Mediafax.biz Exclusiv

Aurelian Dochia : Nu cred că putem miza pe scăderea dobânzilor în perioada următoare

Autor: Ciprian Botea

05.12.2011, 14:00 71

"Nu cred că în perioada următoare putem miza pe o scădere a dobânzilor pentru că lucrurile sunt destul de complicate inclusiv la nivel european. Băncile au mai multe obligaţii şi trebuie inclusiv să-şi majoreze capitalurile", comentează analistul.

În aceste condiţii, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei ajungea la 12,8% pe an în octombrie, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de sfârşitul lunii iunie.

La companii, dobânda medie la creditele în lei a revenit peste pragul de 10% pe an pentru prima dată în ultimele şapte luni.

"Băncile au crescut marjele de dobândă pentru că au pierderi şi cheltuieli mari cu provizioanele de risc şi caută o soluţie pentru a-şi majora veniturile", a mai spus Dochia.

El a adăugat că această soluţie s-ar putea să nu fie de durată pentru că în ultima vreme au început să crească şi dobânzile la depozite, iar marjele s-ar putea să se îngusteze.

În ceea ce priveşte dobânzile la creditele în euro, acestea ar putea creşte de asemenea, dar evoluţia lor depinde foarte mult de politica pe care o va adopta Banca Centrală Europeană (BCE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO