Eveniment

Senatul l-a scăpat pe Vosganian de ancheta procurorilor

Varujan Vosganian, ministrul economiei

Varujan Vosganian, ministrul economiei

Autor: Iulian Anghel

07.10.2013, 20:03 107

Plenul Senatului a respins ieri solicitarea procurorilor privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian. Ministrul economiei este şi senator, iar urmărirea unui parlamentar poate începe doar după încuviinţare camerei parlamantare din care face parte. Astfel, în vreme ce cercetarea fostului ministru al economiei Adriean Videanu merge înainte (pe averea sa a fost deja pus sechestru), cazul lui Vosganian stă pe loc, deşi ambii demnitari sunt acuzaţi de unul şi acelaşi lucru, subminarea economiei naţionale în cazul „Romgaz – InterAgro“, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, şi el cercetat. Concret, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism îi acuză pe Videanu şi Vosganian că, în anii trecuţi, în calitate de miniştri ai economiei, au promovat mai multe acte normative prin care au favorizat grupul InterAgro (Romgaz îi vindea gaz cu discount) prejudiciind compania naţională cu 130 mil. dolari. Procurorii susţin că aveam de-a face aici cu infracţiunea de subminare a economiei naţionale, în vreme ce cei învinuiţi şi susţinătorii lor spun că este vorba doar despre o decizie de politică economică.

Ieri fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu (Vosganian este acuzat pentru fapte petrecute în mandatul lui de premier) a susţinut că, după logica procurorilor, şi reducerea TVA la pâine ar trebui încadrată la subminarea economiei întrucât îi favorizează pe producătorii de pâine. Opoziţia faţă de cercetarea lui Vosganian a fost majoră: 25 de voturi „pentru“ cererea procurorilor de începere a urmăririi penale şi 126 de voturi „împotrivă“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO