Eveniment

Sapaturile din Centrul Istoric al Bucurestiului ingroapa afacerile proprietarilor de cafenele

Sapaturile din Centrul Istoric al Bucurestiului ingroapa afacerile proprietarilor de cafenele
10.07.2007, 19:01 76

Lucrarile care au inceput in primavara in partea veche a Bucurestiului au insemnat pentru unii investitori din zona inchiderea localurilor, in timp ce pentru alti proprietari de restaurante, baruri si cafenele au adus pierderi de pana la 90%.
"Daca intr-o zi normala aveau incasari de 5.000 de lei, acum am ajuns la incasari de 200 de lei, care reprezinta in principal comenzi din partea hotelurilor aflate in zona. Am inregistrat o reducere de 95% a vanzarilor", spune Claudiu Luncan, manager al restaurantului Charme, localizat pe strada Smardan, una dintre cele mai afectate zone de lucrarile de modernizare a Centrului Istoric din Bucuresti.
"La sfarsitul saptamanii localul este gol. Apa, curentul sau gazele se opresc fara sa fim anuntati, iar situatia aceasta dureaza de aproximativ 4 luni", a mai spus el. Potrivit reprezentantului restaurantului, aprovizionarea a devenit imposibila si se face manual.
"Ne-au scazut cu 50% incasarile de cand se fac lucrari pe Lipscani. Nu avem clienti pana la ora 18.00, iar aceasta perioada cred ca va dura pana in iarna. Nu o sa inchidem cafeneaua, dar ne este foarte greu pentru ca masinile nu pot veni in zona si trebuie sa caram marfa cu caruciorul. Cred ca Primaria trebuia sa procedeze altfel", a spus Vlad Cernahovschi, actionarul majoritar al Arcade Cafe, o alta unitate localizata in zona Lipscani.
Potrivit reprezentantului Charme, marea greseala este faptul ca strazi intregi au fost decopertate, in loc ca aceste operatiuni sa fie realizate succesiv.
"In plus au aparut si anumite probleme legate de descoperirile arheologice facute in aceasta zona care au ingreunat si mai mult lucrarile", spune Luncan. Managerul Charme spera ca lucrarile sa fie finalizate pana in luna septembrie, cu aproape trei luni intarziere fata de termenul stabilit initial pentru finalizarea lucrarilor.
Reprezentantul restaurantului Charme, care a fost deschis de aproximativ un an, spune ca unitatea nu va fi inchisa pentru ca deja s-au platit in avans chiria, furnizorii, angajatii, iar costurile la utilitati se platesc in functie de consumul inregistrat cand unitatea functiona in conditii normale. Cu toate acestea, o parte din salariati a fost disponibilizata.
Intr-o situatie similara se afla si restaurantul Gregory's, situat in aceeasi zona cu Charme.
"Au scazut vanzarile. Terasa este afectata de zgomot si de praf. Toata lumea este afectata. Cu toate acestea, cred ca dupa finalizarea lucrarilor, traficul de clienti se va mari, ceea ce face sa merite asteptarea", spune Cristian Mesaros, director general al Gregory's Romania.
O alta afacere cunoscuta care are de suferit din cauza lucrarilor este unul din restaurantele din lantul City Grill, condus de omul de afaceri Dragos Petrescu.
"In mod cert locatia noastra din Lipscani este afectata. Avem informatii ca aceste lucrari se vor finaliza in septembrie si suntem constienti ca trebuie efectuate. Ne-am mentinut angajatii si am incercat sa functionam in conditii cat de normal posibile, dezvoltand partea de home delivery", a spus Petrescu.
Locatia de pe Lipscani avea in fiecare sezon cald o terasa de circa 100 de locuri, care in momentul de fata nu poate fi deschisa. Potrivit unor surse din piata, unitatea se confrunta cu probleme in ceea ce priveste asigurarea lichiditatilor pentru plata chiriei care se ridica la 10.000-12.000 de euro lunar.
Desi majoritatea proprietarilor depun eforturi pentru mentinerea afacerilor din Centrul Istoric al Bucurestiului, sunt unele care au fost inchise temporar printre acestea aflandu-se cafenenele precum Amsterdam sau Asimo.
Oamenii de afaceri din zona s-au asociat si au infiintat Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI) si sustin ca prelungirea lucrarilor le afecteaza grav afacerile. Victor Iancu, presedintele AICI, a declarat recent ca la aceasta situatie contribuie si alti factori cum ar fi lipsa unei strategii de dezvoltare a Centrului Istoric din partea primariei sau situatia legala incerta a imobilelor de aici.
Centrul istoric cuprinde 97 de cladiri declarate monument istoric si 120 de cladiri ambientale.
Intarzierile care apar intre tintele propuse si starea actuala se datoreaza mai multor factori, unul dintre cei mai importanti fiind necesitatea avizului de continuare a lucrarilor pe care firma contractoare, Sedesa din Spania, trebuie sa il primeasca din partea arheologilor care studiaza vestigiile din zona.
"Datorita faptului ca echipele de arheologi inca lucreaza in zonele respective este posibil ca o parte din lucrari sa fie intarziate", a declarat pentru ZF Razvan Murgeanu, viceprimar al Capitalei.
Proiectul de reabilitare a infrastructurii de baza din zona pilot a Centrului Istoric, in valoare totala de 9,5 milioane euro, din care 8,5 mil. euro printr-o finantare BERD, vizeaza refacerea a 40.000 de metri patrati de strada si a 3,5 km de conducte de canalizare.
Zona pilot, delimitata de Calea Victoriei, bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si bd. Regina Elisabeta, face parte dintr-un proiect mai amplu, in valoare de circa 35 de milioane de euro, din care 25 mil. euro provin de la BERD.
Protocolul stabilit in comun de catre Ministerul Culturii, PMB si Sedesa prevede ca odata cu decopertarea anumitor zone, lucrarile ulterioare sa poata porni numai dupa ce echipele de arheologi isi dau acordul.
"Dupa estimarile noastre, zona strazii Lipscani din apropierea sediului BCR, unde suntem cel mai avansati cu lucrarile, ar putea primi unda verde in jurul datei de 20 iulie", spune Gheorghe Manucu, coordonatorul lucrarilor de arheologie din zona Centrului Istoric, desemnat de catre Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.
Per total, 42% din imobile sunt proprietate privata, 24% sunt ale Primariei Generale, in timp ce restul fac obiectul unor procese de retrocedare sau se afla in stare de litigiu. Starea incerta a proprietatilor determina amanarea sau renuntarea la diverse lucrari de reabilitare a imobilelor.
Conform contractului, pana la data de 1 septembrie Sedesa ar trebui sa termine lucrarile pe strazile Lipscani si Smardan.


Drum in lucru
Reabilitarea infrastructurii de baza din zona pilot a Centrului Istoric costa 9,5 mil. euro.
Zona pilot este delimitata de Calea Victoriei, bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si bd. Regina Elisabeta
Centrul istoric cuprinde 97 de cladiri declarate monument istoric si 120 de cladiri ambientale.
42% dintre imobile sunt proprietate privata, 24% sunt ale Primariei Generale, in timp ce restul fac obiectul unor procese de retrocedare sau se afla in litigiu.
Firma de constructii contractoare este Sedesa din Spania.
Termenul de finalizare a lucrailor pe strazile Lipscani si Smardan este 1 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO