Media & Advertising

Le Monde continua sirul disponibilizarilor

08.04.2005, 00:42 14

Conducerea celui mai influent cotidian francez Le Monde a anuntat ca are ca prioritate reducerea cheltuielilor salariale, informeaza Le Figaro.

Reprezentantii cotidianului au anuntat saptamana trecuta redeschiderea temporara a programului de demisii voluntare.

Ei mizeaza pe o durata de cinsprezece zile, prea scurta insa dupa parerea sindicatelor. Acestea din urma vor prezenta abia luni rezultatele celor mai recente negocieri.

"Redactorii nu ar trebui sa se astepte la plecari voluntare suplimentare atata timp cat conditiile au ramas neschimbate. Ei trebuie sa ofere mai multe avantaje care sa ii convinga pe angajati sa plece de buna voie", a afirmat un reporter. Pe de alta parte, sindicatele au spus ca vor avea grija ca nici un fel de presiune sa nu poata fi exercitata.

Dupa pierderile importante inregistrate de Le Monde, Jean-Marie Colombani, presedintele consiliului director, a spus ca obiectivul disponibilizarilor este economisirea a 80 de milioane de euro.

El a mentionat ca se va renunta, in total, la 220 de angajati din cei 1.050. Vor fi disponibilizati 92 de salariati ai imprimeriei, 90 din cadrul echipei redactionale si 40 dintre corectori si tipografi.

Motivul masivelor concedieri a fost presiunea din partea bancilor creditoare ale cotidianului. Le Monde a imprumutat, in 2003, 80 de milioane de euro pentru achizitia Publicatiilor Vietii Catolice (Publications de la Vie Catholique - PVC). Termenul limita al platii datoriei expira in luna iunie a anului in curs.

Totusi, Jean-Paul Louveau, directorul general al Le Monde, a obtinut o reesalonare a datoriei.

Dupa informatiile primite de Le Figaro, grupul a rambursat deja 27 de milioane de euro din valoarea creditului, iar celelalte 53 de milioane vor putea fi achitate in urmatorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO