Eveniment

Produsele ecologice plac mai mult strainilor

20.12.2005, 21:15 15

Productia ecologica alimentara realizata in Romania merge in proportie de 70% la export in conditiile in care romanii nu consuma astfel de produse din cauza slabei informari si a preturilor mult mai ridicate, releva un studiu realizat de compania Expert Group.

"Ponderea mare detinuta de export se explica, in primul rand, prin faptul ca romanii nu sunt informati cu privire la existenta acestor produse. Pe de alta parte, produsele ecologice sunt mai scumpe decat cele conventionale, iar romanii au inca o putere de cumparare scazuta", a declarat Lucian Pavel, consultant in cadrul Expert Group, compania care a implementat proiectul.

"In Romania, productie ecologica se face insa din pacate nu se vinde", a declarat la randul sau Bogdan Paranici, administratorul firmei Landviser Consult&Trade.

Principalele piete la export sunt tarile UE, in special Olanda si Germania, unde sunt livrate cereale, culturi leguminoase, plante aromatice, miere si fructe ecologice.

"Preturile acestora sunt comparabile cu cele de la noi, intrucat ele se fixeaza liber prin intermediul pietei. Costurile pe de alta parte sunt mai mici in Romania, capitol la care am putea chiar dobandi un avantaj competitiv", a mai spus Pavel.

La intern, comercializarea se face prin marile lanturi de magazine, prin intermediul magazinelor naturiste, dar si a unor unitati proprii ale procesatorilor, principalele marfuri livrate fiind ouale si produsele lactate. Preturile sunt mai mari cu circa 20%, in medie, fata de cele practicate pentru produsele conventionale.

In ceea ce priveste evolutia pietei, Bogdan Paranici afirma ca in ultima perioada a fost consemnat un trend crescator, desi consumatorii nu sunt inca pregatiti pentru acest gen de produse. El a apreciat ca este greu de facut o estimare a valorii pietei interne.

Strategia Nationala de Export arata ca piata produselor ecologice creste cu aproximativ 20 de procente anual, in timp ce in tarile Uniunii Europene, dupa 1998, agricultura ecologica a avut un ritm de crestere de aproximativ 30% pe an.

In Romania exista in prezent circa 260 de ferme care practica agricultura ecologica, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Suprafata cultivata ecologic se ridica la circa 74.000 de hectare, in timp ce efectivul de animale se ridica la peste 7.000 de bovine, 20.000 de ovine si circa 5.000 de gaini.

Principalele judete unde fermierii practica agricultura ecologica sunt zonele din vestul si estul tarii, in special in judetele Arad, Timis, Calarasi, Braila, Galati si Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO