Eveniment

Sistemul electronic de plati nu stie sa tranzactioneze leul nou

07.02.2005, 00:00 11



Sistemul electronic de plati, dezvoltat de Banca Nationala in colaborare cu Societa Interbancaria per l'Automatizatione (SIA) nu permite, prin conceptie, tranzctionarea cu noua moneda, care va intra in circulatie la 1 iulie.



"Proiectul a fost initiat in 2002, cand nu se punea problema trecerii la leul greu, astfel ca sistemul a fost conceput pentru vechea moneda. Contractul cu SIA prevede insa asistenta pentru trecerea la euro in momentul aderarii, iar aceasta clauza va fi reinterpretata in acest sens", a declarat Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale. Valoarea finala a proiectului, care se desfasoara de 18 luni, este de 7,5 milioane de euro.



Sistemul interbancar de plati ar trebui sa intre in functie pana la jumatatea anului, cand va avea loc trecerea la noua moneda. Potrivit legii denominarii, de la 1 iulie, ordinele de plata trebuie sa fie emise in moneda noua. Sistemul electronic de plati ar asigura decontarea in timp real a ordinelor emise, astfel incat ordinele anterioare (in moneda veche) vor fi fost decontate pana la acea data.



SIA este lider pe piata italiana in domeniul tehnologiilor si serviciilor pentru sistemele bancar si financiar. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO