Eveniment

Serie de scăderi pe pieţele de capital. Bursele internaţionale, trase în jos de războiul dintre Israel şi Hamas

Serie de scăderi pe pieţele de capital. Bursele...

Autor: Eduard Ivanovici

10.10.2023, 00:05 161

♦ BET pierdea ieri 0,7% la Bucureşti ♦ Toţi indicii de la BVB, pe minus.

Acţiunile europene au înregistrat pierderi luni, 9 octombrie, pe măsură ce confruntările militare din Orientul Mijlociu i-au îndreptat pe investitori către active mai sigure, precum obligaţiunile şi aurul, crescând totodată preţul petrolului cu 3-4%.

Indicele paneuropean Stoxx 600 scădea în după-amiaza de ieri cu 0,4%. Printre sectoarele cu cele mai mari deprecieri se aflau retailul şi turismul, conform Reuters.

La Paris, indicele CAC 40 pierdea 0,7%, în timp ce indicele german DAX cobora cu 0,8%, iar IBEX 35 de la Madrid se deprecia cu 1,3%. La Bucureşti, BET înregistra un declin de 0,72%, în condiţiile în care fusese pe plus la începutul şedinţei. De altfel, toţii indicii pieţei locale de capital erau în teritoriu negativ înainte de închidere.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, erau pe plus cu 0,55%, de la 1,4% la startul sesiunii. Aici, dinamica venea în vreme ce preţurile barilului  Brent şi West Texas Intermediate creşteau cu peste 3% din cauza temerilor potrivit cărora conflictul dintre Israel şi Hamas s-ar răspândi şi în ţările mari producătoare de petrol din regiune, precum Iranul şi Arabia Saudită.

Pe de altă parte, acţiunile unor companii europene de apărare, precum Saab, Leonardo şi Rheinmetall, afişau creşteri de la 4% la 8%. Operatori aerieni ca British Airways, Air France şi Lufthansa pierdeau 4%-5,5% spre finele şedinţei. Eduard Ivanovici

În Statele Unite, indicii Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite deschideau sesiunea de tranzacţionare cu scăderi de 0,1%, 0,3%, respectiv 1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO