În tandem cu tendinţele globale, românii prezintă tot mai mult interes pentru analizele medicale de laborator, dovedind că în România nivelul de educaţie pe această zonă e în creştere.
Pandemia, creşterea speranţei de viaţă şi avansul tehnologiei sunt doar câţiva factori care au contribuit la accentuarea interesului acordat de oameni sănătăţii, în general, şi analizelor, medicale în particular. Pe plan local, urmând trendul global, nivelul de educaţie cu privire la importanţa rolului analizelor de laborator în prevenţia sau tratarea timpurie a bolilor din orice categorie de afecţiuni medicale a crescut, determinând mediul public şi privat deopotrivă să ia măsuri în direcţia facilitării accesului la programe şi tehnologii menite să îmbunătăţească procesul de efectuare şi prelucrare a acestor teste în laborator, dar şi de a creşte rapiditatea oferirii rezultatelor şi acurateţea acestora. Laolaltă, toţi aceşti paşi au un singur scop: prevenţia sau grăbirea diagnosticului pentru a facilita începerea tratamentului în stadii cât mai timpurii ale bolii, pentru a-i încetini evoluţia şi a grăbi vindecarea.
În România, mediul privat face paşi importanţi în direcţia dotării laboratoarelor medicale de analiză şi testare cu tehnologii de top, necesare în procesul de prevenţie, diagnosticare şi vindecare a bolilor.
Cu una dintre cele mai extinse reţele de laboratoare din ţară, care numără 40 de unităţi, în care se efectuează 1.800 de tipuri de analize, şi care generează peste 10% din vânzările anuale înregistrate la nivel de grup (venituri de 230 mil. lei în 2023, potrivit raportului anual al companiei), dar şi peste 200 de puncte de recoltare, MedLife procesează anual milioane de analize din toate ariile: biochimice, hematologice, imunologice, microbiologice, toxicologice, anatomie patologică (citologie şi histologie), biologie moleculară şi genetică de laborator.
Laboratoarele medicale ţin pasul cu timpurile. Ce contribuţie au AI-ul şi dronele în procesarea probelor
Pe măsură ce tehnologia şi-a croit drum în lumea medicală, laboratoarele de testare au îmbrăţişat la rândul lor aceste schimbări, fiind dotate cu roboţi, echipamente şi softuri de ultimă generaţie pentru a veni în sprijinul resursei umane, un prim efect fiind trecerea de la procesarea manuală a testelor la cea automatizată. Impactul este resimţit deopotrivă la nivel de volum, rapiditate şi acurateţe a probelor prelucrate.
Din rândul celor mai vizibile tehnologii, Inteligenţa Artificială (AI) şi Machine Learning (ML) au un aport important în munca de laborator, unde, prin învăţarea automată, au capacitatea de a genera un volum mare de date structurate, dar şi de clasificare a tumorilor sistemului nervos central, ca parte a patologiei moleculare, şi de analiză a imaginilor (patologie digitală), fiind indispensabile în industria medicală de astăzi.
Una dintre investiţiile considerabile în direcţia dotării unităţilor de testare cu astfel de tehnologii performante făcute de MedLife este linia automată Abbott, care asigură o capacitate lunară de testare de peste 300.000 de teste.
După apariţia crizei COVID, jucătorul a depus eforturi şi în direcţia secvenţierii genomului SarS-CoV-2 cu scopul de a identifica noi tulpini ale virusului, folosindu-se în acest sens de secvenţiatorul NexSeq 550 Dx de la Illumina, instalat în Laboratorul de Biologie Moleculară MedLife din Bucureşti. Echipamentul şi-a dovedit utilitatea şi în alte direcţii, fiind folosit, de pildă, la realizarea testelor de secvenţiere genetică în cazul pacienţilor pediatrici diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice şi a testelor prenatale non-invazive RUNA, care pot identifica principalele anomalii ce pot apărea la făt în perioada sarcinii.
Un alt pas major făcut de companie este lansarea în 2023, ca premieră la nivelul întregii regiuni CEE (Europa Centrală şi de Est), a unui sistem de transport cu drone a probelor prelucrate de laboratoarele MedLife, disponibil acum în 6 localităţi din două judeţe, Bihor şi Arad, dar cu planuri de extindere la nivel naţional. Impactul imediat este resimţit în economia de timp, care se reduce cu 50% faţă de durata unui transport terestru, dronele zburând cu o viteză de peste 120 km/oră, dar şi printr-un termen mai scurt de eliberare a rezultatelor analizelor, un procent de 76% din gama de analize de laborator procesate fiind eliberate în aceeaşi zi. Aceste cifre se traduc în durate mai scurte de punere a diagnosticului şi a începerii tratamentului, deci şi în şanse mai mari de vindecare şi de scurtare a acestui proces. În plus, folosirea dronelor are şi o latură sustenabilă, prin reducerea amprentei de carbon generate de transportul convenţional.
Testarea moleculară, un pas care poate face diferenţa în tratamentul afecţiunilor oncologice
Pentru că este unul dintre cele mai grave diagnostice pe care îl poate primi un pacient, cancerul reprezintă şi o preocupare intensă şi constantă a sistemului medical, în lupta de a găsi cele mai bune soluţii de prevenţie şi tratare, iar laboratoarele medicale joacă aici un rol esenţial. MedLife se numără printre jucătorii care pun umărul la acest proces, venind în ajutorul pacienţilor de toate vârstele cu o serie de tehnologii de ultimă generaţie menite să testeze şi să analizeze afecţiunile maligne în stadii incipiente, pentru a oferi şanse mai mari de vindecare printr-o paletă mai largă de opţiuni de tratament, care au potenţialul de a duce la vindecare, chiar într-un mod mai puţin agresiv.
La categoria de vârste mici, unde statisticile sunt alarmante, pentru că în România în fiecare zi un copil e diagnosticat cu cancer, compania a lansat primul program gratuit de testare la nivel naţional, destinat pacienţilor pediatrici diagnosticaţi recent cu o afecţiune oncologică, care au astfel posibilitatea efectuării unei testări genetice, care le poate da şansa la un tratament personalizat, mai eficient pentru boala lor. Testele se efectuează cu una dintre cele mai complexe tehnologii de secvenţiere la nivel global, dedicată testării afecţiunilor maligne, permiţând analiza mutaţiilor a nu mai puţin de 523 de gene asociate cu mai multe tipuri de cancer.
O altă metodă de testare dedicată pacienţilor cu afecţiuni oncologice este Oncomine Precission, a cărei procesare e facilitată de o altă tehnologie de secvenţiere de ultimă generaţie, Ion Torrent Genexus. Cu ajutorul acestui secvenţiator se poate pune un diagnostic molecular de înaltă precizie, oferind totodată şi o rapiditate crescută a rezultatelor, de doar 24 de ore, în unele cazuri. În plus, rezultatul este unul complex, incluzând un raport al mutaţiilor identificate, un raport personalizat cu terapiile ţintite aprobate pentru mutaţiile identificate în funcţie de tipul de cancer, dar şi detalii despre studiile clinice desfăşurate la nivel mondial, compatibile cu tipul de cancer şi mutaţiile identificate pentru pacientul respectiv.
În paralel de tehnologiile implementate la nivelul laboratoarelor, dar şi al spitalelor şi clinicilor, echipa MedLife, formată din circa 4.800 de medici şi 2.800 de asistenţi medicali (la 31 decembrie 2023), rămâne un pilon central, având un rol definitoriu la creşterea calităţii vieţii pacienţilor români.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE