Eveniment

Structura economiei se schimbă. Deficitul de cont curent stagnează în ciuda adâncirii deficitului comercial

Structura economiei se schimbă. Deficitul de cont curent...

Autor: Iulian Anghel

17.10.2016, 00:08 1045

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a rămas în august aproape de nivelul din iulie, în ciuda faptului că deficitul comercial a avansat cu 1 mld. euro.

Situaţia arată că structura eco­nomiei se schimbă. Deficitul de cont curent a fost în august, potrivit datelor publicate de BNR, de 2,15 miliarde de euro, faţă de 2,11 miliarde de euro în iulie.

Este un deficit echivalent a 1,2% din PIB-ul estimat la începutul anului de 746 de miliarde de lei (166 mld. euro). Prognoza de PIB a fost însă construită pe o creştere economică de 4,1%, în vreme ce toate datele arată că această creştere va fi în 2016 de 5%, ceea ce va face ca nivelul deficitului de cont curent în PIB să fie mai mic la final de an decât cel anticipat.

Deficitul contului curent a crescut în primele opt luni din an cu 124% faţă de nivelul primelor opt luni din 2015, de la 939 de milioane de euro la 2,1 miliarde de euro. Este un salt brusc, dar anticipat de economişti, pentru că reducerea TVA şi majorările salariale decise în sistemul public, alături de majorarea salariului minim, au împins consumul în zone neînchipuite de la boomul din 2007 – 2008 încoace.

Salariile au crescut în sistemul public cu 24% în medie, iar în sistemul privat cu 4%, ceea ce a determinat majorarea sub­stanţială a consumului. Consumul a crescut în acest an cu două cifre –  un plus de 14% potrivit ultimelor date ale INS.

Excesul de cerere a determinat însă majorarea deficitului comercial cu 33% în primele opt luni din an, de la 4,3 mld. euro între ianuarie şi august 2015 până la 5,7 miliarde de euro între ianuarie şi august 2016 (datele BNR; cele ale INS sunt uşor diferite).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO