Eveniment

Va conduce eliminarea vizelor pentru Canada la un nou exod al românilor?

Eliminarea vizelor pentru românii care merg în Canada a fost stabilită în urma mai multor întâlniri între premierii celor două ţări, Justin Trudeau şi Dacian Cioloş

Eliminarea vizelor pentru românii care merg în Canada a fost stabilită în urma mai multor întâlniri între premierii celor două ţări, Justin Trudeau şi Dacian Cioloş

Autor: Adelina Mihai

31.10.2016, 00:07 3447

Eliminarea completă a vizelor pentru cetăţenii români care vor să meargă în Canada de la 1 decembrie 2017 va conduce la o creştere a numărului de emigranţi români care vor merge în această ţară, dar şi o diversificare a profilurilor acestora.

Nu vor pleca numai specialişti cu studii superioare – cum s-a întâm­plat până în prezent – ci şi muncitorii cu un nivel de studiu mediu sau scăzut, precum şi părinţii vârstnici ai actualilor emigranţi români.

În prezent, peste 200.000 de români sunt stabiliţi în Canada, potrivit rezultatelor parţiale ale recensământului populaţiei Canadei din 2011, arată datele publicate de Ministerul Afacerilor Externe. Ieri, guvernul României a anunţat că românii vor beneficia de tratatul comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA) şi că guvernul Canadei a confirmat angaja­mentul de a elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017 (aplicabilă pentru cei care au mai fost în utlimii 10 ani în Canada cu viză temporară sau pentru cei care au o viză validă valabilă pentru SUA).

„Nu va exista neapărat un exod al românilor în Canada, însă o creştere a fluxului de emigranţi români în această ţară se va putea vedea, ca urmare a accesului mai facil pe piaţa muncii şi a flexibilităţii legate de viză. Canada a avut şi încă are în acest moment un proces de imigraţie selectivă, în care interesul lor este să recruteze din alte ţări forţă de muncă înalt calificată, care să răspundă unor anumite necesităţi de pe piaţa muncii. Aşa au selectat candidaţi pentru acoperirea unor deficite de pe piaţa muncii, pentru a acoperi nevoia de personal din domenii precum IT sau industria chimică”, a spus prof. univ. dr. Monica Roman, din cadrul Departa­men­tului de Statistică şi Econometrie din cadrul ASE din Bucureşti. Ea a mai precizat că, în con­tinuare, în cadrul acestui acord, canadienii vor menţine, pe termen mediu şi lung, un control al acestui flux de imigranţi care vor ajunge în ţară ca urmare a acestui acord.

Potrivit datelor de la Ministerul Afa­cerilor Externe, din totalul celor 204.625 de persoane declarate de origine română în 2011 în Canada, 82.995 au ori­gine etnică unică, iar 121.635 au origine et­nică multiplă. Cei mai mulţi români (41,6%) s-au stabilit în Ontario, ca urmare a dez­voltării economice din această pro­vincie, şi în Québec (20,33%), ca urmare a facilităţilor oferite imigranţilor franco­foni.

Dacă până în prezent absolvenţii de studii superioare au format majoritatea emigranţilor români către această ţară, în noul context lucrurile s-ar putea schimba.

„În condiţiile în care se flexibilizează accesul către piaţa muncii din Canada şi chiar către societatea canadiană, există posibilitatea ca profilul emigrantului român în Canada să se schimbe. Spre exemplu, accesul românilor va deveni mai uşor inclusiv pentru situaţiile de reîntregire a familiilor. Sunt familii care lucrează în Canada şi care au în ţară părinţi în vârstă pe care din diverse motive nu i-au putut duce în Canada, iar acum vor putea beneficia de aceste facilităţi. Deci ar putea fi posibilă o schimbare a profilului emigrantului român nu doar în sensul diversificării competenţelor, ci şi o modificare a structurii pe vârstă”, a mai spus Monica Roman.

În plus, a mai spus ea, românii cu o pregătire medie vor putea accesa locurile de muncă disponibile în Canada, în măsura în care competenţele lor se vor plia pe nevoile de pe piaţa muncii.

Pe de altă parte, românii care vor pleca în Canada vor lua această decizie pentru o perioadă mai lungă de timp, spre deosebire de cei care emigrează periodic pentru a-şi suplimenta veniturile, pe perioada verii, în Italia sau în Spania, pentru a munci în agricultură.

„Migraţia către Canada are o anumită specificitate: este o migraţie pe termen lung, spre deosebire de cea din Spania şi din Italia, care este de tip circulator sau temporar. Cred că va fi interesant şi efectul Brexitului. În funcţie de cum se va rezolva situaţia emigranţilor români din Marea Britanie în 2017 este posibil să apară unele relocări din această ţară către Canada”, a mai spus Monica Roman.

În prezent, în Italia locuiesc 1,1 milioane de români, în Spania 980.000, iar în Marea Britanie 272.000.

Potrivit datelor MAE, numărul românilor din Canada ar putea fi cu 10- 15% mai mare decât în statisticile canadiene (de 204.625 de persoane în 2011), din cauza unor limite metodologice ale acestei cercetări, care s-a făcut doar pe baza participării voluntare, fără folosirea recenzorilor de teren.

În ceea ce priveşte relaţia de cooperare economică dintre România şi Canada, datele oficiale arată că la data de 30 iunie 2016 valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două ţări  a fost de 66,3 milioane de euro. Valoarea exporturilor româneşti în Canada se ridica la jumătatea anului la nivelul de 37,89 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, în timp ce valoarea importurilor din Canada a fost de 28,41 milioane de euro, în creştere cu 7 % faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Canada se află pe locul 28 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO