Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Sedinta de sumar a ZF de ieri a reunit sase experti si editorii ziarului

29.02.2008, 20:06 20

Nicolae Pascu, 32 de ani
Este presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial din Cluj. El activeaza pe piata de capital din anul 2000. Timp de cinci ani a fost principalul analist al societatii de brokeraj Broker Cluj, iar la finele anului 2005 a pus bazele societatii de administrare STK Financial, pe care o conduce in prezent.


Nicolaie Alexandru Chidesciuc, 31 de ani
Este senior economist la ING Bank si doctor in economie, titlu obtinut la ASE. Anterior, el a lucrat la BNR din decembrie 2001, facand parte din grupul de lucru care s-a ocupat de implementarea cadrului de tintire a inflatiei la banca centrala si a reprezentat Romania in grupul de prognoza de la Banca Centrala Europeana.


Andrei Vacaru, 25 de ani
Este senior consultant in retail leasing & consultancy la compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, unde lucreaza din luna mai a anului trecut. Anterior, el a lucrat pentru mai bine de doi ani in cadrul companiei Eurisko, preluata de curand de americanii de la CB Richard Ellis.


Sergiu Negut, 36 de ani
Este directorul executiv al retelei de clinici Centrul Medical Unirea de la inceputul anului 2006. Anterior, el a avut o experienta de mai multi ani in Elvetia, unde a coordonat proiectul de extindere a companiei farmaceutice Amgen.


Lucian Butnaru, 29 de ani
Este directorul executiv al TechTeam Akela, unul dintre principalii jucatori pe piata locala de outsourcing IT. Compania sa, Akela, infiintata in 1998, a fost achizitionata la sfarsitul anului 2005 de catre grupul american TechTeam Global, in cadrul unei tranzactii estimate la 3 mil. euro.


Constantin Bratu, 33 de ani
Este directorul general al Asociatiei "Berarii Romaniei" din 2005, adica de la infiintarea acesteia de catre cele patru companii multinationale din piata berii. Anterior, Bratu a lucrat cinci ani pe piata de capital si inca cinci ani in industria auto. Membrii Asociatiei "Berarii Romaniei" acopera peste 80% din industria locala a berii.


Making of: cum au construit expertii pagina 1 a ZF

Cele mai "aprinse" discutii au fost pe teme precum limitarea consumului populatiei, cresterea nivelului de trai si, bineinteles, castigurile de pe piata imobiliara, insa de data aceasta din perspectiva agentilor de vanzari.
Subiectul motiunii simple privind nivelul de trai, propus pentru prima pagina ZF, i-a implicat pe toti expertii in dezbatere, iar apoi discutiile au alunecat spre cresterile de salarii din acest an.
Invitatii ZF de ieri s-au aratat toti convinsi ca in ultimii ani in Romania a fost o crestere considerabila a nivelului de trai.
Insa, in timp ce in orase aceasta s-a bazat pe cresterea salariilor (un alt subiect foarte dezbatut la masa discutiilor) adusa de cresterea economica la nivel local, in zonele rurale banii au venit mai mult din afara tarii, de la romanii care au plecat sa munceasca pentru salarii mai mari, au precizat expertii ZF.
Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei "Berarii Romaniei", a ridicat problema dorintei romanilor de a munci, spunand ca in mediul rural, oamenii s-au dezobisnuit sa munceasca.
"Din orgoliu, oamenii din mediul rural sunt dispusi sa munceasca mult mai mult in strainatate decat ar munci aici, pentru aceiasi bani", a afirmat Bratu.
Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea, a fost de parere ca tentatia relocarii in Spania sau Italia este mult mai mare decat cea a relocarii in Bucuresti. De altfel, una dintre problemele din Romania aduse in discutie de expertii ZF a fost inflexibilitatea oamenilor atunci cand vine vorba de relocare pentru un salariu mai mare. "Simtul proprietatii este mult mai dezvoltat in Romania decat in tarile din Vest, unde procentul proprietarilor de case este mult mai redus decat aici", a afirmat Bratu. Astfel se poate explica faptul ca, in tarile din Europa Occidentala, relocarea oamenilor dintr-un oras intr-altul, care are ca scop cresterea veniturilor acestora, este o practica mult mai raspandita decat pe piata romaneasca.
De aici, discutiile au alunecat catre cresterile de salarii.
"Salariile isi vor continua cresterea", a fost de parere Andrei Vacaru, consultantul Jones Lang LaSalle. Acesta a adus in discutie si nivelul veniturilor agentilor din real estate-ul romanesc.
Boom-ul de pe piata real estate le aduce angajatilor din agentiile imobiliare venituri record din comisioane, expertii exemplificand prin valori care ajung chiar la peste 100.000 de euro pe an.


Prima pagina, in viziunea expertilor:

Siveco a preluat compania bulgara de IT Latona

Mihaela Popescu
Producatorul de solutii informatice Siveco Romania a preluat integral compania bulgareasca de IT Latona, pentru trei milioane de euro, si se afla in negocieri avansate pentru achizitionarea altor firme pana la finele acestui an.
Din valoarea totala a tranzactiei cu Latona, pretul efectiv de achizitie este de doua milioane de euro, iar un milion de euro reprezinta valoarea investitiilor care vor fi derulate de Siveco la firma din Bulgaria.
Expertii au pus Siveco pe primul loc in clasamentul celor mai importante subiecte de astazi, cu toate ca cel mai mult au dezbatut evolutia consumului si cresterea nivelului de trai in Romania, pornind de la motiunea simpla initiata de PSD.
Achizitia realizata de Siveco in Bulgaria este importanta pentru ca ar putea fi doar inceputul expansiunii companiilor romanesti de servicii IT in regiune, au fost de parere expertii, sugerand astfel ca subiectul sa fie tratat punand accent pe conjunctura pietei locale de profil. De altfel, Lucian Butnaru, directorul executiv al TechTeam Akela, a afirmat ca si compania lui s-ar putea extinde in afara tarii printr-o achizitie si a enumerat avantajele unei astfel de strategii - castigarea rapida de cota de piata si existenta unei echipe de management care, in cazul unui proiect greenfield, ar fi fost dificil de gasit pe o piata noua.
"La un moment dat, dorinta de crestere a afacerii nu mai poate fi asigurata prin mijloace proprii si atunci apare ideea unei achizitii", a spus Butnaru.
"Romania va deveni in scurt timp un pol pentru Europa Centrala si de Est, un punct de plecare pentru dezvoltarea unor companii la nivel regional care sa acopere si Bulgaria, Ucraina sau Ungaria", a apreciat directorul executiv al TechTeam Akela. El se asteapta sa vada miscari similare si pe piata serviciilor de outsourcing, insa a precizat ca nu ne putem astepta la o avalansa a achizitiilor in exterior, cel putin pentru urmatoarea perioada.
Ramanand la acelasi subiect, Nicolae Pascu de la STK Financial s-a aratat mai degraba convins de solutiile IT dezvoltate in afara.
"Din experienta mea cu soft-urile concepute pentru piata de capital, cred ca este aproape imposibil pentru o firma romaneasca sa concureze cu succes cu o companie straina", a afirmat Pascu, precizand ca marea diferenta o face know-how-ul. De cealalta parte, Butnaru s-a aratat convins ca acest decalaj ar putea fi diminuat in timp.
Graba cu care se dezvolta sectorul IT in Romania face ca ierarhiile in companii sa fie mai usor de parcurs. "In Occident, un senior in IT are experienta de 10 ani, iar la noi 3 ani", a exemplificat Butnaru.
Cei doi experti care s-au avantat in dezbaterea celui mai important subiect al zilei din sectiunea IT&C au convenit ca IT-ul romanesc nu mai e competitiv din punctul de vedere al preturilor ca "executanti". "In Ucraina, preturile sunt la jumatate fata de Romania", a mai exemplificat directorul TechTeam.
Expertii au revenit ulterior la subiectul pietei de IT cand au discutat despre salariile de pe piata romaneasca. De altfel, acesta a fost unul dintre subiectele "fierbinti" ale sedintei de sumar a ZF de ieri.
Pe piata romaneasca, IT-ul este unul dintre sectoarele care deja s-au aliniat nivelului de salarizare din Occident, subiect care a fost tratat pana acum de mai multe ori in paginile ZF.
Ieri, expertii au venit insa cu exemple concrete: "In IT, un programator cu un salariu brut de 1.400 de euro (valoarea neta ar fi in jurul a 1.000 de euro) se poate spune ca are un nivel salarial similar cu cel din Europa", a mai spus Butnaru.



Intrebarea expertilor ZF: Pana unde se duce consumul?

Mihaela Popescu
Unul dintre cele mai "fierbinti" subiecte de discutie la sedinta de sumar a ZF de ieri a fost evolutia consumului pe piata locala.
Desi nu s-au aratat ingrijorati de nivelul actual de indatorare a populatiei, expertii invitati de ZF au cautat solutii pentru a evita supraindatorarea in urmatorii ani.
"Este important sa se reduca consumul in Romania. Ne asteptam ca in anul 2009, Guvernul sa ia masuri fiscale, precum cresterea TVA, pentru a tempera ritmul de crestere a consumului populatiei", a spus Alexandru Chidesciuc, economistul de la ING Bank.
Scaderea consumului pare insa o tinta greu de atins, in conditiile in care salariile sunt estimate sa creasca si in acest an intr-un ritm considerabil, iar apetitul romanilor pentru credite pare a fi inca mare.
Discutiile s-au aprins atunci cand s-a vorbit despre gradul de indatorare al romanilor, care a evoluat spectaculos in ultimii trei ani.
Reprezentantul bancii ING s-a aratat mai putin optimist decat directorul TechTeam atunci cand a venit vorba de potentialul de indatorare al consumatorilor romani.
"Avem potential de indatorare foarte mare. Sa ne gandim la faptul ca foarte multi romani sunt proprietari ai caselor in care locuiesc, deci nu au cheltuieli cu chiria. Conjunctura din anii '90 le-a permis multor oameni sa devina proprietari", a argumentat Lucian Butnaru, directorul executiv al TechTeam.
Salariile din Romania vor creste intr-un ritm sustinut si in acest an - aceasta a fost o alta idee comuna a expertilor ZF. Sergiu Negut, directorul executiv al CMU, a spus ca ne putem astepta la o rata de crestere a salariilor de peste 15% in acest an fata de 2007, in timp ce economistul ING a prognozat o crestere de 20% a salariilor pentru acest an. Chidesciuc, fost angajat al BNR in echipa de implementare a politicilor de tintire a inflatiei, vede un deficit bugetar de peste 3% din PIB in acest an.
Expertii se asteapta ca investitiile straine mari din industria auto sa duca la o crestere sustinuta a salariilor in acest sector al economiei, fiind prognozata o majorare a salariului mediu de la 250 de euro la 700-800 de euro, in viitorul apropiat.
Insa chiar si in conditiile cresterii salariilor in Romania, deficitul de forta de munca de pe piata locala este aproape imposibil de acoperit prin aducerea expatilor, a fost de parere Andrei Vacaru, consultantul Jones Lang LaSalle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO