Media & Advertising

Presa mondiala se clatina, dar Le Monde isi pastreaza optimismul

10.06.2005, 19:12 8

Anul 2004 a fost unul decisiv pentru intreaga presa mondiala. S-au produs numeroase shimbari (fuziuni, restructurari, evolutia difuzarii presei prin intermediul internetului, distributia de cotidiene gratuite in intreaga lume) care au dat un nou inteles notiunii de presa. Ziarul Le Monde a prezentat cum au influentat aceste schimbari structura sa si planul sau de marketing, scrie Le Figaro.



Patru sectoare importante de activitate

Evenimentul marcant al anului 2004 a constat, pentru Le Monde, in fuziunea dintre editorul ziarului, Societe Editrice du Monde (SEM), si Publications de la Vie Catholique (PVC). Aceasta a permis regruparea activitatilor grupului Monde in patru sectoare, alaturi de departamentul de publicitate.

Presa cotidiana nationala constituie primul sector de activitate al grupului. Incepand cu ianuarie 2004, Le Monde ofera un supliment saptamanal, Le Monde 2. De asemenea, grupul a scos pe piata si un supliment pe format DVD pentru clientii interesati. In urma acestor initiative cifra de afaceri a crescut semnificativ.

Totusi, scaderea circulatiei cu 4% si dificultatile intampinate in cadrul segmentului de publicitate au fost cauzele unei pierderi importante pentru SEM. Acest lucru a constrans conducerea grupului editor sa faca unele restructurari. In urma negocierilor purtate cu partenerii sociali, au fost reduse 90 de locuri de munca numai in cadrul structurii redactionale.

In luna mai a anului 2004, au fost restructurati alti 92 de angajati ai imprimeriei cotidianului francez. Au fost astfel reduse costurile imprimeriei pentru a se diminua pierderea operationala. Al doilea sector de activitate avut in vedere de grupul francez a fost presa cotidiana regionala. Monde a urmarit, in acest sens, ameliorarea rezultatelor obtinute de ziarul Midi. Activitatile industriale ale acestei publicatii s-au reunit in orasul Saint-Jean-de-Vedas. Aici, se imprima, incepand cu luna ianuarie 2005, Midi Libre, L''Independent si Centre Presse.

Monde nu a fost, in schimb, la fel de preocupat si de al treilea sector de activitate, publicarea revistelor si cartilor. In acest caz, venitul obtinut din publicitate a compensat scaderea volumului acestui gen de publicatii. Astfel, rezultatul din exploatare al Telerama si La Vie a crescut. Courrier International are o circulatie din ce in ce mai importanta si o cifra de afaceri pe masura.

Exista insa si exceptii. Unele publicatii de acest gen au fost puternic afectate de dezinteresul afisat de grupul Monde. Acesta este si cazul revistei Monde Diplomatique, ale carei tiraj si rentabilitate au scazut semnificativ anul trecut. Editions de l''Etoile si Le Monde Initiatives au afisat si ele aceleasi rezultate negative. Al patrulea sector de activitate avut in vedere de Monde se refera la serviciile prin internet



Rezultate financiare mai bune

In urma lansarii suplimentului saptamanal Le Monde 2, a ofertei pe DVD si a impresiei facute de Echos, cifra de afaceri a urcat la 639 de milioane de euro. Totusi, pierderea de 12 milioane de euro inregistrata de sectorul de presa cotidiana nationala nu poate fi, din pacate, compensata de castigul de 8 milioane de euro obtinut de sectorul de presa cotidiana regionala si de situatia relativ echilibrata a sectorului de reviste si carti.

Rezultatul exceptional include 29 de milioane de euro obtinute din restructurari si 15 milioane de euro, provizioane pentru depreciere. Rezultatul net este de 63,2 milioane de euro. Datoriile nete au fost reduse cu 25 de milioane de euro in perioada 2003-2004, pana la 95 de milioane de euro.

Desi capacitatea de autofinantare a grupului este negativa, redresarea situatiei financiare ocupa un loc primordial in planul sau de afaceri.



Un plan de redresare a situatiei financiare

Grupul a propus consiliului de supraveghere un plan de refinantare globala, care a fost aprobat in luna martie 2005. Acesta cuprinde sirul de restructurari inceput in 2004 si o recapitalizare de minimum 65 de milioane de euro. Suma va fi obtinuta prin cesiunea activelor pe o perioada de trei ani, incheierea de parteneriate comerciale cu actionarii grupului si un acord bancar care sa urmareasca reducerea progresiva a datoriilor.

"Aceste doua operatii - restructurare si recapitalizare - ne vor permite concentrarea intregii noastre energii asupra relansarii editoriale", a precizat Jean-Marie Colombani, presedintele grupului Le Monde, pentru care "inovatia editoriala, precum si cea comerciala sunt indispensabile pentru iesirea din criza".

Monde mizeaza pe realizarea unui echilibru al rezultatului din exploatare la sfarsitul anului 2005, pentru ca in 2006 sa revina la un rezultat financiar pozitiv.

"Eforturile grupului pe numeroase planuri - social, editorial, comercial - vor permite grupului Monde sa restabileasca un echilibru din exploatare, pentru ca in 2006 sa revina la o situatie pozitiva", prevede Colombani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO