Eveniment

Vicepreşedintele SUA ajunge astăzi la Bucureşti

Joe Biden. AFP/Mediafax Foto

Joe Biden. AFP/Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

20.05.2014, 00:07 162

Vicepreşedintele american Joe Biden ajunge astăzi la Bucureşti într-o vizită ce are ca scop principal examinarea situaţiei din Ucraina.

SUA vor da asigurări, prin vocea vicepreşedintelui lor, că rămân implicate în Eu­ropa, pe fondul creş­terii tensiunilor dintre comunitatea occidentală şi Rusia şi într-o săptă­mână crucială în care în Ucraina vor avea loc alegeri preziden­ţiale de care depind soarta ţării, dar şi evoluţiile pe termen mediu şi lung în Europa.

Vizita lui Joe Biden a fost precedată de cea a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen, care la sfârşitul săptămânii a susţinut necesitatea consolidării dimensiunii apărării colective a Alianţei, inclusiv sub aspectul unor măsuri concrete privind prezenţa militară în regiune. Precizările sale sunt cu atât mai importante cu cât date publicate de presa din Germania relevau că NATO va avea dificultăţi reale dacă cumva Rusia se decide să atace ţările baltice.

Joe Biden se va întâlni la Bucu­reşti cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Dacă în ultimii ani cooperarea politică şi militară între România şi SUA a căpătat noi valenţe, relaţiile economice au rămas la un nivel relativ modest. Stocul investiţiilor americane în România este de 1,8 mld. euro, la nivelul lui 2012, ceea ce în­seam­­nă 3,1% din volumul total al investi­ţiilor străine - America ocupând lo­cul nouă în topul principalilor investitori străini în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO