Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor
23.03.2007, 20:34 23

Dana Gavrila, 28 de ani
Este director de marketing al companiei Hame Romania din iunie 2006, ocupand anterior o pozitie similara in cadrul filialei locale a unei companii belgiene specializata in productia de ambalaje pentru ciocolaterii de lux. Hame Romania, filiala locala a grupului ceh Hame, este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata conservelor din carne, compania detinand o facilitate de productie in Caracal, in care a investit peste 7 mil. euro.

Radu Lucianu, 38 de ani
Managing partner al companiei de consultanta Eurisko, este unul dintre cei care au pus bazele departamentului de birouri, dupa ce s-a alaturat echipei Eurisko in 1999. A fost consultant pentru Sema Parc, una dintre cele mai mari dezvoltari imobiliare din Capitala si a contribuit la una dintre cele mai mari tranzactii de pe piata de birouri, din 2006: vanzarea cladirii Millennium BC catre fondul britanic de investitii European Convergence Property Company, pentru suma de 36,5 mil. euro.

Kelemen Hunor, 29 de ani
Este deputat UDMR, chestor al Camerei Deputatilor. Este deputat din anul 2000, a ocupat si ocupa functii de conducere in Uniune. Este de profesie medic veterinar, insa a fost si ziarist la Cluj, vreme de sapte ani. A fost apoi secretat de stat in Ministerul Culturii.

Cristian Fugaciu, 32 de ani
Este directorul general al celui mai mare broker de asigurare local Marsh, ce a inregistrat anul trecut venituri de 4 mil. euro din intermedierea de asigurari. Fugaciu a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti, in 1997 s-a alaturat echipei Marsh, iar din 2004 a preluat functia de director general.

Iulian Padurariu, 34 de ani
Este managing partner si fondator al companiei de consultanta de marketing Trout & Partners din Romania, birou care face parte din reteaua internationala de companii de consultanta fondata de Jack Trout. Trout & Partners dezvolta campanii de strategie de diferentiere si pozitionare pentru Banca Transilvania, Tiriac Imobiliare, Fan Courier. Printre celelalte branduri pentru care a condus campanii de pozitionare se numara: Murfatlar, Policolor, rachiul Hanul Ars, lichiorul Sao, cafeaua Ackerman si vinarsul Zaraza.

Florin Dolea, 47 de ani
Este directorul executiv al Pioneer Asset Management, societatea de administrare a fondurilor de investitii a grupului UniCredito, care mai cuprinde in Romania HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania. El este absolvent de MBA si a lucrat anterior ca manager al Romanian Investment Fund, care a investit la finalul anilor 1990 cateva zeci de milioane de euro in companii romanesti.


Making Of: Pagina 1 a Ziarului Financiar dezbatuta de experti


Expertii ZF s-au pus cu totii de acord foarte repede in privinta subiectelor care ar urma sa apara pe pagina care le e destinata: vanzarile IKEA din prima zi au devenit main (articolul principal - n.r.) de prima pagina, investita Nokia de la Cluj va fi plasata in dreapta articolului principal, iar materialul despre operatorii de zbor low-cost va fi publicat sub mainul de pagina. Un colt de prima pagina au primit si dividendele oferite de SIF-uri.
Si odata incheiata alegerea materialelor pentru prima pagina ZF Expert, s-a trecut la comentarea stirilor de interes general, poate nu atat de impresionante ca sa ajunga pe prima pagina, dar suficient de interesante ca sa provoace dezbateri infocate.
Ca de obicei, in ciuda faptului ca mediul economic si-a manifestat in repetate randuri dezinteresul pentru viata politica, subiectele despre guvern, restructurari si anticipate au fost comentate si intoarse pe toate partile.
Editorul ZF a propus ca subiect principal analiza guvernului Tariceanu si posibilitatea de restructurare, subiect la care raspunsul a venit promt si clar.
"O sa se faca ceva inainte de Sarbatorile de Paste. La inceputul lui aprilie vom avea un guvern restructurat. El va fi minoritar, dar va avea sustinere din partea parlamentului. Alegerile anticipate nu sunt o solutie pentru criza politica si de fapt nimeni nu si le doreste", a explicat Hunor Kelemen, deputat UDMR si chestor al Camerei Deputatilor, prezent la sedinta de redactie ZF Expert.
De asemenea, am fost "avertizati" ca din moment ce sase runde de alegeri (alegeri europene in 2007 si 2009, alegeri locale in 2008, alegeri parlamentare in 2008 ,alegeri prezidentiale in 2009 si posibilele alegeri anticipate) vor avea loc inainte de finele lui 2009, vom avea parte de o "continua campanie electorala", dupa spusele deputatului maghiar.
O problema care obtine intotdeauna reactii dintre cele mai variate, interferenta dintre mediul politic si cel economic, a facut si de aceasta data subiectul unor comentarii. Expertii ZF din domeniul economic au recunoscut ca urmaresc stirile politice, ca sunt la curent cu ce se intampla la Cotroceni si la Palatul Victoria.
"Politica face parte din cadrul de business si e normal sa ne interseze. In cazul nostru, putem spune ca politica influenteaza direct piata de actiuni. Instabilitatea face mult rau economiei. La orice concluzie s-ar ajunge nu poate sa faca decat bine mediului de afaceri, pentru ca macar se ajunge la o certitudine", spune Florin Dolea, directorul executiv al companiei Pioneer Asset Management. In acelasi timp, oamenii de afaceri se arata plictisiti de circul de pe scena politica care nu pare sa duca nicaieri.
"Peste tot in lume, economia influenteaza politicul. Daca economia se supara si spune stop-joc, politicienii vor fi pusi intr-o postura foarte proasta. Sunt prea putini cei care pleaca urechea la semnalele din economie", a concluzionat Radu Lucianu, managing partner la compania de brokeraj imobiliar Eurisko. Asadar, nici de aceasta data politicul nu si-a castigat un loc in prima pagina. Kelemen a promis insa ca inceperea procedurilor de restructurare vor suscita cu siguranta suficient interes pentru a ajunge pe cea mai importanta pagina a ziarului.
Au urmat subiectele propuse de editorul paginilor de Business International, dintre care cele mai interesante li s-au parut Expertilor ZF cele care ar putea afecta direct Romania. Unul dintre subiectele mentionate, faptul ca ING vizeaza achizitia unei banci europene, a generat suficient interes, din prisma faptului ca tinta ar putea fi una dintre bancile prezente si in Romania.
Tot despre banci, dar de data aceasta despre divizia de asigurari a Eurobank, care va intra pe piata locala pe segmentele viata si nonviata, s-a discutat si in continuare. De aici, discutia s-a extins spre cat de important este sa ai un bun consultant de asigurari, iar Lucianu a declarat ca a si renuntat la doua polite de asigurare din cauza faptului ca nu i se oferisera informatiile la timp.
"Consultantul nu mi-a spus din timp cum evolueaza asigurarile in care investisem si am aflat dintr-o data ca valoarea lor se redusese la o treime. E extrem de important sa ai un consultant bun langa tine", apreciaza Lucianu.
Reactii contradictorii a starnit si stirea potrivit careia se discuta infiintarea unor mediatori bancari care sa rezolve litigiile care nu depasesc 50.000 de euro. Expertii ZF nu s-au aratat prea increzatori in impartialitatea lor, din moment ce, potrivit primelor informatii, actionarii acestor corpuri de mediere ar urma sa fie chiar bancile.
Au urmat stirile despre companii, dintre care, in afara de cele mentionate mai devreme si care au ajuns pe prima pagina, Expertii au
gasit-o interesanta pe cea despre creditul contractat de compania din domeniul farmaceutic Fildas care isi propune sa mearga pe pietele externe cu brandul de farmacii Catena. "De ce vrea sa iasa Fildas? A acoperit toata piata locala?", s-a intrebat Iulian Padurariu, managing partner la compania de consultanta Trout& Partners.
A fost comentata de asemenea lipsa fortei de munca din sectorul brokerajului imobiliar si lipsa sustinerii investitiilor din partea guvernului.
"Nimeni nu te sustine, desi tu iti doresti sa cresti si sa faci investitii. In ceea ce priveste forta de munca, sistemul de educatie nu e aliniat la cerintele pietei, asa ca suntem vesnic in lipsa de specialisti", spune Lucianu.


Prima pagina, in viziunea expertilor:

IKEA, 350.000 euro in prima zi. Mult sau putin?

Ioana David
Peste 12.000 de persoane au vizitat magazinul retailerului suedez la inaugurare.
Retailerul suedez IKEA a inregistrat vanzari de aproximativ 1,4 mil. lei (350.000 de euro), in prima zi de functionare pe piata locala, in conditiile in care magazinul a fost vizitat de peste 12.000 de persoane.
Magazinul Metro deschis pe 4 decembrie 2003, in sudul orasului, in zona Berceni (cea mai saraca zona a orasului) a avut vanzari de 753.000 de euro in prima zi.
"Doar 350.000 in prima zi? Cred ca e foarte putin. Daca ei vor un milion euro pe saptamana si in prima zi au facut doar atat, nu stiu cum o sa atinga estimarile. Mi-aduc aminte cum s-au rupt usile la ora cinci dimineata cand s-a deschis primul McDonald's", a spus Iulian Padurariu, managing partner Trout&partners, la reuniunea ZF Expert de ieri.
In total, au fost vandute 63.500 de articole, dintre care 50.600 au fost din categoria accesorii, diferenta de 12.900 fiind piese de mobilier.
"Am impresia ca Ikea a intrat prea tarziu pe piata", a explicat Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management.
Cele mai bine vandute produse au fost farfuriile Motto, cu peste 5.000 de bucati, tigaile Steka, peste 1.000 de bucati, si jucariile de plus Sot, peste 500 de bucati.
Magazinul IKEA s-a deschis pe 21 martie in zona comerciala Baneasa, si a presupus investitii de 25 mil. euro.
Pentru acest an, IKEA asteapta un milion de vizitatori, iar valoarea medie a unui bon de casa ar putea sa fie cuprinsa intre 30 si 80 de euro. Cifra de afaceri estimata de companie in primul an este de 40-50 mil. euro, ceea ce ar insemna vanzari de aproape 1 mil. euro saptamanal.
"Si mie mi se pare putin. Am impresia ca atunci cand Carrefour Orhideea a deschis a incasat 500.000 de euro in prima zi", a argumentat Dana Gavrila, director de marketing la Hame Romania.
Prima unitate IKEA va expune peste 7.000 de articole de mobilier si decoratiuni.
Romania este cea de-a 35-a tara in care IKEA deschide un magazin.
La baza deciziei de a intra pe piata locala a stat cresterea economica inregistrata in Romania in ultimii ani, precum si recenta integrare in UE. In 2007, pana la acesta data s-au deschis in total 16 magazine IKEA in intreaga lume.


Nokia are pregatit un teren de 94 hectare la Cluj

Remus Florescu - ZF Transilvania, Cluj
Consiliul Judetean Cluj a finalizat toate demersurile in vederea atragerii unei investitii de 200 de milioane de euro din partea concernului finlandez Nokia. Printre cele mai importante prevederi ale hotararii CJ Cluj se numara alocarea unei suprafete de 94 de hectare pentru Nokia, teren care urmeaza a fi dat in folosinta gratuita concernului finlandez, Nokia putand sa cumpere terenul numai dupa ce va realiza 15% din proiect, la o valoare ce nu va putea fi mai mica de 9 milioane de euro.
Presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca Guvernul Romaniei a elaborat o Hotarare de Urgenta prin care judetul Cluj a primit un teren de 160 de hectare in comuna Jucu, aflata la 18 kilometri de Cluj-Napoca, in vederea constituirii Parcului Industrial Tetarom III, cea mai mare parte fiind destinata investitiei concernului finlandez, restul urmand a fi atribuit altor investitori. In aceeasi sedinta CJ Cluj l-a imputernicit pe Nicoara sa semneze contractul si memorandumul cu Nokia Corporation.
"Urmeaza ca noi sa asiguram toate facilitatile necesare unui parc industrial, care se ridica la 33 de milioane de euro, bani care ar trebui sa vina de la Guvern pentru ca suma pe care Consiliul Judetean Cluj o poate asigura nu depaseste un milion de euro", a declarat Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj. Potrivit lui, investitia Nokia prevede deschiderea, pe langa liniile de productie de telefoane mobile, a unui centru de cercetare si dezvoltare.
Principala obligatie a autoritatilor este viabilizarea terenului, ce presupune aducerea tuturor utilitatilor in cel putin un an in zona, iar in contract a fost prevazuta o clauza care conditioneaza investitia de acordul Guvernului privind acesti bani pentru viabilizare.
Hunor Kelemen, chestor al Camerei Deputatilor, care a participat la editia de ieri a ZF Expert, considera ca investitia Nokia e foarte importanta pentru dezvoltarea zonei din jurul Clujului. "S-ar putea ca Nokia sa mute centrul de greutate al companiei in Romania si atunci numarul de posibili angajati anuntati de autoritati - 15.000 de oameni - ar fi plauzibil", a declarat el.


Dividende de 57 mil. euro pentru SIF-uri de la BCR si BRD

Andrei Chirileasa
SIF-urile vor incasa in acest an dividende in valoare totala de 200 mil. lei (59 mil. euro) de la BCR, BRD si Petrom, cu circa 17% mai mari decat in anul trecut. Anul trecut, SIF-urile au incasat de la cele trei societati dividende in valoare de 170 mil. lei (circa 48 mil. euro).
Reprezentantii Erste Bank au declarat, miercuri, ca vor sprijini propunerea ca 55% din profitul net al BCR sa fie distribuit sub forma de dividende. BCR a obtinut anul trecut un profit net de 756,3 mil. lei (214,5 mil. euro), de unde rezulta o valoare a dividendelor de 415,9 mil. lei (124 mil. euro). De asemenea, BRD a anuntat ca va propune actionarilor dividende de 256 mil. lei (75 de milioane de euro).
Dividendele incasate de la principalele doua banci din sistemul bancar, BCR si BRD - Groupe Societe Generale, au reprezentat in fiecare an una dintre cele mai importante surse de profit pentru SIF-uri. Fiecare SIF va incasa dividende de circa 25 de mil. lei (7,45 mil. euro) de la BCR si in medie 13 mil. lei (3,88 mil. euro) de la BRD. SIF-urile detin pachete de cate 6% din BCR si aproximativ 5% din BRD.
SIF Oltenia (SIF5) ar urma sa incaseze cele mai mari dividende de la cele doua banci, aproximativ 39,1 mil. lei (11,67 mil. euro). SIF Oltenia detine un pachet de 6,12% din BCR pentru care va incasa dividende de 25,45 mil. lei (7,6 mil. euro), si 5,34% din BRD, care-i vor aduce inca 13,65 mil. lei (4,07 mil. euro). In afara de participatiile la banci, SIF Oltenia mai detine circa 0,85% din actiunile companiei petroliere Petrom, de la care ar putea primi dividende de 8,88 mil. lei (2,65 mil. euro). Petrom va propune actionarilor un dividend brut de 0,0179 lei/actiune, cu 37% mai mare decat cel de anul trecut.
Astfel, SIF Oltenia ar putea incasa in total dividende in valoare de 48 mil. lei (14,3 mil. euro) de la cele trei societati, cu 21% mai mult decat anul trecut.
SIF-urile au obtinut in primele doua luni ale anului profituri totale de 59.3 mil. lei (17,4 mil. euro), iar activele nete ale SIF-urilor au ajuns la 2,46 miliarde de euro.
Actiunile SIF au crescut ieri, in medie, cu 4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO