 lei noi pentru o mie de metri cubi livrati de Distrigaz Nord si 633,2 lei noi la Distrigaz Sud.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, la categoria consumatorilor industriali - peste 12,4 milioane de metri cubi anual - noul tarif ajunge la 591,16 lei noi pe o mie de metri cubi la Distrigaz Nord si la 625,22 lei noi pe o mie de metri cubi la Distrigaz Sud. Valorile prezentate nu includ TVA si nici accize.

Tot fara TVA si accize sunt si noile preturi la electricitate prezentate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vor intra astazi in vigoare si care vor fi cu 5,2% mai mari pentru fiecare categorie de consumatori.

Astfel, la tariful de tip monom, fara abonament, pretul unui kilowat-ora va ajunge la 0,36 lei noi. In ceea ce priveste categoria de tarifare monom, cu abonament, consumatorii vor plati o rezervare (n.r. - abonament) de 0,13 lei noi pe zi si un pret de 0,27 lei noi pe kW/h. O serie de modificari vor fi operate si la abonamentul de tip social, prima transa de incadrare urmand sa fie majorata de la 45 la 60 kWh/luna, iar transa a doua a acestui tip de tarif a fost stabilita intre 60 si 90 kW/luna, fata de limitele anterioare de 45-75 kWh/luna.

Beneficiarii abonamentului social vor achita 0,15 lei noi pe kWh, daca se incadreaza in prima transa de consum si 0,36 lei noi pe kWh, daca sunt in cea de-a doua transa de consum.

Cei care intra in transa a treia de consum, de peste 90 kWh/luna, vor plati 0,71 lei noi pe kWh.

Incepand cu data de 1 noiembrie 2005, tariful social se va acorda numai pentru consumul realizat de consumatorii casnici care solicita aplicarea acestui tarif pentru locul de consum unde domiciliaza si care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, potrivit ANRE.

Pe langa TVA, la aceste tarife se mai adauga accizul de 0,14 euro pe 1.000 de kWh livrat firmelor, si 0,3 euro pentru aceeasi cantitate, daca aceasta este destinata sectorului necomercial (populatiei).

Presedintele ANRE a declarat recent ca pretul national de referinta la energia termica va fi majorat cu 20%, pana la valoarea de 107,5 lei noi pe gigacalorie, prevedere care va fi adoptata in curand printr-o hotarare de guvern.

Ultima majorare a pretului national de referinta pentru energia termica, efectuata la inceputul lunii august a anului trecut, a fost de 12%, pana la 89,6 lei noi/gigacalorie.

Consiliile locale pot autoriza un pret mai mare, iar diferenta dintre pretul producatorilor si cel stabilit este acoperita de la bugetul de stat.



Mai multe negocieri

Toti consumatorii de energie electrica, cu exceptia celor casnici, sunt declarati eligibili incepand de astazi, adica isi vor putea negocia contractele de furnizare. Potrivit unei hotarari aprobate de guvern, gradul de deschidere a pietei de energie electrica a fost majorat la 83,5%. Foaia de parcurs in domeniul energetic, inclusa in Documentul de pozitie complementar la Capitolul 14 - Energie, prevede majorarea la 100% a gradului de deschidere la 1 ianuarie 2007 pentru consumatorii care nu sunt casnici si de la 1 iulie 2007 pentru cei casnici. Numarul actual al consumatorilor de energie electrica este de circa 8,5 milioane, peste 7,9 milioane fiind consumatori casnici. Deschiderea pietei de energie electrica catre concurenta face parte din procesul de armonizare a politicii energetice romanesti cu prevederile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO