Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor
26.10.2007, 18:47 44

Cristian Manole, 25 de ani
Este de aproximativ doi ani Business Analyst al casei de investitii Capital Partners. Cristian Manole a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale si are experienta in marketing si vanzari. Capital Partners este o companie romaneasca detinuta de patru fosti bancheri: Doru Lionachescu, Andrei Diaconescu, Victor Capitanu si Vlad Busila.


Camelia Stanculescu, 36 de ani
Este general manager al reprezentantei locale a Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume. A absolvit in 1996 Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul ASE, spcializarea Informatica Economica. Pe piata locala, Manpower ofera atat servicii de munca temporara, cat si de recrutare pentru pozitii de management si estimeaza o cifra de afaceri de peste 10 mil. euro, ceea ce inseamna o crestere de peste 100% fata de anul trecut.


Dorin Danescu, 35 de ani
Este presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management din luna martie a anului trecut, dupa cinci ani petrecuti la conducerea societatii de administrare a investitiilor SIRA. A absolvit facultatea de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si urmeaza un doctorat in finante, pe care il va absolvi in 2008. Este membru in Consiliul de Administratie al Uniunii Nationale de Plasament Colectiv (UNOPC).


Dorin Catana, 37 de ani
Este incepand cu octombrie 2006 directorul general al retelei de farmacii Centrofarm, dupa ce anterior, timp de opt luni, a fost consultant al aceleiasi companii. In perioada 1998-2000 si 2002-2003 a lucrat in cadrul Sensiblu, ultima pozitie detinuta fiind cea de director general. In intervalul 2000-2002 a lucrat timp de aproape un an si jumatate in cadrul unei retele de farmacii din Canada, Pharma Plus. Dorin Catana a preluat anul trecut procesul de reasezare pe piata a farmaciilor Centrofarm, proiect care a fost finalizat in acest an.


Rozalia Pal, 29 de ani
Este din toamna trecuta ecomistul sef al UniCredit Tiriac Bank, al patrulea jucator din sistemul bancar in functie de activele detinute. Inainte sa vina la UniCredit Tiriac, Pal a colaborat timp de aproape doi ani cu Banca Centrala Europeana, unde a realizat un proiect de cercetare privind conditiile de finantare pentru companiile din zona euro. Ea a absolvit cursul Universitatii de Vest din Timisoara in anul 2000, iar anul acesta a obtinut titlul de doctor in economie de la Westf?lishe Wilhelms-Universit?t M?nster.


ZF Making of

Expertii care au participat la sedinta de sumar a Ziarului Financiar de ieri au votat aproape in unanimitate rezultatele financiare anuntate de Orange Romania pentru primele noua luni ale anului drept principal subiect al zilei.
Cresterea de 24% a veniturilor operatorului de telefonie mobila a deplasat atentia expertilor spre un subiect mai popular, mai exact numarul de telefoane mobile pe cap de locuitor. Daca la nivel mondial doua sau trei telefoane mobile pentru fiecare persoana este o realitate, in sala de sedinta a ZF numarul celor bi sau "tricelulari" a fost minoritar.
Din randul celor cinci experti, doar Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare Star Asset Management, nu a pus pe prima pagina a ZF rezultatele financiare ale Orange, preferand modificarile legislative din sistemul pensiilor private obligatorii.
"M-ar interesa sa aflu cine anume a hotarat sa modifice regula de validare a adeziunilor. In cazul fondurilor de investitii, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este autoritatea care reglementeaza piata si care, la solicitarile jucatorilor importanti, poate emite ordonante sau sa modifice regulamente", se intreaba Dorin Danescu.
Pentru a reduce riscul dublelor semnaturi, Comisia de Supraveghere a pensiilor private a modificat legislatia, urmand ca validarea adeziunilor sa aiba loc de trei ori pe perioada campaniei, fata de o singura data, in luna ianuarie, cum era prevazut initial.
Camelia Stanculescu, general manager al agentiei de recrutare Manpower, este de parere ca introducerea validarilor intermediare este un semnal ca pe piata se pot intampla nereguli in ceea ce priveste adeziunea la un fond de pensii. "Cunosc situatii in care angajatorul si-a inscris angajatii la un anumit fond de pensii obligatorii fara ca acestia sa stie. Pentru ca, mai apoi, acestia sa semneze din nou la fondul de pensii ales personal," explica Stanculescu.
Alaturi de consecintele concrete pe care le implica modificarea legislativa "facuta din mers" si care aduce avantaje administratorilor care au strans peste 100.000 de semnaturi, cei cinci experti s-au aratat interesati de modul in care vor fi sau nu afectati participantii la sistem.
Dupa telefonia mobila si pensiile private, a venit randul imobiliarelor sa anime desfasurarea sedintei de sumar. Compania de imobiliare Sonae Siera din Portugalia se uita pe piata din Bucuresti pentru construirea unui mall, prezenta cu un centru comercial pe piata din Capitala confirmand pozitia dezvoltatorului portughez.
Aglomerarea centrelor comerciale din Bucuresti a starnit polemici printre experti."Nu cred ca vor supravietui toate proiectele imobiliare anuntate pentru zona Bucurestiului," spune Dorin Catana, directorul general al lantului de farmacii Centrofarm, in timp ce Cristian Manole, business analyst la Capital Partners, face o comparatie cu Germania si concluzioneaza ca mai trebuie construite malluri in Capitala.
"Chiar daca unii analisti sunt de parere ca in Cluj-Napoca nu mai exista loc pentru un al cincilea mall, cred insa ca acesta va fi construit", a afirmat Manole.
Rozalia Pal, economist-sef la Unicredit Tiriac, a considerat subiectul investitiilor imobiliare drept cea mai importanta stire, adaugand ca legea investitiilor ar necesita o adaptare la nevoile pietei.
Un subiect integrat in categoria senzationalului si
deci exilat de pe prima pagina de catre experti, a fost cel legat de emiterea unui card in 30 de minute de catre Credit Europe Bank, cu o limita de creditare de pana la 500 de lei. "Poate fi o baza de plecare pentru banca. Poate pentru a atrage clienti si cota de piata", comenteaza Manole.


Prima pagina, in viziunea expertilor:


Orange: venituri de 326 mil. euro in T3

Adrian Seceleanu
Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a inregistrat in trimestrul trei al acestui an venituri de 326 mil. euro, in crestere cu 24,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul accelerarii puternice a numarului de clienti.
Richard Moat, CEO al Orange Romania, afirma ca majorarea numarului de clienti din T3 este cea mai mare din istoria companiei. "O crestere de 700.000 de clienti inseamna pentru Orange Romania cea mai mare crestere inregistrata intr-un trimestru in cei 10 ani de activitate pe piata romaneasca. Am incredere ca si al patrulea trimestru va merge foarte bine si estimam ca vom incheia anul cu venituri de 1,2 miliarde de euro", a declarat Moat.
Operatorul a adaugat 738.000 de clienti noi in trimestrul al treilea, numarul total de clienti (cartele sim active) urcand cu 24,2%, pana la 9,31 milioane, fata de acelasi interval din 2006. Cresterea numarului de clienti a depasit cu mult estimarile initiale ale Orange, care anuntase in ianuarie o tinta de 8,7 milioane de clienti pentru acest an, obiectiv ce a fost ulterior (iunie) majorat la 9,2 milioane de clienti.
Venitul mediu pe utilizator (ARPU), calculat pentru ultimele 12 luni, a fost de 133 de euro in T3, in scadere cu 3 euro fata de T2 si cu 4 euro fata de T1.
Numarul clientilor de servicii de date mobile (prin tehnologiile EDGE, 3G) a crescut in T3 cu 23.000, la 504.000, ponderea veniturilor din serviciile non-voce mentinandu-se la 8,4% din veniturile operatorului.
"Orange continua sa investeasca sustinut in extinderea retelei broadband. Tinand cont de specificul pietei locale, faptul ca avem deja peste o jumatate de milion de clienti broadband este remarcabil. Dorim sa ne pastram dinamismul si pozitia puternica pe voce si date", a adaugat directorul executiv al Orange Romania.
Reteaua GSM si EDGE a Orange acoperea 81,28% din teritoriul Romaniei si 96,88% din populatie, iar serviciile 3G si 3G+ erau disponibile in 42 de mari orase, acoperind 34,31% din populatie si 2,42% din teritoriu. Conform France Telecom, actionarul majoritar al operatorului, Romania a fost una din tarile cu cele mai mari rate de crestere din grup.
Orange Romania a incheiat anul 2006 cu venituri totale de 1,08 miliarde de euro. Pe piata de profil mai activeaza Vodafone, Cosmote si Telemobil, operatorul serviciului Zapp.
Rezultatele financiare ale operatorului de telefonie mobila au starnit interesul expertilor invitati la sedinta de sumar a Ziarului Financiar, care au raportat rapida crestere a sectorului de telefonie mobila pe piata locala la numarul de celulare care revin fiecarui roman. La nivel international, fiecarei persoane ii revine un numar de doua pana la trei telefoane mobile. In sala de sedinte a Ziarului Financiar, din cele 14 persoane prezente, doar doua detineau mai multe telefoane mobile.
Discutiile despre operatorii de telefonie purtate de cei cinci experti au adus in prim-plan piata de telefonie fixa, mai exact cum rezista compania Romtelecom concurentei agresive din piata.
Potrivit rezultatelor din trimestru al treilea, Romtelecom a inregistrat cea mai mica scadere a numarului de clienti, de 64.000, din ultimul an. Mult-amanata listare a operatorului de telefonie fixa a fost punctata, de asemenea, in discutiile expertilor.
Mai putin preocupat de piata telecomunicatiilor, Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare Star Asset Management, a preferat modificarile legislative din sistemul pensiilor private drept subiect principal al Ziarului Financiar de maine.


Arbitrul pensiilor private a schimbat regulile in timpul jocului

Mihai Bobocea
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a modificat procedura de validare a clientilor care adera la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II), desi vanzarea si raportarile au inceput deja.
"Comisia a modificat legislatia, urmand ca validarea adeziunilor sa aiba loc de trei ori pe perioada campaniei, comparativ cu o singura data, cum era prevazut initial", a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele CSSPP, in cadrul unei conferinte organizate chiar de institutia pe care o conduce.
Astfel, in loc de o singura validare finala, dupa cele patru luni de aderare initiala, noua legislatie va permite trei validari definitive a actelor de aderare semnate, dupa doua, trei si patru luni de la startul campaniei de vanzare.
Masura a fost ceruta insistent in ultimele luni de o parte a companiilor de administrare a pensiilor private, cealalta parte declarandu-se insa impotriva modificarii regulilor in timpul jocului.
Conform companiilor de administrare de pe piata, noua legislatie ii avantajeaza pe administratorii mari, care au reusit sa stranga un numar important de clienti inca din prima parte a companiei de vanzare si dezavantajeaza restul companiilor de pensii, care si-au pus mai greu in miscare capacitatea operationala.
"Situatia existenta pe piata in acest moment reflecta atat forta de vanzare, cat si investitiile si pregatirea companiilor pentru acest proces. Nu consider insa ca situatia actuala se va mentine pana la sfarsitul perioadei de aderare initiala, pentru ca au existat companii mai pregatite si unele mai putin pregatite sa inceapa vanzarea", a mai declarat Mircea Oancea.
Campania de aderare la pilonul pensiilor obligatorii a inceput pe 17 septembrie. Timp de patru luni, angajatii cu varsta sub 35 de ani pana la 31 decembrie 2007 vor fi obligati sa adere la un fond de pensii obligatorii administrate privat. Optional, salariatii intre 36 si 45 de ani pot adera la un astfel de fond.
Expertii invitati la sedinta de sumar a Ziarului Financiar s-au aratat interesati in special de ce anume se ascunde in spatele acestei modificari legislative, cine a decis modificarea, precum si care va fi efectul asupra contribuabililor.
Toti cei cinci experti au cazut de acord ca neregulile care pot avea loc prin dublele adeziuni la fondurile de pensii obligatorii trebuie impiedicate prin stricte reglementari legislative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO